De Amazone brandt
Landbouwindustrie, banken en overheid dragen verantwoordelijkheid
18 september 2019
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De bosbranden in het Amazonegebied zijn alweer lang uit het nieuws verdwenen. Dat neemt niet weg dat de impact van deze tragedie niet te overzien is.
We weten dat de bosbranden zijn aangestoken, en dat in Brazilië president Jair Bolsonaro daar omzeggens toestemming voor gaf door het Amazonegebied ‘open te stellen voor zaken’. Maar de Boliviaanse president Evo Morales moet niet onderdoen voor Bolsonaro. Voor beide heren moet bosgebied wijken voor grootschalige industriële landbouw, de agro-industrie. En daarbij doen banken een flinke duit in het zakje.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Export boven voedsel
Honderd miljoen hectare is er in Bolivië al in rook opgegaan. Dat terwijl de linkse president Evo Morales zich op de borst klopt voor het verdedigen van Moeder Aarde en zelfs alternatieve klimaatconferenties organiseert uit kritiek op de VN. ‘Maar hij maakt zich helemaal ondergeschikt aan de belangen van de agro-industrie,’ zegt Miguel Crespo, voorzitter van de milieu-ngo Probioma aan MO*. De export van ggo-soja, ggo-maïs en -katoen, en suikerriet is belangrijker dan de voedselzekerheid van de Bolivianen.
Met dank aan Belgische spaarder
BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC, allemaal banken die actief zijn in België, hebben gezamenlijk voor 5,7 miljard euro bedrijven in het Amazonegebied gefinancierd, en dan voornamelijk voor de productie van soja en rundvlees. Bovendien gebeurt de ontbossing die nodig is voor de sojateelt niet altijd legaal. Mensen die dit aanklagen worden vermoord. Volgens FairFin (een socioculturele organisatie die ijvert voor een fair financieel systeem) op DeWereldMorgen hebben bovenstaande banken, maar ook onze overheid, een grote verantwoordelijkheid.
Artikels en discussiepunten
MO*: Ook Bolivia brandt: ‘Een miljoen hectare bos afgebrand als gevolg van beleid Evo Morales’
Daarnaast vaardigde de regering recent ook een decreet uit dat stelt dat ook gebieden groter dan vijf hectare mogen worden afgebrand. Vijf hectare was vroeger de limiet, nu is die opgeschoven naar twintig hectare. Dat nieuwe decreet vaardigde Morales uit een maand voor de bosbranden begonnen, wetende dat er tegenwoordig geen regen meer valt in deze periode. We worden geplaagd door een vreselijke droogte. Als elke familie twintig hectare in brand gaat steken, krijg je natuurlijk een gigantische impact.
De regering leeft dus niet alleen de wetten niet na, maar met haar decreten gaat ze regelrecht tegen die wetten in om tegemoet te komen aan de wil van zo’n machtige sector als de agro-industrie.
Er moeten duidelijke criteria opgesteld worden die vermijden dat de landen die soja produceren dit doen onder de condities van totale uitbuiting van mens en natuur. De Europese bevolking zou zich hier heel sterk en heel beslist over moeten uitspreken. En het handelsakkoord met Brazilië en Argentinië, inclusief met Paraguay en Bolivia, zouden ze moeten blokkeren zolang die landen geen beleid voeren dat het evenwicht met de natuur respecteert.
Daarnaast is het gebruik van sojaolie als biobrandstoffen de laatste jaren vertienvoudigd. Nochtans is de ecologische voetafdruk hiervan nog slechter dan de fossiele energie die ze vervangt!