Een gezond lang leven kan

Maar je hebt het niet altijd zelf in handen

04 mei 2022

***

Hoe langer we leven, hoe ouder we worden. Klinkt logisch, maar zonder hulp van de wetenschap bij het ontwikkelen van antibiotica en vaccins, zouden we nog steeds tegen ons dertigste levensjaar onze kaars uitblazen.
En toch heeft niet iedereen evenveel toegang tot vaccins. Lage inkomenslanden, zoals de meeste in Afrika, moeten zich tevreden stellen met restjes. Want bij Big Pharma houden ze de deur van de patenten stevig dicht.
Natuurlijk moet je ook gezond eten en zo weinig mogelijk alcohol drinken, zeker kinderen en jongeren. Maar dat is in Zwijndrecht niet altijd mogelijk met een bodem die zwaar vervuild is door PFOS, waarovere lang gezwegen is, zeker tegenover jongeren.

 

Hoe oud willen we worden?

Een studie toont aan dat we nog niet weten wat de maximale leeftijdsgrens van een mens is. 105 jaar? 120? 150? Maar, zo vraagt journalist Patrick Mullie zich af op EOS, willen we wel zo oud worden? Er is niet alleen het gezondheidsaspect, want wie wil er nu verlamd, blind en doofstom 100 jaar worden? Maar er is ook de eenzaamheid. Dat is bij oudere mensen die nog niet eens aan de 100 zitten nu al een probleem.

90% van de personen in de databank van eeuwelingen (IDL) zijn vrouwen. (CC BY-NC 2.0) Juan Pablo González

 

Code gekraakt

In Europa is meer dan 75% van de bevolking tegen Covid-19 gevaccineerd. In Afrika heeft gemiddeld amper 8% van de bevolking een vaccin gekregen. En dat heeft alles te maken met het feit dat lage inkomenslanden nauwelijks toegang krijgen tot vaccins omdat Big Pharma, de grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer en Moderna die de vaccins ontwikkelen, eerst de rijke landen voorzien. Daar zit immers het meeste geld. Zelfs nu het Zuid-Afrikaanse Afrigen Biologics & Vaccines erin geslaagd is om de code van het Modernavaccin te kraken, wil Moderna na een eerdere vage belofte niet afzien van juridische procedures tegen al wie die code ontrafelt en kopieert, schrijft Janine Meijer op Apache. En toch blijft o.a. minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) hoopvol.

 

Niet alleen covid is gezondheidsbedreiging in Afrika

Waar in het bovenstaande artikel gewezen wordt op de ongelijke toegang tot covidvaccins in Afrika, gaat het hier over veel meer dan covidvaccins alleen. Omwille van die ongelijke toegang tot vaccins, in combinatie met de pandemie, zijn mazelen, gele koorts en polio aan een sterke opmars bezig in Afrika. Ziektes die met een degelijke vaccinatie goed onder controle zijn te houden, lezen we op MO*.

Twee doses van het mazelenvaccin bieden een langdurige bescherming tegen de ziekte, die dodelijk kan zijn. (CC BY-SA 2.0) Julien Harneis

 

Te weinig geweten over gezondheidssituatie van kinderen en jongeren in Zwijndrecht

De voorzitster van de Antwerpse Jeugdraad Naomi Izabela hekelt op DeWereldMorgen het gebrek aan informatie over de gezondheidssituatie van kinderen en jongeren in Zwijndrecht. Sinds het uitbreken van het PFOS-schandaal in 2021, waarbij de fabriek 3M illegaal onafbreekbare stoffen in grond, lucht en water loosde, en waarover de politiek jarenlang in stilzwijgen was gehuld, is er bitter weinig onderzoek gebeurd naar de invloed van die vervuiling op kinderen en jongeren.

Foto: © Simon Clément – Apache

 

Sobercoins om drankverbruik bij jongeren te temperen

De gemeente Balen geeft jongeren die nuchter op een feestje aankomen drie consumptiebonnetjes, ofte sobercoins. Zo wil het verhinderen dat jongeren zich op voorhand al laveloos hijsen. Mirlanda Valmont en David Lambreghts van StampMedia vroegen aan jongeren of ze dat een goed idee vinden.

