Home » Nieuws in de Klas » Mediawijsheid en Nieuwswijsheid

Mediawijsheid en Nieuwswijsheid

Mediawijsheid als competentie op maat

In de conceptnota Mediawijsheid van de Vlaamse Regering van 4 mei 2012 definieerde de Vlaamse overheid mediawijsheid. We parafraseren die hier zo:

‘Mediawijsheid is een competentie, namelijk het geheel aan kennis, vaardigheden en attitudes om actief en creatief media te gebruiken en bewust en kritisch te begrijpen om te participeren aan onze complexe, veranderende en gemedialiseerde maatschappij.’

Mediawijs vertaalde dat in een een Mediawijs Competentiemodel.

Zo’n definitie en competentiemodel moet je echter voor elke context, doelgroep en doelstelling concreet en anders invullen. Als we dat doen voor ons Vlaamse lager en secundair onderwijs, dan vertrekken we daarvoor van een leerlijn: een lijn doorheen de leerjaren en graden van ons onderwijs die duidelijk maakt wat de invulling van de doelstellingen, eindtermen, competenties … is op elk niveau of voor elke leeftijd.

In het algemeen verwachten we van onze Vlaamse leerlingen op het einde van het leerplichtonderwijs dat ze

en kunnen verwoorden welke impact digitale technologie en media hebben op hun eigen leefwereld en de maatschappij.

Meer weten over het Competentiemodel Mediawijsheid?

Meer weten over de Leerlijn Mediawijsheid?

Nieuws- en informatiewijsheid 

Nieuws in de Klas maakt van kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel nieuws- en informatiewijze burgers met een aanbod op hun maat voor het Vlaamse onderwijs.

Nieuws- en informatiewijsheid is een competentie die deel uitmaakt van of overlapt met mediawijsheid en betekent, naar analogie daarmee, het geheel aan kennis, vaardigheden en attitudes om actief en creatief nieuws en informatie

te gebruiken en bewust en kritisch te begrijpen om te participeren aan onze complexe, veranderende en gemediatiseerde maatschappij en omvat:

Op maat van kinderen en jongeren in het Vlaamse onderwijs betekent dat we vertrekken van:

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.