Versoepeling abortuswet

Ethiek in de politiek

28 november 2019

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

In de Kamercommissie Justitie werd een eerste keer over de hervorming van de abortuswet gestemd. Die hervorming houdt in dat abortus uit de strafwet gehaald wordt, dat de termijn om een abortus uit te voeren verlengd wordt van twaalf naar achttien weken, en dat de bedenktijd tussen de eerste afspraak en de uiteindelijke ingreep verkort wordt van zes dagen naar twee (48 u.). Vanuit conservatieve kant is niet iedereen daar gelukkig mee. CD&V, N-VA en Vlaams Belang vragen een tweede lezing.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Ruime meerderheid

Hoewel de amendementen door een ruime meerderheid in de Kamercommissie Justitie zijn goedgekeurd, worden die nu aan een wetsvoorstel toegevoegd waarover de volledige Kamer nog zal stemmen. Maar CD&V dringt aan op extra hoorzittingen en advies van de Raad van State, lezen we op newsmonkey

(CC BY 2.0) tipstimes.compregnancy

 

Niemand wil graag abortus

‘Ik denk dat we soms vergeten dat niemand graag een abortus wil,’ zegt Nausikaa Martens, coördinator van het abortuscentrum VUB-Dilemma aan StampMedia. Ze verwijst daarmee naar de tegenstanders van het voorstel om de termijn waarop abortus kan uitgevoerd worden te verlengen van 12 naar 18 weken. Daar hebben vooral CD&V en N-VA problemen mee. Martens vindt dat vrouwen daar zelf over moeten kunnen beslissen, niet de overheid. 

© Nausikaa Martens

 

Artikels en discussiepunten

newsmonkey: Abortus-deadline straks van 12 naar 18 weken opgetrokken in België

Waarom zijn CD&V en N-VA gekant tegen de nieuwe voorstellen?
N-VA en CD&V vinden dat deze nieuwe maatregelen erdoor gejaagd worden, terwijl de abortusregeling amper een jaar geleden versoepeld is. CD&V-kandidaat-voorzitter Joachim Coens stelt zelfs dat deze verdere versoepeling van de abortusregelgeving een “groot probleem is” voor de christendemocraten.

StampMedia: Abortusexpert Nausikaa Martens: ‘Laat vrouwen zelf beslissen tot wanneer abortus voor hen aanvaardbaar is’

De Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking heeft omwille van technische problemen in zes jaar geen rapport meer uitgebracht. CD&V, Vlaams Belang en N-VA vinden het daarom geen idee om de abortuswet opnieuw te wijzigen, omdat er een wetenschappelijke onderbouw ontbreekt. Nausikaa Martens ontkent dat. Hoe?
Alsof wij maar gelijk wat doen. Ik voel mij echt persoonlijk aangevallen, maar ook in naam van de abortushulpverleners. Het is een onderwaardering voor wat wij elke dag doen. Wij praten met mensen, wij luisteren naar hen. Wij volgen opleidingen en organiseren wetenschappelijke congressen voor abortushulpverleners.
Het is trouwens niet omdat er geen cijfers zijn van de abortuscommissie, dat er geen andere cijfers beschikbaar zijn. Denk je dat ik geen jaarverslag maak? (lacht). Natuurlijk weten wij hoeveel vrouwen we jaarlijks zien en uit onze eigen cijfers (en die van de Franstaligen) weten we dat er de laatste jaren niet veel veranderd is.
Er is bovendien massa’s wetenschappelijk onderzoek gedaan, nationaal en internationaal. Zowel op medisch vlak als op psychosociaal vlak. Zo zijn er veel onderzoeken die aantonen dat een abortus in veel gevallen geen psychologische problemen veroorzaakt.
Waarom is bedenktijd van zes dagen voor veel vrouwen te lang? 
Het taboe maakt dat vrouwen eerst een beslissing nemen vooraleer ze naar hier komen. Vaak zijn ze al langs geweest bij de huisarts, die heeft doorverwezen naar de gynaecoloog. Als je al zo’n traject hebt afgelegd, is zes dagen veel te lang.
Wat ik heb geleerd is dat eens een vrouw de knoop heeft doorgehakt, ze liefst wil dat de abortus zo snel mogelijk gebeurt. Ik voel bij heel wat ongewenst zwangere vrouwen veel respect voor hun vruchtje. Ze geven vaak aan het niet nog een dag te willen laten groeien, wanneer ze weten dat ze het niet ter wereld zullen laten komen.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.