QAnon

Geen onschuldige samenzweringstheorie

18 november 2020

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Samenzwerings- of complottheorieën zijn van alle tijden. Doorgaans blijven ze in de marge, en doen ze relatief weinig kwaad. Maar QAnon lijkt van een ander kaliber. Het internet is natuurlijk een superverspreider van allerlei nieuws, en dus zeker van onzin. Maar deze onzin is gevaarlijk aan het worden en kan leiden tot geweld en doodslag. Facebook ondernam dan ook stappen om QAnon te bannen van het platform.  

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

#savethechildren

Volgens StampMedia is het een van de bekendste hashtags van QAnon. Ze gaat recht naar de essentie van de complottheorie: de wereld wordt overheerst door satanische pedofielen die het bloed van kinderen drinken. In de VS wordt dan voornamelijk de link met de Democraten gelegd, want voor QAnon is de huidige president de redder van de wereld. Het klinkt lachwekkend, maar de FBI beschouwt de QAnon-samenzweerders wel als “extremisten die een binnenlandse terreurdreiging vormen”.

(CC BY 2.0) Becker1999

 

Niet met Facebook

Een van de superverspreiders van al dan niet fake news is Facebook. Maar volgens newsmonkey vindt zelfs dit platform de berichten van QAnon meerdere bruggen te ver. Facebook is dan ook begonnen met het verwijderen van pagina’s, groepen, en Instagram-accounts van de groepering. 

(CC BY 2.0) Anthony Crider

 

Vragen en discussiepunten 

StampMedia: QAnon, reden tot morele paniek?

Wat is volgens Jente Lombahe een complottheorie? 
Bij een complottheorie gaan mensen speculeren, leggen ze bepaalde gebeurtenissen samen en gaan die vervolgens met elkaar verbinden. Het centrale idee bij een complottheorie is altijd macht. Het is een strijd van machtigen – politici, overheidsinstellingen en (rijke) bekendheden – tegen ‘machtelozen’. Er is ook altijd een ingrijpende gebeurtenis in het spel, die de overheid of meerdere machthebbers verborgen houden voor de grote massa. Dat kan gaan van ‘5G veroorzaakt het coronavirus’ tot ‘hagedismensen hebben de wereld in handen’. Het gaat dus vaak over gevaren waar mensen zich tegen zouden moeten verzetten. Complottheorieën zijn echter nooit bewezen.
Wie zijn de mensen die geloven in complottheorieën, en waarom kun je er moeilijk mee spreken? 
Het zijn mensen die vaak weinig kennis hebben over een bepaald thema, maar er toch allerlei verklaringen voor trachten te vinden. Bij elke confrontatie met andere ideeën haken ze snel af, of grijpen ze terug naar de valsheid van een tegenbewijs zonder echt aan te tonen waarom het vals is. Ze aanvaarden bewijzen niet als ‘echte’ bewijzen.
Bij een gebeurtenis die moeilijk te verklaren is, of wanneer de officiële verklaring te eenvoudig lijkt, grijpen mensen terug naar iets dat even moeilijk of waanzinnig lijkt. Mensen brengen zo een soort magie over het onverklaarbare waardoor de wereld meer vatbaar is.
Hoewel de beweringen en de complottheorieën kunnen weerlegd worden, blijft een grote groep mensen in QAnon geloven. Waarom? 
Q heeft intussen duizenden gecodeerde ‘Q drops’ gepost die de Qanon-aanhangers stuk voor stuk decoderen. De ‘drops’ worden ook ‘breadcrumbs’ genoemd. De aanhangers die de ‘drops’ proberen te decoderen zijn de ‘bakers’. De ‘bakers’ zijn ervan overtuigd dat ze door het decoderen van de boodschappen uiteindelijk de waarheid over de Cabal zullen ontdekken, waardoor wij, de wereld, steeds dichter bij ‘The Great Awakening’ zullen komen. ‘The Great Awakening’ is het moment waarop alle mensen zullen beseffen dat de Cabal de wereld beheerst. Mensen zullen dan in opstand komen en de QAnon-volgers als helden onthalen. De aanhangers van QAnon plaatsen zichzelf als superieur boven de anderen, die ze vaak ‘sheeple’ noemen, een samentrekking van ‘sheep’ en ‘people’.

newsmonkey: Facebook slaat samenzweringsgroep QAnon in de ban

Facebook ondernam eerder al stappen om tegen samenzweringstheorieën in te gaan. Wat doet het nu?
Het beleid wordt aangescherpt. Aan de Amerikaanse televisiezender NBC laat een woordvoerder van Facebook weten dat het verwijderen van ‘losse berichten’ niet het doel is van de operatie. Er worden echter accounts verwijderd die gebruikt worden om complottheorieën de wereld in te sturen.
Wat geloven de QAnon-aanhangers over Trump? 
Dat Trump niet echt is besmet met het coronavirus, maar bezig was met een geheime missie. Hij kon enkele dagen niet in het openbaar verschijnen, omdat met een doorgedreven strijd aan het voeren was tegen ‘Deep State’ (een groep mensen die binnen de regering Trump en zijn aanhangers tegenwerkt).

Voor wie meer wil lezen over QAnon heeft Apache nog een artikel over hoe het sociale media infiltreert. En op MO* staat een opiniestuk over hoe de satanische retoriek van QAnon grote schade toebrengt aan de reputatie van onschuldige mensen, en hun leven verwoest.Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.