Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Minder vlees eten is noodzakelijk

Minder vlees eten is noodzakelijk

Maar geldt dat ook voor Afrika?

16 november 2022

*** 

De vleesindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor het uitstoten van evenveel broeikasgassen als alle auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen samen. Bovendien neemt het verbouwen van veevoeder ontzettend veel plaats in, waardoor bijvoorbeeld enorme delen van het Amazonewoud gekapt worden. Wat dan weer tot gevolg heeft dat die bomen geen CO2 meer kunnen opnemen. Trouwens, het is, mits je een beetje nadenkt, helemaal niet nodig om vlees te eten voor de gezondheid. Minder, of geen vlees eten, is dus niet echt een keuze meer. Het voortbestaan van de planeet hangt er voor een groot stuk van af. Of niet? Want in Afrika kan veeteelt niet alleen mensen redden, het zou er zelfs een oplossing voor de klimaatverandering kunnen zijn. 

 

Kunnen we overleven op planten?

EOS laat voedingsexpert Ann Meulemans van de KU Leuven aan het woord. Zij legt haarfijn uit waarom vlees belangrijk is, maar ook hoe je alle voedingsstoffen ook uit planten kunt halen. Daarvoor moet je een beetje nadenken, en je dieet goed samenstellen. Maar dat moet je natuurlijk ook als je vlees eet.

 

Vlees is inefficiënte voedingsbron

We gebruiken ontzettend veel land en mest om voedsel te verbouwen voor vee, lezen we op MO*. Daarnaast is er 48 vierkante meter nodig om één gram rundvleeseiwit te produceren voor elke vierkante meter die nodig is om één gram eiwit uit erwten te halen. Het is dan misschien wel makkelijk, zoals voedingsexpert Ann Meulemans in bovenstaand filmpje zegt, om voedingsstoffen uit vlees te halen, maar efficiënt is het allerminst. Een beetje minder vlees eten, kan al wonderen verrichten. En als er minder vee is om graan te eten, is er meer graan voor mensen. Maar minstens even belangrijk is dat er dan ook veel minder broeikasgassen worden uitgestoten.

Foto: Pixabay

 

Veeteelt is leven in Afrika

In dit stuk op DeWereldMorgen staat dat vee niet alleen voor voedsel zorgt, de veehouderij in Afrika stelt ook veel mensen te werk. Veeteelt is er leven. En natuurlijk is er de ecologische impact, maar tal van mensen willen een meer evenwichtige discussie over veeteelt, zeker omdat het in Afrika een oplossing zou kunnen zijn in de aanpak van de klimaatverandering. Bovendien is vlees eten in Afrika essentiëel omdat de meerderheid er kampt met een gebrek aan eiwitten en micronutriënten.

Foto: Pixabay

 

Ethische en ecologische afwegingen

In dit opiniestuk op StampMedia belicht Lana Van Gerven twee redenen waarom we geen, of minder, vlees zouden moeten eten. Lana vindt het enerzijds weerzienwekkend dat dieren gekweekt en geslacht worden voor consumptie. Zeker omdat de mens volgens haar geen vlees nodig heeft, én omdat het moreel verwerpelijk is om een dier te doden. Daarnaast is er natuurlijk ook de ecologische impact van de industriële veehouderij. Zoals eerder al aangegeven is de impact daarvan op het klimaat enorm. Voor de die-hard vleeseters geeft Lana nog wel enkele alternatieven.

Foto: rr

 

Geen reclame meer voor vlees

Vanaf 2024 zal de stad Haarlem in Nederland geen reclame meer maken voor vlees, schrijft Andrei Stiru op Business AM. Raadslid Ziggy Klazes van GroenLinks die het voorstel deed, vindt dat als een stad de klimaatcrisis heeft uitgeroepen, zoals Haarlem deed, het niet opportuun is om vlees te promoten. Critici snoert ze de mond met het verbod op tabaksreclame. Dat geldt ook al jarenlang.

Reclame zoals deze zal in 2024 verboden zijn in Haarlem. (CC BY-NC 2.0) Thomas Hawk

 

Vragen en discussiepunten

EOS: Heeft een mens vlees nodig?


