Brexit

Hoe kijken Belgen ernaar?

27 maart 2019

Of, en op welke manier de brexit zal plaatsvinden op vrijdag is nog lang niet zeker. De plotwendingen in deze soap zijn zo onvoorspelbaar dat een scenarist ze niet kan bedenken. Maar zelfs zonder dat de brexit effectief ingang heeft gevonden, zijn de gevolgen ervan al geruime tijd voelbaar in het Verenigd Koninkrijk, voor Britten én EU-burgers. Dat zegt Charlieredactrice Wided Bouchrika, en getuigen landgenoten in het VK aan Harry De Paepe van Doorbraak. 

 

Meest kwetsbaren nu al slachtoffer van brexit

Wided Bouchrika woont en leeft in Londen en ziet het aantal daklozen in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk gestaag stijgen, schrijft ze in haar column voor Charlie. Met 25 procent vergeleken met vorig jaar, om precies te zijn. De vijfde grootste wereldeconomie telt 14 miljoen mensen in armoede, waarvan 4 miljoen in extreme armoede. En toch, zelfs vlak voor het verstrijken van de deadline, wordt de brexit achteloos besproken, alsof het om de keuze over waar je zou willen brunchen gaat.

(CC BY-NC-ND 2.0) Blodeuwedd

 

Brexodus vs. ‘a load of bull’

Harry De Paepe sprak voor Doorbraak met enkele landgenoten in het VK over wat de brexit voor hen betekent, hoe het hun leven beïnvloedt, en of ze naar België willen terugkeren. De reacties zijn gevarieerd, maar dat de brexit het land danig verdeelt, mag wel duidelijk zijn. 

(CC BY 2.0) Steve Gray
 
UPDATE 03 april 2019: StampMedia brengt een interview met VRT-journaliste Veerle Devos over de Brexit.

Artikels en discussiepunten

Charlie: “De stille slachtoffers van de Brexit slapen onder onze voeten”

Waarom zal de brexit niets aan het armoedeprobleem verhelpen? 
De meeste overheidsinstellingen hebben hun uitgaven per persoon teruggeschroefd voor de komende zes jaar. Geld dat naar de bijstand van armen had kunnen gaan, maakt belastingvermindering voor de rijken mogelijk.
Jeremy Corbyn van de Labourparty (die dus oppositie voert tegen eerste minister Theresa May) wil inzetten op klimaat en armoedebestrijding en niet al te zeer focussen op de brexit. Waarom vindt Wided dat het veel moeilijker zal worden om klimaat en armoede te bestrijden als het VK geen deel meer uitmaakt van de EU? 
Corbyn vergeet dat Europa een belangrijke rol speelt op vlak van milieu en mensenrechten. Dat als het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat, er een akkoord moet zijn dat die gaten dicht.
De meest kwetsbare mensen worden het hardst getroffen door de brexit. Ze geraken niet verder op de sociale ladder, maar verhuizen kunnen ze ook niet. Waarom?
Wie net het hardst door Brexit getroffen wordt, kan niet zomaar z’n koffers pakken. Want hoe verhuis je als je in de eerste plaats geen huis hebt? Of als je de job verliest waarmee je nu al amper de eindjes aan elkaar kan knopen? De job die je alleen toelaat samen te hokken met te veel mensen in een te klein kamertje? Als die job met Brexit naar het buitenland trekt, kan jij niet mee. En thuis stijgen de prijzen van huizing tot voeding.

Doorbraak: Britse Vlamingen geconfronteerd met de brexit

Fleur Trenson trouwde vijf jaar geleden met een Brit, maar twijfelt of ze dat nu nog zou doen. Waarom?
België en het VK waren twee EU-landen, zonder veel obstakels. Sinds het referendum ligt dat helemaal anders. Na de brexit komt er hoogst waarschijnlijk een visumplicht. 
Hoe uit zich de vijandigheid ten opzichte van Belgen en andere EU-leden?
Aan een Belgische leerkracht werd de dag na het referendum gevraagd of hij zijn koffers al gepakt had. Daarnaast wordt het stemrecht van EU-leden ingetrokken, en is er geen duidelijkheid over andere rechten. 
Waarom is het in Schotland anders, volgens Hilde Toth? 
De Schotten zijn een tikkeltje anders dan de rest van de Britten. Ze zijn hoffelijk, vriendelijk en puur. Bovendien hebben ze niet voor de brexit gestemd. 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.