Verkiezingen in de VS

Van hoop tot scepticisme

11 november 2020

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Tot nog toe weigert zittend president Donald Trump zijn nederlaag te erkennen. Bovendien vindt hij dat er fraude werd gepleegd tijdens het verkiezingsproces, in zijn nadeel, uiteraard. Maar het lijkt er toch heel sterk op dat Joe Biden de nieuwe president wordt. Dat stemt velen vreugde- en hoopvol. Al zijn daarmee de redenen voor de opmars van Trump niet weggenomen: het wantrouwen in de politiek en het verlangen naar een sterke leider die zegt zoals het is (of zoals hij vindt dat het is). Hier bij ons zijn er trouwens ook mensen die Trump aanhangen en die vinden dat de dingen gezegd moeten worden zoals ze zijn.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Terugkeer van het fatsoen

Othman El Hammouchi zoomt op Doorbraak in op de tranen van Van Jones, een commentator bij de Amerikaanse zender CNN. Jones, een Afro-Amerikaan, brak live op televisie in huilen uit omdat hij zo opgelucht is dat Trump de baan moet ruimen, en het fatsoen eindelijk is teruggekeerd. El Hammouchi, die op de site wordt voorgesteld als een conservatieve opiniemaker, en van zichzelf zegt dat hij militant en combattief is, wordt diep geraakt door de tranen van Jones. Omdat racisme zo veel pijn doet.

Van Jones (CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore)

 

Stamvader 

Dat Donald Trump het niet zo nauw neemt met de waarheid is geen geheim. Hij zou tijdens zijn ambtstermijn meer dan 20.000 leugens verteld hebben. En nu betwist hij dus de uitslag van de verkiezingen op alle denkbare manieren, zonder daar enige vorm van bewijs voor te presenteren. Toch is er in Vlaanderen heel wat volk dat het ‘Trumpisme’ en diens stamvader omarmen, schrijft Tom Cochez op Apache. Dat Theo Francken (N-VA) en Dries Van Langenhove (Vl. B) daar deel van uitmaken, is geen toeval.

Donald Trump (CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore)

 

Sociaal kerkhof

Zo omschrijft Marc Vandepitte op DeWereldMorgen de Verenigde Staten. Het is meteen een verklaring waarom zo veel mensen voor een ‘incompetente en frauduleuze vlerk’ kozen. Maar het stelt Joe Biden tevens voor de haast onmogelijke taak om de voedingsbodem voor populisme, nationalisme en extreemrechts gedachtegoed weg te nemen. 

Joe Biden (CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore)

 

Vergissing

Om duidelijk te maken dat het het Trumpteam menens is om die verkiezingsfraude aan te pakken door rechtszaken aan te spannen, liet het een persconferentie organiseren die geleid zou worden door topadvocaat Rudy Giuliani. Die zou het allemaal eens komen uitleggen. De locatie zou het mooie Four Seasons Hotel in Philadelphia zijn. Alleen, zo zegt newsmonkey, ging er iets fout, want niet het chique hotel was de plaats van het toneel, dat was de lelijke parking van een verlaten tuincentrum

 

 

Vragen en discussiepunten

Doorbraak: De tranen van Jones

Eigenlijk gaat dit stuk niet echt over de verkiezingen in de VS, maar over racisme. El Hammouchi schrijft: “Zwarte, bruine en gele mensen zijn volwaardige Amerikanen. African-Americans, Asian-Americans, Mexican-Americans, maar onbetwistbaar Americans. Hier zullen allochtonen nooit echte Belgen worden.” Wat denken jullie daarvan? Heeft hij gelijk? Waarom (niet)?


Waar het dan weer wel over de verkiezingen gaat, is dat met het opstappen van Trump er weer wat fatsoen terugkeert, dat er gevolgen zijn voor slecht gedrag. Ben je het daarmee eens?


