Politieke peilingen

Zijn ze betrouwbaar? En wat zijn de gevolgen?

11 mei 2022

**

Peilingen naar het stemgedrag van mensen zijn zo oud als verkiezingen zelf. Soms geven ze een juiste weergave, maar heel vaak ook niet. Toch hechten politici (én journalisten) er erg veel belang aan. Getuige daarvan is bv. CD&V-voorzitter Joachim Coens die na De Stemming, een peiling van VRT en De Standaard, ontslag nam omdat in de peiling zijn partij net geen 9 procent zou behalen.
In dit themadossier bekijken we de mogelijke gevolgen van deze politieke peiling, maar wordt ook de vraag gesteld naar de betrouwbaarheid ervan.

 

Wie heeft baat bij vervroegde verkiezingen?

Herman Matthijs bekijkt op Doorbraak de resultaten voor de twee landsdelen en concludeert dat vervroegde verkiezingen vooral de winnaars uit de peilingen ten goede zou komen. Aan Vlaamse kant zijn dat, opvallend genoeg, Vooruit van Conner Rousseau, maar ook, minder opvallend, Vlaams Belang, en de PVDA. Aan Franstalige kant lijken dan weer de liberalen onder leiding van Georges-Louis Bouchez en de groenen van Ecolo baat te hebben bij vervroegde verkiezingen.

Foto: (cc) SP Nederland

 

Wetenschappelijk drijfzand

Waar Herman Matthijs in het vorige artikel uitgaat van de waarachtigheid van de De Stemming, trekt Tom Cochez op Apache de betrouwbaarheid van de opiniepeiling in twijfel. Hij kijkt naar de manier waarop De Stemming tot stand is gekomen, en komt tot de vaststelling dat ze gebouwd is op wetenschappelijk drijfzand, niet representatief is, en conclusies trekt op basis van te weinig gedefinieerde aannames die bovendien vaak racistisch zijn. Daarnaast wordt nauwelijks rekening gehouden met de foutenmarge die bij dergelijke peilingen heel normaal is.

De kiesintenties voor Vlaanderen. Peiling afgenomen bij 1.884 Vlamingen tussen 22 en 31 maart 2022, zonder rekening te houden met de foutenmarge.

 

Vragen en discussiepunten

Doorbraak: Welke lessen trekken we uit de peilingen?

Waarom hebben Vooruit, Vlaams Belang en PVDA baat bij vervroegde verkiezingen?
Deze partijen staan op zetelwinst en hebben er voordeel bij om snel de peilingen electoraal te verzilveren.

Apache: Als De Stemming stemmingmakerij wordt

Waarom moet er in zulke peiling rekening gehouden worden met de foutenmarge?
Die foutenmarge – die overigens verschilt van partij tot partij – schommelt zowat tussen de 3 en de 4%. Zo kan Vlaams Belang volgens de peiling net zo goed 20,8% als 25,0% van de stemmen halen. Voor CD&V is dat ergens tussen 7,0% en 10,4%.
Stel dat CD&V 10,4% haalt, had voorzitter Joachim Coens dan wel ontslag genomen?
Waarom vindt Tom Cochez de omschrijving van ‘de Vlaming’ in de peiling verkeerd?
Onderzoekers, de openbare zender en De Standaard onderschrijven door hun titels en intro’s impliciet de stelling dat ‘de Vlaming’ te herleiden valt tot de deelnemers aan de enquête. Dat is wel heel kort door de bocht. Wegens de beperkte steekproef maar vooral omdat die werd uitgevoerd bij ‘stemgerechtigden uit het Vlaams Gewest’.
Tussen Vlamingen en stemgerechtigden uit het Vlaams Gewest gaapt een gigantische kloof. De eerste groep bestaat immers uit ruim zeven miljoen mensen. De tweede groep telt 4,84 miljoen mensen.
De veronderstelling dat de 2,16 miljoen Vlamingen die niet-stemgerechtigd zijn in het Vlaams Gewest er een andere visie op nahouden, is allerminst vergezocht. Die groep bestaat voornamelijk uit niet-stemgerechtigde jongeren, uit mensen die hier legaal verblijven maar geen stemrecht hebben en uit Vlamingen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die – afgaand op de vaststelling dat Groen de grootste partij is in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie – doorgaans een stuk progressiever zijn.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.