MO*: ‘Europaʼs vleesverslaving voedt de wereldwijde voedselcrisis’

Waarom is vlees een inefficiënte voedingsbron?
Voor elke honderd voedercalorieën die vee verbruikt, produceren we slechts één rundvleescalorie. Op dit moment gebruiken we enorme hoeveelheden land en meststoffen om voedsel te verbouwen dat alleen door vee kan worden gegeten.
Wat zijn de belangrijkste gevolgen van een verschuiving van de productie van vlees naar granen, groenten, peulvruchten en alternatieve eiwitten?
– Een vermindering van de uitstoot van vee met vijf miljoen ton kooldioxide zou hetzelfde zijn als meer dan vier miljoen nieuwe benzineautoʼs van de Europese wegen halen.
– Door graan over te hevelen van vee naar menselijke consumptie kunnen grote voedseltekorten in de ontwikkelingslanden worden voorkomen, maar kan ook de voedselonzekerheid in rijkere landen, die zelf met ernstige problemen inzake de toegang tot voedsel kampen, worden verminderd.
De EU moet duurzame voedselsystemen ondersteunen. Maar wat met de boeren?
De beleidsmakers moeten er ook voor zorgen dat de landbouwers niet buitenspel worden gezet. Zij moeten maatregelen nemen om veehouders te ondersteunen en hen aan te moedigen om af te stappen van de industriële vleesproductie. Zo zouden veeboeren en landbouwers financiële prikkels moeten krijgen om hun veestapel in te krimpen en over te schakelen op regeneratieve landbouwpraktijken. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat consumenten toegang krijgen tot betaalbare eiwitten zonder dat de Europese boeren hun broodwinning verliezen.

DeWereldMorgen: Vleesconsumptie aan banden: wat met landen die geen alternatieven hebben?

Ian Wright, plaatsvervangend directeur-generaal van het International Livestock Research Institute (ILRI) in Nairobi, Kenia, erkent de impact van de vleesindustrie op het klimaat. Maar hij zegt ook dat die discussies gedomineerd worden door stemmen uit het noorden. Vlees is immers een veel belangrijke bron van voedsel in Afrika. Waarom?
“Klimaatvariabiliteit maakt het oogsten van bepaalde gewassen bijvoorbeeld riskant, maar op land waar geen gewassen groeien kan nog wel steeds vee worden gekweekt voor voedsel.”
Waarom vindt Adegbola Adesogan, directeur van het Food Systems Institute en het Feed the Future Innovation Lab aan de Universiteit van Florida, dat er prioriteit moet gegeven worden aan dierlijke voeding in Afrika?
“In Afrika wordt erg weinig voedsel van dierlijke oorsprong geconsumeerd. De vleesconsumptie in Nigeria is bijvoorbeeld minder dan vijf procent van wat er in Argentinië wordt geconsumeerd”, zegt hij. “Maar dierlijke voedingsmiddelen bevatten een overvloed aan essentiële macro- en micronutriënten die van vitaal belang zijn voor kinderen in Afrika.”

StampMedia: Opinie: Eet eens een insectenburger of kweekvlees in plaats van een entrecote

De groep mensen die vegetarisch eet, groeit elke dag, stelt Lana Van Gerven. Doe jij eraan mee? Waarom (niet)?


Een van de alternatieven voor vlees die Lana suggereert, is insectenvlees. Ze beseft dat zoiets nog moeilijk ligt in onze hoofden. Hoe zit dat met jouw hoofd? Zou jij een insectenburger kunnen wegwerken, al dan niet in combinatie met een portie frieten (gebakken in plantaardig vet, uiteraard)?


Business AM: Zin in een burger? Deze Nederlandse stad wil reclame voor vlees verbieden om het klimaat te beschermen

Zou een verbod op reclame voor vlees jou overhalen om minder, of geen vlees te eten?


Izzy Klazes zei dat ze met het verbod op vleesreclame mensen niet per se wil overtuigen om geen vlees meer te eten. Wat wil ze er dan wel mee bereiken?
Wat haar stoort, is dat de stad geld verdient aan iets wat negatieve gevolgen heeft voor het klimaat.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.