De klimaatverandering

Van kwaad naar erger

25 november 2020

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

We zouden het haast vergeten in deze door een pandemie beheerste tijden, maar de klimaatverandering dendert door als een op hol geslagen trein. En de gevolgen daarvan hebben niet alleen veel meer impact op mens en natuur dan wordt aangenomen, zoals het smelten van de gletsjers op Groenland en een nieuw rapport van het Rode Kruis aantonen, ze zullen veel zwaarder doorwegen dan de coronapandemie. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Verleden helpt om naar de toekomst te informeren

De Britse klimaatwetenchapper Jonathan Bamber schrijft op MO* dat de modellen die het smeltproces van de ijskap van Groenland voorspellen fout zijn omdat ze de link tussen de klimaatverandering en het smeltend ijs veel te zwak inschatten. Bamber en zijn collega’s hebben daarom een nieuw onderzoek gedaan. Ze keken daarbij naar hoe de ijskap in het verleden reageerde op veranderingen in het klimaat. Die informatie koppelen de wetenschappers aan rechtstreekse metingen die door de jaren heen zijn genomen.

Gletsjers op Groenland (CC BY-NC 2.0) tearbringer

 

Kwetsbare landen hebben meer hulp nodig

Centraal-Amerika gaat gebukt onder steeds heviger wordende orkanen. Dat is het gevolg van het warme zeewater, wat dan weer een gevolg is van de klimaatverandering. Dat staat te lezen op DeWereldMorgen. Maar de landen in Centraal-Amerika zijn niet uitgerust om dergelijke verwoestende natuurfenomenen het hoofd te bieden. Er moet snel geïnvesteerd worden in early warning systems en stormbestendige bouw


Satellietbeelden van orkaan Iota door NOAASatellites

 

Klimaatontwrichting vormt grotere bedreiging dan coronapandemie

Dat zegt een nieuw rapport van het Internationale Rode Kruis, lezen we op newsmonkey. Natuurrampen die te maken hebben met klimaat- en weersomstandigheden zijn met 35 procent gestegen sinds 1990. En ook de secretaris-generaal van de grootste hulporganisatie ter wereld, Jagan Chapagain, zegt dat de meest kwetsbare gebieden de meeste hulp nodig hebben, maar die nu niet krijgen. 

Jonge vrouwen in de rij voor voedselbedeling in Mogadishu Somalië (CC BY-NC-ND 2.0) UN Photo_Tobin Jones

 

Vragen en discussiepunten

MO*: ‘We moeten ons zorgen maken over Groenland’

Jonathan Bamber zegt dat wetenschappelijke modellen om de ijsmassa op Groenland te bestuderen verkeerd zijn. Wat zegt hij daar mee over wetenschap in het algemeen? 
Dat het goed is om alles in vraag te stellen, zelfs noodzakelijk. Dat is de essentie van wetenschap. En buiten de wetenschap is het natuurlijk ook goed om alles in vraag te stellen. Zolang dat, zoals bij Jonathan Bamber, op een constructieve manier gebeurt, en er een discussie kan ontstaan op basis van inhoudelijke argumenten. 
Wat is volgens Bamber het gevolg van het Business As Usual-scenario? 
‘Als we doorgaan op dat zeer angstaanjagende RCP8.5-traject van toenemende uitstoot, is de kans groot dat de ijskap van Groenland zal beginnen te smelten met snelheden die we al minstens 130.000 jaar niet hebben gezien. Met rampzalige gevolgen voor de zeespiegel en de vele miljoenen mensen die in laaggelegen kustgebieden wonen.’

DeWereldMorgen: Orkanen dit jaar extreem verwoestend in Centraal-Amerika

Anaitee Mills, consultant klimaatverandering en rampenrisico bij de Wereldbank, zegt dat kwetsbare landen snel moeten investeren in early warning systems en stormbestendige bouw, en dat de internationale gemeenschap en de rijke landen meer moeten doen om te helpen. Maar ze voegt er nog iets belangrijks aan toe. Wat?
‘Het is belangrijk te benadrukken dat dit geen one-man-show is, iedereen moet meehelpen. Politiek en plaatselijk leiderschap is noodzakelijk om technische en financiële steun van donoren te mobiliseren.’
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de klimaatverandering orkanen op drie manieren beïnvloedt. Welke?
Ten eerste zal een stijgende zeespiegel het gevaar van stormvloeden bij welke cycloon ook vergroten. Ten tweede zullen stormen gepaard gaan met heviger regen, omdat warme lucht meer waterdamp kan vasthouden. Ten derde zullen de stormen zich verplaatsen naar de noordelijke en zuidelijke polen.

newsmonkey: Rode Kruis ziet aantal dodelijke natuurrampen door klimaatverandering sterk stijgen: “Grotere impact op menselijk leven dan de pandemie”

Wat vraagt Jagan Chapagain aan de internationale gemeenschap? 
Om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Bovendien moet er volgens hem dringend geïnvesteerd worden in infrastructuur en in instellingen om de gevolgen van de opwarming van de aarde te verzachten. Daarbij moeten de meest kwetsbare gebieden voorrang krijgen.
Waarom hamert Chapagain er zo op om de meest kwetsbare landen te helpen? 
Geen enkel van de 20 landen die het vaakst klimaat- en weergerelateerde rampen meemaken, staan in de lijst van 20 grootste ontvangers van financiering voor aanpassing aan de klimaatverandering.
Somalië is volgens het rapport het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de klimaatontwrichting. Het Oost-Afrikaanse land heeft te kampen met droogtes, cyclonen en klimaatgerelateerde ziektes. Cholera, ebola en tuberculose zijn maar enkele van de ziektes die erger en wijder verspreid worden door de opwarming van de aarde. Toch staat het land slechts op 71ste plaats als het gaat over financiering voor klimaatadaptatie per persoon.
Chapagain pleit ervoor om klimaatcrisis en coronacrisis tegelijk aan te pakken. Financieel kan dat geen probleem zijn. Waarom niet? 
De humanitaire organisatie becijferde dat er het komende decennium jaarlijks zo’n 42 miljard euro nodig is om de 50 ergst getroffen ontwikkelingslanden te wapenen tegen klimaatgerelateerde natuurrampen. Dat bedrag is bijna verwaarloosbaar in vergelijking met de wereldwijde reactie op de coronacrisis, dat intussen de 8,5 duizend miljard (8,5 triljoen) euro al voorbij is. 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.