 

Omslagfoto: (CC BY-NC-ND 2.0) Andrea Squatrito

Vragen en discussiepunten

EOS: Hoe oud kan een mens worden?

Onderzoek toont aan dat 105 geen maximumleeftijd is. Met de ontdekking van antibiotica en vaccins is de levensverwachting fors gestegen. En een gezonde levenshouding doet ons ook ouder worden. Maar welk element gooit roet in het eten, waar we momenteel nog geen oplossing voor hebben?
Ons lichaam wordt langzaam maar zeker ouder doordat de schade aan ons genetisch materiaal zich opstapelt.

Apache: Westerse farmasector dwarsboomt Zuid-Afrika bij ontwikkeling van eigen coronavaccin

Grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer en Moderna weigeren om monopolierechten en ook hun kennis en technologie met derden te delen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor Afrika?
Afrika blijft op deze manier afhankelijk van westerse bedrijven om aan vaccins te geraken. Omdat veel Europese landen vaccins hamsteren, moest het continent het lange tijd doen met overschotten. Het gevolg is een enorme vaccinatiekloof. In Europa is meer dan 75% van de bevolking tegen Covid-19 gevaccineerd. In Afrika heeft gemiddeld amper 8% van de bevolking een vaccin gekregen. Zuid-Afrika doet het met 34% een stuk beter dan veel andere Afrikaanse landen.
Waarom wil Moderna, volgens Dimitri Eynikel, beleidsadviseur bij Artsen Zonder Grenzen, niet dat Zuid-Afrika zelf vaccins ontwikkelt en verkoopt?
“Het bewijst hoe groot de macht is van de westerse farmaceutische sector en dat deze ondernemingen tot het uiterste gaan om hun commerciële belangen te beschermen. Alles draait om geld. Er valt veel te verdienen aan het ontwikkelen en verkopen van vaccins en die winsten houden bedrijven zoals Moderna liever voor zichzelf.”
Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) is niet zo blij met het beleid van de Europese Commissie. Waarom niet?
“Ik ben teleurgesteld in de houding van de Europese Commissie die de contracten die het afsluit met de farmaceutische bedrijven perfect kan gebruiken om deze ondernemingen zo ver te krijgen dat ze hun kennis delen. Dat is tot op heden niet gebeurd. Het argument dat daarbij wordt gebruikt, is dat de farmasector veel geld heeft geïnvesteerd in het ontwikkeling van de vaccins. Maar die investeringen zijn inmiddels wel terugverdiend. Daarom zouden de patenten moeten worden opgeheven. En de technologie moet worden vrijgegeven.”

MO*: Mazelen weer in opmars in Afrika

De pandemie en het gebrek aan vaccins zorgt voor heel wat ellende in Afrika. Maar niet alles is kommer en kwel. Waarom niet?
Sommige landen hebben andere vaccinaties geïntegreerd in hun covid-respons. Ghana bijvoorbeeld combineerde de covid-vaccinatie met die voor gele koorts en kon zo een ​​uitbraak indammen. Nigeria doet het omgekeerde en biedt het covid-vaccin nu aan bij de routine vaccinaties van jonge moeders en hun baby’s.

DeWereldMorgen: “Stem jongeren nog niet gehoord in PFOS-dossier”

Waarom is het belangrijk dat de overheid kinderen en jongeren betrekt in het onderzoek naar PFOS-waarden in het bloed?
Uit het weinige onderzoek dat er bestaat bij kinderen en jongeren blijkt dat ze, net zoals volwassenen, PFOS in het bloed kunnen hebben. En als dat zo is, kan volgens Professor Nik Van Larebeke (UGent) niets gedaan worden om die waarden te doen dalen.
Bovendien zijn er bij kinderen en jongeren veel vragen die nog niet beantwoord zijn. Nochtans hebben zij recht op voldoende, verstaanbaare en duidelijke informatie over hun gezondheid.

StampMedia: Wat vinden jongeren van ‘sobercoins’ in de strijd tegen drankmisbruik?

Tja, wat kan ik anders vragen dan: wat vinden jullie van de sobercoins?Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.