Home » Nieuws in de Klas » Waarom Nieuws in de Klas?

Waarom Nieuws in de Klas?

Nieuws is overal 

Nieuws is overal aanwezig. Via internet, radio, televisie, kranten, boeken, tijdschriften, vrienden en de mobiele telefoon komen kinderen en jongeren in aanraking met beelden, geluiden en teksten. Ze gaan echter anders met nieuws en informatie om dan volwassenen. Iedereen checkt het nieuws dan ook op zijn eigen manier, vindt andere dingen belangrijk, volgt andere nieuwsbronnen en interpreteert ze op eigen wijze. Voor een snelle nieuwsgaring wenden kinderen en jongeren zich ook eerder tot sociale media, waar ook fake news aan een sneltempo circuleert. 

Leerkrachten spelen cruciale rol

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren op diverse manieren in contact komen met nieuws en er kritisch mee leren omgaan. Er is dan ook zo veel nieuws en niet alles is even betrouwbaar of genuanceerd. Jij als leerkracht speelt daarbij een belangrijke rol.

Maar hoe begin je daar aan? Wel, door Nieuws in de Klas te gebruiken. Jouw dagelijkse dosis actualiteit, het hele schooljaar door. Met Nieuws in de Klas leren kinderen en jongeren werken met verschillende nieuwsbronnen en ontdekken ze hoe ze die bronnen moeten interpreteren. 

“De kinderen  vinden het leuk en zijn steeds verbaasd  dat er zoveel nieuwsmedia zijn en dat het toch over hetzelfde nieuws gaat! Ze leren zo de verschillende invalshoeken kennen.”
(deelnemende leerkracht)

“Ik vind dat het leerlingen op een andere manier naar nieuws doet kijken en beoordelen.
In het begin is het met een beetje tegenzin, maar na een week kijken ze er zelf al naar uit. Ze worden nieuwsgieriger.”
(deelnemende leerkracht)

Op de website vind je kant en klaar lesmateriaal, themadossiers, audiovisuele content en je er kan ook kranten en magazines aanvragen. Met andere woorden: een tornado aan nieuws, maar dan netjes gebundeld in één pakket. Tot op de drempel van je klaslokaal.

Nieuws in de Klas is met andere woorden een educatief project dat bijdraagt tot het vormen van leerlingen tot geïnformeerde, kritische en ‘mediawijze’ burgers. En stimuleert jongeren via het onderwijs om kritisch en bewust, maar ook actief en creatief om te gaan met nieuws en actualiteit.

“De leerlingen vonden dit een leuk en leerrijk project. Zeker voor herhaling vatbaar dus!”
(deelnemende leerkracht)

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.