Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Verkiezingen in Catalonië

Verkiezingen in Catalonië

Wie is de echte winnaar?

24 februari 2021

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Hoe kijken twee verschillende media vanuit journalistiek oogpunt naar de uitslag van de Catalaanse verkiezingen? In dit dossier geven Doorbraak en DeWereldMorgen hun visie. En hoewel de uitslag voor beide media exact dezelfde is, verschilt hun blik danig van elkaar.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Onafhankelijkheidspartijen winnen!

Karl Drabbe legt de cijfers op Doorbraak naast elkaar. Daaruit blijkt overduidelijk dat de partijen die ijveren voor een onafhankelijk Catalonië de verkiezingen gewonnen hebben. Zij krijgen meer dan de helft van de stemmen. Voor een mogelijke coalitie zijn ze dus incontournable. En dat lijkt Drabbe wel te smaken.

Stembureau Catalonië Covid19 (CC BY-NC-ND 2.0) Fotomovimiento

 

Extreemrechts wint! 

Febe Visart erkent op DeWereldMorgen de overwinning voor de onafhankelijkheidspartijen. Maar tegelijkertijd merkt hij op dat er nog een grote overwinnaar is: de extreemrechtse partij Vox. Bij verkiezingen in 2017 was die partij nog een marginaal fenomeen, maar ze heeft nu wel meer zetels dan haar twee dichtste unionistische concurrenten samen. Dat de partij droomt van een terugkeer naar de territoriale machtsverdeling onder de fascistische Franco-dictatuur verontrust Visart zeer. 

Verkiezingsmeeting Vox. Foto: Public Domain

 

Vragen en discussiepunten

Doorbraak: Spaans vaccin tegen Catalaans onafhankelijkheidsstreven werkt niet

DeWereldMorgen: Extreemrechts krijgt groeispurt bij Catalaanse regionale verkiezingen

 

Een totaal andere conclusie trekken uit exact hetzelfde feit. Hoe kan dat? 
Elk medium, maar ook elke journalist heeft een voorkeur, en legt eigen accenten. De voorkeuren van de leden van Media.21 vind je onderaan deze pagina, bekijk ze zeker eens. Het is alvast geen geheim dat Doorbraak door een Vlaams-nationalistische bril kijkt, en het de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen een warm hart toedraagt. 
DeWereldMorgen noemt zichzelf links en progressief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze focust op de hete adem van extreemrechts. Dat is voor DWM belangrijker (en meer verontrustend) dan de overwinning van enkele linkse partijen.
Het is toch de opdracht van de journalist om zo waarheidsgetrouw mogelijk te berichten? Wie heeft er dan gelijk?
Niemand en iedereen. De feiten kloppen in de beide artikels. Bovendien meldt Doorbraak evengoed de opkomst van extreemrechts, en ontkent DeWereldMorgen de overwinning van de separatisten niet. De toon van beide artikels is dan wel licht opiniërend, maar dat gaat niet in tegen de deontologie van de journalistiek. 
Wie moet ik dan geloven? 
Dat is een vraag die je je bij alle nieuwsberichten moet stellen. Om daar een antwoord op te geven, kun je bv. al nagaan wie het stuk geschreven heeft. Zijn er nog artikels van hem/haar verschenen? Wat is zijn/haar betrouwbaarheid? Voor welk medium schrijft hij/zij? Heeft dat medium een goede naam? 
In dit geval kun je beide artikels geloven. Maar meer nog: de verschillende invalshoeken zorgen ervoor dat jouw blik op het onderwerp ook veel breder wordt. Je hoeft het niet per se eens te zijn met deze of gene stelling, maar door veel verschillende artikels over eenzelfde onderwerp te lezen, scherp je je eigen kennis aan, wat ervoor zorgt dat je je eigen conclusies kunt trekken. 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.