Het WK voetbal

Of wat dacht je?

23 november 2022

*** 

Een wereldkampioenschap voetbal gaat nooit onopgemerkt van start. Dat is met dit WK niet anders, al komt er deze keer wel heel wat meer bij kijken dan voetbalgekte alleen. Lees het themadossier Qatar er rustig over na. Het is niet omdat je voetbalfan bent dat je je geen vragen kunst stellen bij dit WK. Dat doen cultuurcriticus Arne De Winde op rekto:verso, maar ook enkele jonge fans op StampMedia, met veel liefde voor het spel. Bovendien krijgt elke fan van de Rode Duivels een boost van jewelste door de wetenschap.

 

Het choreografische meesterschap van Youri Tielemans

Arne De Winde schrijft op rekto:verso een brief aan Youri Tielemans. Daarin fileert De Winde de toestand van het hedendaagse voetbal. Frustratie, hooliganisme, vernedering, horrortackles… nee het is geen pretje om voetballer te zijn. Maar wat het spel nog de moeite waard maakt voor De Winde zijn flitsen als die van Youri Tielemans. Choreografisch meesterschap, noemt hij het. Het mindert zijn kritiek op de commercialisering van het voetbal niet, het doet niets af aan het feit dat dit WK in Qatar op vele gebieden fout is, maar het verzacht voor De Winde wel de bitterheid van de pil.

https://www.youtube.com/watch?v=C4fhpMQHWio&t=134s

 

Weinig animo

Rik Tuinstra van StampMedia bevraagt enkele jonge voetbalfans, en concludeert dat er weinig animo voor het WK bestaat. Fandorpen worden afgebroken voor ze nog maar opengaan, er zijn de netelige kwesties van de mensenrechten, migrantenarbeiders, en lgbtq-gemeenschap, de Rode Duivels hebben hun tijd gehad, en daarbovenop is het hier bijna winter. Geen goede samenloop van omstandigheden om dolenthousiast te supporteren. Al kan dat keren eens de nationale ploeg verschroeiend (pun intended) uit de hoek komt.

Rodeduivelssupportertjes (CC BY 2.0) John Bastoen

 

België wordt wereldkampioen

Er is dus ook goed nieuws. Tenminste als we de data-analyse mogen geloven. Feit is dat onze maatschappij hoe langer hoe meer belang hecht aan data. Voor Facebook en Google, om maar twee techbedrijven te noemen, zijn data een wezenlijk onderdeel van hun zakenmodel. Maar in de sport worden data dus ook alsmaar belangrijker, zegt David Adam van het wetenschapstijdschrift Nature op EOS. In het voetbal worden spelers voortdurend gemonitord, maar ook wedstrijden worden minutieus door de computer geanalyseerd. En een van die computers zegt dus dat België statistisch gezien wereldkampioen wordt. Al is die kans met 13,88 procent nu ook weer niet zo heel erg groot.

Supporters Rode Duivels (CC BY-NC-ND 2.0) Elio Di Rupo

 

Omslagfoto: © Кирилл Венедиктов – soccer.ru – WikiCommons

 

Vragen en discussiepunten

rekto:verso: Beste mijnheer Tielemans, beste Youri

Auteur Arne De Winde schrijft een brief aan Youri Tielemans. Maar het is natuurlijk veel meer dan een brief alleen. Welke journalistieke discipline hanteert de auteur hier? Misschien kun je nog een blik werpen op dit themadossier.
Dit stuk is een scherpe analyse van de voetbalwereld, en bij uitbreiding de hele maatschappij. De Winde vertrekt wel vanuit het standpunt van de voetbalfan, en al zeker als grote bewonderaar van Youri Tielemans. Zijn stuk is dus zeker geen aanklacht, maar hij legt wel enkele vingers op pijnlijke wonden.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste pijnpunten die Arne De Winde aanhaalt?
Enkele suggesties: het dramaking/held-gehalte van voetballers; de illusie dat supporters als twaalfde man enige invloed hebben op het spel; de gewelddadigheid van sommige supporters; de stinkende rijkdom van voetballers; de dubieuze rol van de (jawel) media; en uiteraard de schande van het WK in Qatar.

StampMedia: “Schande dat het mooiste voetbaltoernooi ter wereld in Qatar plaatsvindt”

Dit stuk van Rik Tuinstra is wat je een uitgeschreven vox-pop zou kunnen noemen. Wat betekent vox-pop?
De term komt uit het Latijn (vox populi) en betekent ‘stem van het volk’. In de journalistiek gaat het over gewone mensen die op straat naar hun mening gevraagd worden over een bepaald onderwerp.

EOS: België wint het WK, zegt dit algoritme

Voetballers worden geconfronteerd met data-analyse die we eerder met ruimtevaarders associëren. Op welke manier is dat dan?
Draagbare vesten en banden registreren nu bewegingen, bepalen de positie van de speler met een gps en tellen zelfs het aantal schoten met elke voet. Camera’s leggen vanuit verschillende hoeken zowat alles vast, van gewonnen kopduels tot hoe lang spelers de bal vasthouden. En om deze informatie te interpreteren, hebben de meeste topvoetbalteams nu gegevensanalisten in dienst, waaronder wiskundigen, gegevenswetenschappers en natuurkundigen van topbedrijven en laboratoria zoals computerreus Microsoft en CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica bij Genève, Zwitserland.
Statistische wedstrijdvoorspellingen zijn blijkbaar heel nauwkeurig. Wat zegt Matthew Penn daarover?
‘Je wil elk team een aanvallende en een verdedigende sterkte geven, en dat bereken je op basis van het totale aantal doelpunten dat elk team heeft gescoord en de relatieve moeilijkheidsgraad van hun tegenstanders,’ zegt hij. ‘Je eindigt met een grote reeks vergelijkingen om deze twee sets sterke punten op te lossen, en dan wordt het heel gemakkelijk om elke wedstrijd te voorspellen.’

Wat denken jullie hiervan? Zal data-analyse en AI de toekomst van de sport bepalen? Zal een algoritme bepalen hoe Youri Tielemans de bal moet ontvangen, en waar hij moet gaan staan om te schieten?Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.