Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Opinie, column, analyse en duiding

Opinie, column, analyse en duiding

Wat is het verschil?

02 mei 2019

Naast de klassieke berichtgeving verschijnen er in de media om de haverklap opinies, columns, analyses en duiding. Ze maken wezenlijk deel uit van de journalistiek. Maar wat is het verschil tussen opinie, column, analyse en duiding? Tom Cochez van Apache legt het uit.

Voor journalistieke bijdragen geldt het principe dat feiten en opinie dienen te worden gescheiden. Volgens die logica is er voor de persoonlijke mening en overtuiging van een journalist geen plaats in een klassiek nieuwsartikel.

Scheiding 

Die absolute scheiding tussen feiten en opinie is in de praktijk niet haalbaar. Het is zelfs maar de vraag of een honderd procent scheiding echt wenselijk is.
We moeten een verschil maken tussen enerzijds de achterliggende ideologie van een journalist en anderzijds het eigenlijke journalistieke werk.

De redenering dat feiten en opinie voor de volle honderd procent gescheiden dienen te worden, gaat op wanneer we het hebben over de ideologie van de auteur van het stuk. Of de journalist links of rechts denkt, zou zo min mogelijk uit de concrete inhoud van het stuk moeten blijken. De bedoeling is om de feiten zo objectief als mogelijk weer te geven.

Onderzoek

Anders wordt het wanneer de journalist een bepaald thema heeft onderzocht en vervolgens, na alle informatie te hebben gewikt en gewogen, tot conclusies komt. Die conclusies dienen te worden getrokken, los van de eigen ideologie, louter op basis van de journalistieke bevindingen.

Dat probleem stelt zich meer bij onderzoeksjournalistiek (waarbij de journalist zich over een langere periode vastbijt in een onderwerp) dan bij klassieke berichtgeving (die dagelijks verschijnt, op basis van snel verifieerbare feiten).
De scheiding tussen objectieve feiten en subjectieve opinie betekent niet dat er in de journalistiek enkel ruimte zou zijn voor feiten en niet voor meningen.

Wanneer een bijdrage wel opiniërend is, kan die verschijnen onder de noemer column, opinie, analyse of duiding. Die disciplines hebben onderling heel wat raakvlakken, maar er zijn ook belangrijke verschillen. We zetten in de interactieve foto hieronder de kenmerken op een rijtje:

 

Discussiepunten

Een absolute scheiding tussen feiten en opinie is in de praktijk niet haalbaar, laat staan wenselijk, zegt Tom. Alleen de ideologie van de journalist, of hij links of rechts is, zou niet mogen doorwegen. Merk je dat in de artikels die je leest? Dat journalisten ideologisch neutraal zijn? Of net niet? 


Waarom denk je dat een scheiding tussen feiten en opinie niet wenselijk is? 
Misschien omdat een journalist ook maar een mens is die in de maatschappij leeft, en ernaar streeft om wat fout loopt aan te klagen en zo die maatschappij beter te maken? 

Duiding geeft achtergrond bij de feiten. Vind je dat je in jouw nieuwsaanbod genoeg duiding krijgt? Of heb je er geen behoefte aan? Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.