Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Ideologie in de journalistiek

Ideologie in de journalistiek

Doorbraak.be en DeWereldMorgen.be geven hun mening

26 maart 2019

Er wordt al eens gezegd dat journalistiek neutraal en objectief moet zijn, dat er geen plaats is voor ideologie en overtuiging. Pieter Bauwens van Doorbraak.be en Thomas Decreus van DeWereldMorgen.be zijn het daar niet mee eens. In dit filmpje leggen ze uit dat ideologie en overtuiging wel degelijk een plaats hebben binnen de journalistiek, al verschillen ze hier en daar wel van mening. 

 

 

Discussiepunten 

Doorbraak.be en DeWereldMorgen.be behoren niet tot de klassieke media. Weet je waar ze voor staan? 
Wat betekent ideologie?
Volgens Van Dale: ‘het geheel van de beginselen, denkbeelden van een stelsel.’
Het is een verzameling van opinies en geloofsovertuigingen van een individu of een groep van mensen die er de maatschappij mee willen vormgeven, of er gebruik van maken om de wereld te veranderen. Kapitalisme en socialisme zijn twee vormen van ideologie.
Pieter wil absoluut niet activistisch zijn, terwijl Thomas dat weer wel wil. Waar zit volgens jou het verschil?
Doorbaak.be staat voor een Vlaamse democratische staatswording en wil binnen Vlaanderen een breed aantal opiniestemmen, die niet noodzakelijk beantwoorden aan die van de redactie, aan het woord laten, terwijl DeWereldMorgen.be streeft naar een beweging die ijvert voor een meer democratische samenleving, en meer een forum biedt aan mensen met eenzelfde overtuiging.
Waarom vinden zowel Pieter als Thomas dat media niet neutraal zijn?
Omdat volgens hen elke journalist een mening en een (politieke) overtuiging heeft, en dat die altijd op een of andere manier binnensluipt in het journalistieke werk. Daarom vinden zij het beter om daar eerlijk voor uit te komen. Je kiest immers altijd een kant in een debat, en als jezelf niet kiest, doet iemand het wel in jouw plaats.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.