Home » Nieuws in de Klas » Eindtermen

Eindtermen

Nieuws in de Klas past ook in jouw vak

Ga je aan de slag met het materiaal van Nieuws in de Klas? Neem dan zeker ook een kijkje in ons uitgebreid aanbod aan lesmateriaal, vol gevarieerde opdrachten. Je werkt zo aan heel wat eindtermen. 

“Nieuws in de Klas’ is een supertof aanbod waarbij je als leerkracht de kans krijgt om aan heel wat leerplandoelen te werken, hetzij rond het weer, reclame, de wereld gaande van naaste omgeving tot alle werelddelen en niet te vergeten… de ‘actualiteit’ natuurlijk.”

(deelnemende leerkracht)

Je kunt Nieuws in de Klas gebruiken als:

  • bron van actualiteit
  • didactisch werkinstrument
  • leesbevorderend medium 
  • … 

Nieuws in de Klas is geschikt voor heel wat vakken. Nieuws in de Klas wordt vaak gebruikt in lessen Nederlands, Geschiedenis, Maatschappelijke Vorming, PA, Cultuurwetenschappen en Wereldoriëntatie. Maar ook in andere vakken kan je aan de slag met Nieuws in de Klas. Verschillende onderwerpen komen in het nieuws aan bod die aansluiten bij de inhoud van jouw les. Zo stem je jouw leerstof meteen af met de actualiteit. En met de eindtermen!  

Eindtermen

Nieuws in de Klas werkt op een interactieve manier aan de (vakoverschrijdende) eindtermen, waaronder mediawijsheid en burgerschap.

Mediawijsheid 

Gebruik de media niet alleen, maar probeer deze ook te begrijpen. Dit noemen we ‘mediawijsheid’. Het zijn de competenties die je nodig hebt om je actief, kritisch, bewust en creatief te bewegen in de complexe en veranderende wereld van media(toepassingen).

Nieuws- en informatiegeletterdheid is een onderdeel van mediawijsheidLeerlingen leren niet alleen verschillende nieuwsmedia begrijpen maar ook kritisch omgaan met nieuws en informatie. Daarnaast worden leerlingen ook gestimuleerd om zelf nieuws te maken. 

Meer weten over mediawijsheid? Lees er alles over in het dossier van Mediawijs.

Meer weten over de Leerlijn Mediawijsheid?

(Wereld)burgerschap

Nieuws geeft kinderen en jongeren een blik op de maatschappij en leert hen een mening vormen. Via Nieuws in de Klas werk je ook aan burgerschap en democratie. 

(Wereld)burgerschap is het leggen van verbanden tussen jezelf en anderen, dichtbij en ver weg. (Wereld)burgers zijn betrokken bij de wereld, dichtbij en veraf; zijn zich bewust van hun rechten en plichten, stellen vragen, zoeken antwoorden, ondernemen actie en vormen zich geen eenzijdig beeld.

Nieuws in de Klas is daarom een educatief project dat bruggen bouwt tussen onderwijs, nieuws en maatschappij.

Een overzicht van de eindtermen die gelinkt zijn aan Nieuws in de Klas kan je hier terugvinden.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.