Apache: De Vlaamse kinderen van het Trumpisme

Niet alleen Donald Trump trekt van leer tegen de uitslag van de verkiezingen, ook zijn omgeving doet dat. Misschien wel het felst zijn voormalig strategisch adviseur, Steve Bannon. Wat zei hij?
In een intussen door Facebook verwijderde livestream verklaarde hij dat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen, maar hij zei ook dat FBI-directeur Christopher Wray en gezondheidsadviseur Anthony Fauci maar beter onthoofd kunnen worden. “Ik zou hun hoofden op pieken zetten en die op de twee hoeken van het Witte Huis plaatsen als waarschuwing voor federale functionarissen”, verklaarde Bannon.
Hoewel Theo Francken Donald Trump een slim politicus vindt, is hij ook te vaak een bullebak. “Je hoeft niet aan de lopende band voormalige medewerkers en journalisten uit te schelden.” In het stuk komt naar voor dat Francken zelf journalisten uitscheldt. Hoe?
Toen MO*-journalist Tine Hens Francken er de voorbije dagen op Twitter aan herinnerde dat hij de politiek van Trump indertijd “slim” noemde, deed hij uitgerekend datgene waarvan hij oordeelde dat Trump het te vaak deed: journalisten uitschelden. “Tine Hens is een extreemlinkse klimaatactiviste met een perskaart”, klonk het.
In wezen gaat dit stuk ook over racisme en blanke suprematie bij de Vlaamse aanhangers van Trump. Waarom speelt Dries Van Langenhove (Vl. B) daar zo’n belangrijke rol in?
Meer dan eender wie in de partij is Van Langenhove in de ban van alt-right en de technieken die worden gebruikt om extremistische propaganda te verspreiden. In mei nodigde de openlijk racistische American Renaissance Van Langenhove nog uit als spreker op haar jaarlijkse conferentie. Jared Taylor speelt daar een belangrijke rol. Taylor, die raszuiverheid en de vrijwillige segregatie van rassen voorstaat, is een boegbeeld van de alt-rightbeweging en een fan van Trump.

DeWereldMorgen: Kan Biden het verval in zijn land keren?

Marc Vandepitte geeft een paar voorbeelden van hoe kiezers die voor Trump stemden dat geheel tegen hun eigen belang in deden. Waarom deden ze dat, volgens Vandepitte?
Een angstwekkend groot deel van de mensen in de VS is blijkbaar zo radeloos dat ze op zoek gaan naar een sterke leider, ook al kraamt die de grootste onzin uit en gaat die zelfs in tegen de eigen persoonlijke belangen. De geesten worden daarbij behendig gekneed door uitgekiende propagandamiddelen. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat zich dit voordoet. Hetzelfde fenomeen duikt overigens vandaag op verschillende plekken in de wereld op, zoals in Hongarije, Brazilië, Turkije, India, …
Volgens Marc Vandepitte zijn de Verenigde Staten een sociaal kerkhof. Een van de oorzaken daarvan is de kloof tussen arm en rijk. Hij geeft een hallucinant voorbeeld. Welk? 
Nergens in de Westerse wereld is de kloof tussen rijk en arm zo groot als hier. De 0,1 procent gefortuneerden heeft evenveel rijkdom als de 90 procent onderaan. De drie rijksten bezitten zelfs evenveel als de helft van de bevolking. Veertig jaar geleden verdienden CEO’s 40 maal zoveel als een gemiddelde werknemer, vandaag is dat 278 maal zoveel. De ongelijkheid is ook sterk raciaal gekleurd. Een witte familie bezit gemiddeld 13 maal zoveel als een zwarte familie.
De verkiezing van Biden veroorzaakt een zucht van verlichting. Toch zal Biden, volgens Vandepitte, geen grote hervormer worden. Waarom niet? 
Zoals het er nu naar uitziet haalt Biden geen meerderheid in de Senaat. Dat betekent dat Biden enkel op buitenlands vlak wat bakens zal kunnen verzetten en zich daar vooral ook op zal profileren. Op binnenlands vlak zal hij dan met handen en voeten gebonden zijn aan de Republikeinse meerderheid in het Congres.
Het overgrote deel van de beschreven ellende zal hij niet willen (gezien zijn centrumpositie) of nauwelijks kunnen aanpakken. Het politiek systeem met de twee partijen bevordert polarisatie en het kiessysteem leidt gemakkelijk tot verlammende obstructie van het parlement ten opzichte van de president, wat op zijn beurt het vertrouwen in de politiek verder ondergraaft.
Zo blijft de voedingsbodem voor populisme, nationalisme en extreemrechts gedachtegoed bestaan. We moeten daarbij in acht nemen dat het verschil tussen beide kandidaten bijzonder klein (3 procent) is. De haatzaaierij en het populisme kunnen in de kortste keren weer de overhand krijgen.

newsmonkey: En toen hield de advocaat van Trump een persconferentie op de parking van een verlaten tuincentrum

De persconferentie van het Trump-team voor de garagepoort van een verlaten tuincentrum was (hilarisch) wereldnieuws. Maar werd er ook iets belangrijks verteld?
Nee. Afgezien van de bijzondere locatie, werd er op het persmoment niet veel nieuws verteld. Zo bevestigde Rudy Giuliani, de advocaat van Donald Trump en voormalige burgemeester van New York, wat we eigenlijk al wisten. Het team van Donald Trump zal in verschillende staten rechtszaken aanspannen om de verkiezingsresultaten aan te vechten.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.