Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Over oorlog en vluchtelingen

Over oorlog en vluchtelingen

De gevolgen voor hen die blijven en voor hen die vluchten

03 maart 2021

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

In de regio Tigray, in het noorden van Ethiopië, is al bijna vier maanden een gruwelijke oorlog aan de gang, waarbij het merendeel van de bevolking onbereikbaar is voor humanitaire hulp. De gevolgen van een oorlog zijn voor burgers desastreus. Mensen zoeken dan een uitweg en vluchten vaak, laten hebben en houwen achter om elders een beter leven op te bouwen om later de familie te laten overkomen. Maar vluchtelingen uit Eritrea die dat in België proberen te doen, worden geconfronteerd met een lastige en tijdrovende procedure voor gezinshereniging.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Bezet gebied in eigen land

In 2019 kreeg de Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn toenadering tot buurland Eritrea. Maar voor Tigray dat ijvert voor een grotere autonomie, en dat grenst aan Eritrea, is de premier niet zo vredesgezind. Dat zegt Ludo De Brander op DeWereldMorgen. De regio wordt nu bezet door het federale leger, en officieus ook door het Eritrese leger. 4,5 miljoen Tigrezen hebben geen toegang tot voedsel- en andere noodhulp, en vele honderdduizenden zijn op de vlucht

Tigrese bevolking (CC BY-NC-SA 2.0) Xevi V

 

Procedure voor gezinshereniging is lijdensweg

Een Eritrese vluchteling krijgt in België relatief gemakkelijk asiel en internationale bescherming, schrijven Tine Danckaers en Elien Spillebeen van MO*. Maar als die vluchteling zijn familie wil laten overkomen, gaan de sluizen van de administratie wagenwijd open. Van documenten aanvragen op de Belgische ambassade in een land dat geen Belgische ambassade heeft, over het bewijzen dat jouw kinderen wel degelijk van jou zijn door een DNA-test, tot zelfs een moreel rechtstaande vinger die twijfels heeft bij je bruid van 18 jaar. Er kunnen dus jaren overheen gaan vooraleer een gezin weer samen is. Terwijl een mens, dixit een van die vluchtelingen, niet gemaakt is om alleen te zijn.

© Ruth Govaerts

 

Vragen en discussiepunten

DeWereldMorgen: Hoe is Tigray in een ontwrichtende gruwelijke oorlog beland?

Dit is een lang stuk dat veel feiten op een rijtje zet. Hoe noemen we zo’n stuk? Bekijk gerust dit themadossier nog eens, waarin we het verschil uitleggen tussen column, opinie, analyse en duiding. 
Dit artikel is duiding: het geeft achtergrond bij nieuwsfeiten, gebaseerd op de autoriteit en de kennis van de auteur over het thema. Het biedt een kader om gebeurtenissen beter te plaatsen en te begrijpen, en het blijft heel dicht bij de feiten, maar zet ze in de context.
Het zou ook een analyse kunnen zijn omdat het een mogelijke conclusie trekt. Maar voor mij eerder duiding.
Waarom is duiding belangrijk?
Omdat het inzicht in feiten verschaft zodat je genuanceerder, maar tegelijk ook kritischer kunt nadenken en een mening vormen. Het is een dam tegen fake news en populisme. Het kost misschien wat tijd en moeite om dergelijke artikels te lezen, zeker als ze over zo’n ver land als Ethiopië gaan, maar het loont de moeite om de wereld te kunnen begrijpen. Het is eigenlijk levensnoodzakelijk. 🙂

Ga je zelf al wel eens actief op zoek naar duiding en/of analyse? Waarom (niet)?


MO*: ‘Ik ben niet gelukkig zonder mijn familie’

Voor veel vluchtelingen, niet alleen Eritrese, is de procedure om hun gezin te herenigen een heuse lijdensweg. Wat vind jij daarvan? De onderliggende boodschap van het beleid is om mensen af te raden om naar hier te komen. Maar is het nog menselijk? 

Voor weigeringen van gezinshereniging worden volgens advocaat Benoît Dhondt morele oordelen aangehaald, maar die hebben geen juridische waarde. Mag de overheid volgens jou vluchtelingen verplichten om de eigen Westerse normen en waarden aan te nemen, en zo zijn/haar cultuur of afkomst te verloochenen? 


Klopt het dat een mens niet gemaakt is om alleen te zijn? Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.