Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas

Aan de slag met Nieuws in de Klas

Zin om met je klas rond nieuws- en informatiegeletterdheid te werken? Ga aan de slag met het aanbod van Nieuws in de Klas.

Wat houdt het in?

Wat moet je doen? 

Reserveer tijdens het schooljaar verschillende momenten om te werken rond nieuws- en informatiegeletterdheid. Met het aanbod van Nieuws in de Klas kan je op elk moment gedurende het hele schooljaar aan de slag in de klas. Heel wat materiaal is online beschikbaar. Gratis en voor niets.  

Wil je met papieren kranten of magazines aan de slag? Meld je aan op de website en bestel je pakket. Op zoek naar je besteloverzicht? Rechts bovenaan de website onder het mannetje kan je jouw besteloverzicht terugvinden. Let op: je moet wel aangemeld zijn.

Tips van collega’s

  • Geef een korte introductie tot het Vlaamse nieuwslandschap.
  • Gebruik de verschillende nieuwsmedia steeds als uitgangspunt bij het maken van de opdrachten.
  • Laat de leerlingen tijdens het uitwerken van de opdrachten met verschillende nieuwstitels werken.  Zo leren leerlingen verschillende nieuwsmedia kennen, wat ontzettend leerrijk is.
  • Beperk je lessen zeker niet tot de papieren kranten en magazines: laat je leerlingen ook kennismaken met de digitale nieuwstitels, de online themadossiers en beeldfragmenten via Het Archief voor Onderwijs. 
  • Stel het lessenpakket op in samenspraak met je leerlingen.
  • Laat leerlingen grasduinen en lezen in de kranten en magazines. Als leerlingen dit spontaan en met plezier doen, is het project al ‘geslaagd’ nog voor ze een oefening hebben gemaakt.
  • Met de online lessendatabank kies je zelf welke opdrachten het meest geschikt zijn voor je leerlingen of differentieer je makkelijker binnen dezelfde klasgroep. In samenwerking met collega’s van de vakgroep leg je eventueel zelf een meerjarentraject vast. De actualiteit kan bij de keuze van opdrachten uiteraard ook richtinggevend zijn.
  • Geef de kranten en magazines bij voorkeur na de les mee met je leerlingen, ook op dagen waarop je de kranten niet zou gebruiken. Dat komt het lezen bij jongeren alleen maar ten goede. Wie weet zijn er thuis nog wel een paar mensen die zo de krant ontdekken?


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.