Vervuiling

Minder vliegen is nodig, maar aandacht voor de ruimte ook

20 september 2019

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Dat de vervuiling van onze planeet het klimaat beïnvloedt, zal niemand meer ontkennen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres organiseerde in september zelfs een Klimaat Actie Top in New York waar hij alleen leiders had uitgenodigd die concrete maatregelen aankondigden, en waarbij Greta Thunberg die leiders deftig de mantel uitveegde. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen beseffen dat we de wereld te veel vervuilen. Door minder (of niet) te vliegen, kunnen we al een deel van die vervuiling tegengaan. Maar tegelijk zouden we ook meer aandacht moeten krijgen voor de vervuiling in de ruimte. Want daar lijkt het stilaan op een stort. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Keuze om niet te vliegen heeft domino-effect

Schaam je omdat je vliegt‘. Zo zou je flygskam, of flight shame kunnen vertalen. Het klinkt als een verwijt, maar Flygskam is de naam van een Zweedse antivliegorganisatie die erop wijst dat je op heel wat plaatsen sneller met de trein geraakt. En volgens newsmonkey vindt die boodschap gehoor. Bovendien heeft een Britse doctoraatstudent ontdekt dat de keuze om niet te vliegen in je naaste omgeving een domino-effect heeft. 

(CC BY-ND 2.0) Tak

 

Ruimtestort

Net zoals de mens onzorgvuldig is omgesprongen met de aarde, doet hij dat ook met de ruimte. Nochtans zijn we behoorlijk afhankelijk van de ruimte voor onze weersvoorspellingen en navigatie. Daarvoor gebruiken we satellieten. Maar negentig procent van de rondvliegende objecten functioneert niet meer, en is bijgevolg afval dat aan acht kilometer per uur door de ruimte raast en een gevaar vormt voor die satellieten. Ruimtevaarder en hoofd van het opleidingscentrum voor astronauten aan de ESA Frank De Winne zegt aan StampMedia dat als we de ruimte niet goed controleren, ze in de toekomst wel eens onbruikbaar zou kunnen worden. 

From the European Space Agency, an artists illustration of the huge numbers of satellites and space debris in orbit today (CC BY-NC 2.0) Hopeful in NJ

 

Artikels en discussiepunten

newsmonkey: ‘Flight shaming’ zet aan tot minder vliegen

Stel dat je ouders zouden voorstellen (en het zouden kunnen betalen) om in de kerstvakantie het vliegtuig naar Malaga te nemen met het hele gezin. Hoe zou jij reageren? 

Wordt er thuis over het klimaat en reizen gesproken?

In het artikel wordt de trein als meest interessante alternatief voor het vliegtuig naar voor geschoven. Kun je nog andere milieuvriendelijke manieren om te reizen bedenken, of als ze niet bestaan, verzinnen? 

 StampMedia: Leven we binnenkort in een ruimtestort?

Onder andere Amazon wil ruim 3000 satellieten de ruimte in sturen. Wat suggereert Frank De Winne dat er dan moet gebeuren?
We moeten zien dat er een regelgeving komt die ervoor zorgt dat alle firma’s en entiteiten die satellieten de ruimte insturen, verantwoordelijk worden gesteld om die satellieten dan ook op te ruimen.
En waarom vindt hij dat belangrijk? 
Om net dezelfde reden als mensen bezorgd zijn om de aarde: “We hebben onze planeet gedurende vele jaren vervuild en we beginnen daar nu de effecten van te zien. Ik hoop dat we in de ruimte vroeger in actie zullen schieten zodat ook toekomstige generaties gebruik kunnen maken van de omgeving rond onze aardbol.”

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.