Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Antwerpen schrapt projectsubsidies jonge kunstenaars

Antwerpen schrapt projectsubsidies jonge kunstenaars

Waar zal de nieuwe Rubens, Van Hove, of Decleir vandaan komen?

26 oktober 2022

** 

De stad Antwerpen schrapt de projectsubsidies voor jonge kunstenaars gedurende drie jaar. Het gaat over een bedrag van jaarlijks 720.000 euro waarmee jonge kunstenaars hun eerste stappen in de wereld van de kunsten kunnen zetten Broodnodig voor hun ontwikkeling. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zegt dit met pijn in het hart te doen. Maar daar heeft de cultuursector, en al zeker de kunststudenten, geen boodschap aan. Deze laatsten trokken, samen met enkele gerenommeerde kunstenaars, naar het Antwerpse stadhuis om hun ongenoegen te uiten. Daarbij hoopten ze ook op een gesprek met de schepen, maar die geeft, tot nu toe, niet thuis.

 

Investeringen

Studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen vatten onder de noemer For Future heel vorige week post aan het Antwerpse stadhuis om zich te tonen, zodat het stadsbestuur en schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud in het bijzonder, kon zien wie er getroffen wordt door het schrappen van de projectsubsidies. StampMedia trok naar het protest en zag er studenten, niet alleen van het Conservatorium, geruggensteund door tal van grote artiesten. De studenten kloegen het gebrek aan toekomstperspectief aan, terwijl schrijver Tom Lanoye erop hamerde dat subsidies voor cultuur beschouwd moeten worden als investeringen.


Foto’s ©Elise Rosa Cornelis

 

Fijnmazig kunstennetwerk zit vol gaten

In dit opiniestuk op rekto:verso beschrijven jonge kunstenaars hoe ze zich bedrogen voelen. Waar ze er vroeger van uit gingen dat ze terecht zouden komen in een fijnmazig kunstennetwerk, hebben ze ontdekt dat dit netwerk vol gaten zit, waar ze als kleine garnalen door vallen. Hoe hard ze ook werken, hoe hard ze ook hun best doen. Ze hebben nauwelijks nog ruimte om te spartelen. En in Antwerpen hebben ze zelfs dat niet meer.

Fijnmazig kunstennetwerk vol gaten. (CC BY-NC 2.0) Gina

 

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: Projectsubsidies geschrapt: Antwerpse kunststudenten reageren met creatief protest 

Drie jaar op rij zal er geen 720.000 euro aan projectsubsidies aan jonge en beginnende kunstenaars uitgereikt worden. Wat zegt Tom Lanoye daarover? En wat denken jullie daar zelf van? Heeft de schepen gelijk dat iedereen moet besparen?
“We gaan nóóit meer spreken over subsidies, het zijn investeringen.” Hij ging verder door een directe link te leggen naar de renovatie van het stadhuis. “De restauratie van het Schoon Verdiep heeft meer dan twintig jaar aan opleidingen van de artiesten gekocht die de komende Rubensen, Ivo Van Hoves en Jan Decleirs moeten worden.”
Wat is, volgens Tibbe Walckiers, nog een doorn in het oog van de studenten?
“We hopen vooral dat de beslissing ‘on hold’ kan gezet worden zodat we kunnen gaan spreken met haar en dat we gewoon in dialoog kunnen gaan. Want dat missen wij heel hard: dialoog.”

rekto:verso: Voor ons, kleine garnalen, voelt de kunstensector stilaan als de Dode Zee 

Wat bedoelt men met een fijnmazig netwerk?
Scholen, werkplaatsen, presentatieplekken en ja, ook altijd een veelzijdige pot subsidies – of liever: investeringsbudget.
Wat is volgens die opiniestuk het effect van de Dode Zee?
Voor de garnalen die niet direct na hun afstuderen worden opgepikt en professionele steun krijgen, stopt het vaak. Niet omdat ze niet meer meedoen. Niet omdat ze geen ideeën meer hebben. Maar omdat ze er simpelweg niet meer doorheen komen. Omdat je zichtbaar moet zijn om opgepikt te worden. Als je niet opgepikt en zichtbaar gemaakt wordt, verdwijn je.

De schrijvers van dit opiniestuk stellen voor om op de plek waar nu geprotesteerd wordt aan het stadhuis in Antwerpen, een nieuwe vaste speelplek te maken voor de komende drie jaar. Zou dat een opening naar dialoog kunnen creëren? Of zouden ze eraan hangen voor de moeite?



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

 



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.