Vervuiling
Minder vliegen is nodig, maar aandacht voor de ruimte ook
20 september 2019
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Dat de vervuiling van onze planeet het klimaat beïnvloedt, zal niemand meer ontkennen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres organiseerde in september zelfs een Klimaat Actie Top in New York waar hij alleen leiders had uitgenodigd die concrete maatregelen aankondigden, en waarbij Greta Thunberg die leiders deftig de mantel uitveegde. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen beseffen dat we de wereld te veel vervuilen. Door minder (of niet) te vliegen, kunnen we al een deel van die vervuiling tegengaan. Maar tegelijk zouden we ook meer aandacht moeten krijgen voor de vervuiling in de ruimte. Want daar lijkt het stilaan op een stort.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Keuze om niet te vliegen heeft domino-effect
‘Schaam je omdat je vliegt‘. Zo zou je flygskam, of flight shame kunnen vertalen. Het klinkt als een verwijt, maar Flygskam is de naam van een Zweedse antivliegorganisatie die erop wijst dat je op heel wat plaatsen sneller met de trein geraakt. En volgens newsmonkey vindt die boodschap gehoor. Bovendien heeft een Britse doctoraatstudent ontdekt dat de keuze om niet te vliegen in je naaste omgeving een domino-effect heeft.
Ruimtestort
Net zoals de mens onzorgvuldig is omgesprongen met de aarde, doet hij dat ook met de ruimte. Nochtans zijn we behoorlijk afhankelijk van de ruimte voor onze weersvoorspellingen en navigatie. Daarvoor gebruiken we satellieten. Maar negentig procent van de rondvliegende objecten functioneert niet meer, en is bijgevolg afval dat aan acht kilometer per uur door de ruimte raast en een gevaar vormt voor die satellieten. Ruimtevaarder en hoofd van het opleidingscentrum voor astronauten aan de ESA Frank De Winne zegt aan StampMedia dat als we de ruimte niet goed controleren, ze in de toekomst wel eens onbruikbaar zou kunnen worden.
Artikels en discussiepunten
newsmonkey: ‘Flight shaming’ zet aan tot minder vliegen
StampMedia: Leven we binnenkort in een ruimtestort?