Wereldaidsdag

Het eindigt hier, maar toch nog een lange weg te gaan

01 december 2020

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Vandaag is het Wereldaidsdag. Daarmee wordt de aandacht jaarlijks gevestigd op die andere pandemie, die van het hiv-virus. En hoewel die in België heel goed onder controle gehouden wordt door goede medicatie, is dat wereldwijd nog lang niet het geval. 12,6 miljoen van de 38 miljoen mensen met hiv kregen vorig jaar geen levensreddende behandeling, waardoor er nog altijd 690.000 aids-gerelateerde sterfgevallen waren.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Het belang van campagnes

Het is misschien niet zo geweten, maar vandaag de dag betekent het dragen van het hiv-virus niet langer dat je doodgaat. Door het consequent gebruik van de juiste medicijnen, kun je als drager van het virus een relatief normaal leven leiden. Daarom zijn sensibiliseringscampagnes van zo’n groot belang, zegt Patrick Reyntiens, ervaringsdeskundige en medewerker bij Sensoa aan StampMedia. Niet alleen omdat ze positief nieuws kunnen brengen, maar ook omdat ze taboedoorbrekend kunnen zijn. 

Het rode lintje, symbool van solidariteit met mensen die besmet zijn met hiv, of overleden zijn aan aids.

 

Geen compromis tussen mensenrechten en gezondheidszorg

De wereld kan in haar reactie op COVID-19 veel leren uit de fouten die gemaakt zijn in de strijd tegen hiv, schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir op MO*. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat er overal gratis vaccins beschikbaar zijn. En net zoals de hiv-pandemie heeft aangetoond, treft corona ook de meest kwetsbaren en de armsten het hardst. Daarom moeten we mensenrechten en de waardigheid van alle mensen centraal stellen in onze gezondheidsinitiatieven, aldus Kitir.

(CC BY-NC 2.0) carnagenyc

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: Hiv stopt hier – Wereldaidsdag

Wat is het verschil tussen hiv en aids? 
Het hiv-virus, dat overdraagbaar is via onveilige seks of contact met bloed, zorgt voor een aantasting van de witte bloedcellen in het lichaam, waardoor het afweersysteem verzwakt. Wanneer hiv niet op tijd behandeld wordt, ontwikkelt het zich tot aids. Het lichaam kan zichzelf dan niet meer beschermen tegen infecties, die voor gezonde mensen weliswaar niet levensbedreigend zijn maar wel voor iemand met aids. In veel gevallen sterven niet behandelde hiv-patiënten dus niet aan het hiv-virus zelf, maar aan – soms zelfs zeer banale – infecties zoals een verkoudheid.
Wat is het belang van de hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed, ook wel de virale lading genoemd?
Mensen met een hoge virale lading in het bloed, hebben een grotere kans om het virus door te geven. Hoe lager de hoeveelheid in het bloed, hoe kleiner de kans om het virus door te geven. Uitgebreid internationaal onderzoek wijst nu ook uit dat hiv niet langer overdraagbaar is als de virale lading zo klein is dat hij ondetecteerbaar is. Zo is seks zonder condoom zelfs een veilige optie.
Dit stuk werd geschreven naar aanleiding van een nieuwe sensibiliseringscampagne van Sensoa. Waarom zijn campagnes zo belangrijk voor medewerker Patrick Reyntiens? 
Volgens Reyntiens zijn veel mensen nog niet voldoende geïnformeerd over het virus. Positief nieuws kan volgens de deskundige vastgeroeste ideeën losweken. Herhaling is hierbij de sleutel. “Mensen vergeten snel. Als je binnen een maand een rondvraag zou doen over wat deze campagne precies inhield, zullen velen het alweer vergeten zijn. Daarom lanceren we met Sensoa binnenkort een tweede campagne met nog meer beeldmateriaal, zodat het onderwerp blijft leven bij de brede bevolking.”

MO*: Hiv én corona verslaan we alleen met solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid

Het vorige stuk leert ons dat België het goed doet op vlak van hiv-infecties. Wereldwijd is het echter een heel ander verhaal. Waarom?
De wereld loopt ver achter bij het voorkomen van nieuwe hiv-infecties. In 2019 alleen raakten ongeveer 1,7 miljoen mensen besmet meer dan drie keer de doelstelling voor 2020. Er is dus nog werk aan de winkel.
Waarom vinden Meryame Kitir en Winnie Byanyima dat mensenrechten en waardigheid centraal moeten staan in een gezondheidsbeleid? 
Gezondheidszorg is een mensenrecht. Punt.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.