Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Coronacrisis weegt op jongeren en studenten

Coronacrisis weegt op jongeren en studenten

Online-activiteiten en -hulp boomen

20 mei 2020

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Niet bij elkaar kunnen zijn. Afgezonderd de wereld ondergaan. Het is voor niemand gemakkelijk. Maar voor jongeren en studenten is het dat helemaal niet. Er zijn soms moeilijke financiële situaties, maar het hoofd gaat alle kanten uit, wil afleiding, hulp ook vaak. En als dat niet met echte ontmoetingen kan, moet het maar online

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Wegvallen van identiteit

Financieel hebben veel studenten het erg moeilijk, schrijft Samira Ataei op Apache. Je zult maar zelf moeten instaan voor de huur van je kot. Of uit het buitenland komen, en aangewezen zijn op een studentenjob. Jonge mensen kunnen naar het OCMW, en er zijn voedselbedelingen. Maar hoe zit het dan in het hoofd? In normale omstandigheden is de druk al hoog, maar kun je nog terecht bij vrienden of familie voor een goeie babbel, of een knuffel. Jongeren tussen 16 en 26 vormen hun identiteit door met, en bij elkaar te zijn. Dat valt nu weg. Virtuele ontmoetingsplekken moeten soelaas bieden. 

 

 

Virtueel jeugdwerk

Charlotte werkt als begeleidster voor de OverKop-huizen, plekken waar jongeren onder de 25 gewoon binnen en buiten kunnen lopen voor leuke activiteiten, een luisterend oor én professionele therapeutische hulp. Maar dat gaat nu niet, zegt Charlotte tegen Kilien Natens op StampMedia, dus gebeurt dat binnen en buiten lopen via de webcam. Niet ideaal, de begeleiders merken dat jongeren ook gewoon eens vastgepakt willen worden. In dat geval gaan begeleiders er toch een wandelingetje mee maken, rekening houdend met anderhalve meter afstand. Al zijn er ook jongeren die dat virtuele contact best wel cool vinden. 

(CC BY-SA 2.0) Uwe Hermann

 

Vragen en discussiepunten

Apache: Studenten kampen met financiële en psychologische problemen

De huidige situatie baart studenten zorgen. Kunnen ze nog afstuderen? En zo ja, zal er nog werk zijn?
Hoe kijken jullie naar de toekomst? Zijn jullie hoopvol? Of toch eerder bang? 


Wat studenten ook zorgen baart, naast eenzaamheid, gebrek aan motivatie en de nood aan een rustige leeromgeving (kennen jullie dat ook?), is hoe weinig concreet examenregelingen en taken worden gecommuniceerd door scholen. Hoe zit dat bij jullie? Krijgen jullie duidelijkheid van de school? Zijn de taken concreet geformuleerd? 


Hoe staan jullie tegenover online ontmoetingsplekken? Vinden jullie dat een goed alternatief? Of toch liever zo snel mogelijk weer samenzijn? 


StampMedia: Hoe technologie ervoor zorgt dat jeugdhulp niet overkop gaat

Kennen jullie de Overkop-huizen? Ben je er al langs geweest? Of zou je het fijn vinden, mocht er zo’n huis in jouw buurt zijn? 


Wat zijn, volgens Charlotte, de problemen die een virtuele ontmoetingsplek met zich meebrengen?
Jongeren zijn er zich wel degelijk van bewust dat het gesprek toch net iets minder veilig is, crisishulp inschakelen verloopt moeizamer dan anders, en de eenzaamheid weegt bij sommigen zeer zwaar door.

Zeger vindt het online praten veel gemakkelijker dan in het echt. Wat denken jullie daarvan? Zouden jullie online meer kwijt kunnen over jezelf dan in real life



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.