#youthforclimate

De toekomst ligt in de handen van de jeugd

16 januari 2019

Toen federaal minister van Energie Marghem (MR) op de klimaattop in Katowice besloot om niet toe te treden tot de ‘High Ambition Coalition’, die het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering wil versnellen, daags nadat er 65.000 mensen in Brussel smeekten voor een klimaatbeleid die naam waardig, schoot dat in het verkeerde keelgat van een hele hoop jongeren. Twee van hen organiseerden onder de noemer #youthforclimate een ‘spijbelprotest’. Want dat een systeemverandering en een deftig klimaatbeleid hoogdringend zijn, bewijst o.a. een nieuwe studie waaruit blijkt dat de oceanen nog sneller opwarmen dan tot nu toe gedacht.

‘De feiten zijn er, het gaat niet goed’

Vorige donderdag gingen goed 3.000 middelbare scholieren niet naar school. In de plaats daarvan hadden ze afgesproken in Brussel om hun ongenoegen te uiten over het gebrek aan klimaatbeleid. De jongeren eisen actie van de politiek. ‘Want’, zo zeggen ze, ‘wij willen ook graag oud worden in een wereld die niet op hol geslagen is.’ DeWereldMorgen maakte een videoreportage.

https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/281109515909214/

Verlichte hervormers

Gaston Meskens was op 12 december 2018 op de klimaattop van Katowice in Polen en legt op Apache uit waarom die top flopte, ondanks het onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat als we er niet in slagen om de opwarming van de aarde onder de 1,5° te houden, de gevolgen voor mens en milieu dramatisch zullen zijn. Volgens Meskens is de enige oplossing een verandering van maatschappijmodel. Daarvoor moet eerst het onderwijs hervormd worden, want daar zitten de verlichte hervormers van de toekomst. Behalve morgen, want dan staan ze weer in Brussel. 

Scholieren op #youthforclimate manifestatie vorige donderdag (foto: Facebook)

Oceanen warmen nog sneller op

newsmonkey bekeek een studie waaruit enerzijds blijkt dat de klimaatmodellen die er momenteel zijn wel degelijk juist zijn, en anderzijds dat het nog veel erger wordt. De oceanen die 93% van de opwarming absorberen, blijken nog warmer te worden dan aanvankelijk gedacht. Met alle gevolgen van dien, zoals het afsterven van koraalriffen. 

WorldFish (CC BY-NC-ND 2.0)

Artikels en discussiepunten

DeWereldMorgen3.000 scholieren spijbelen om te protesteren in Brussel voor het klimaat, hún toekomst

‘De feiten zijn er’, zegt een meisje, ‘het gaat gewoon niet goed.’ Vind je dat een goede reden om te spijbelen? Zou je het zelf ook doen, of heb je het gedaan? 


Stel dat jouw school het zou verbieden om deel te nemen aan #youthforclimate (het blijft ten slotte spijbelen), zou je dan in gesprek gaan met leerkracht of directie? Op welke manier? 


ApacheWaarom de klimaattop in Katowice flopte

Weet je waar de klimaattop in Katowice over ging? 
In 2015 werd er in Parijs een VN klimaatconferentie gehouden, waarbij afgesproken werd om de opwarming van de aarde niet boven de 2° te laten uitkomen, en liefst nog onder de 1,5° houden. In Katowice moest er afgesproken worden hoe die overeenkomst in praktijk te brengen. 
Waarom is de ‘High Ambition Coalition’ eigenlijk ook maar vrijblijvend? 
Elk van de landen die zich erbij hebben aangesloten, kan zich, bijvoorbeeld als er bij volgende nationale verkiezingen een andere politieke kleur aan de macht komt, zonder sanctie terugtrekken uit het engagement. 
Waarom vindt Meskens de top in Katowice een mislukking?
Omdat er geen akkoord bereikt is over de extra inspanningen die landen zouden moeten doen om de temperatuurstijging binnen de perken te houden. In de slotteksten van de conferentie worden de landen ‘uitgenodigd’ om ‘gebruik te maken’ van de informatie in het alarmerende wetenschappelijke rapport van het IPCC, maar daar is het bij gebleven.
Politiek eigenbelang en kortetermijndenken zijn zogenaamd de oorzaken van het gebrek aan krachtdadig klimaatbeleid. Meskens meent dat er een veel fundamentelere oorzaak is. Weet je welke?
De representatieve democratie, waarbij de bevolking vertegenwoordigers kiest om te besturen. 
‘Globale sterkere marktregulering is nodig, gewoon omdat een simpele marktlogica niet in staat is haar eigen ethische grenzen te bepalen. Die grenzen moeten van buitenaf politiek onderhandeld en opgelegd worden. Maar dat is niet voldoende. Niet alleen staatssoevereiniteit staat robuuste akkoorden in de weg. Ook ons systeem van representatieve democratie doet dat, wegens voorbijgestreefd. Een democratie georganiseerd als conflict tussen de historische ideologische standpunten (socialistisch, liberaal, nationalistisch, …) is vandaag niet meer in staat de complexiteit van de problemen en de genuanceerde visies op die problemen en hun oplossingen te vatten. Daardoor dient partijpolitiek via verkiezingen nu hoofdzakelijk het partijbelang en stimuleert het populisme en polarisatie.’
De oplossing ligt, volgens Meskens, in de ‘deliberatieve democratie‘, waarbij burgers betrokken worden bij de besluitvorming. Maar een omschakeling van het ene naar het andere zal niet gemakkelijk zijn. Daarom pleit hij voor een hervorming van het onderwijs. Waarom het onderwijs?
‘De reden is simpel: de mogelijkheid van politieke hervorming start bij het inspireren van mensen die kritisch-reflexief en solidair ingesteld op termijn die hervorming mogelijk kunnen maken. En omdat ze dat samen zullen moeten doen, elk vanuit de positie waarin hun levenspad hen zal brengen, moeten we hen nu in de dialoog betrekken op het moment dat ze nog ‘samen zijn’: op school en aan de universiteit.’ M.a.w. jullie zijn de ‘verlichte hervormers’. 

newsmonkeyWeer een klimaattegenvaller van jewelste: oceanen warmen (nog) sneller op dan we dachten

Waarom zijn de oceanen zo belangrijk in de klimaatverandering?
Veel heeft te maken met de uitstoot van broeikasgassen. Die komen in de atmosfeer terecht en doen de temperatuur stijgen. Vermits de aarde voornamelijk uit water bestaat, wordt 93% van die opwarming geabsorbeerd door de oceanen. Dat zorgt ervoor dat het oceaanwater warmer wordt, wat invloed heeft op de koraalriffen, maar ook bijdraagt aan hevigere stormen, orkanen en extreme neerslag. Bovendien neemt warm water meer ruimte in, wat, in combinatie met smeltende gletsjers en ijskappen, ervoor zorgt dat de zeespiegel stijgt. 

Op MO* schrijft Tine Hens een nieuwjaarsbrief aan de jeugd van tegenwoordig. En DeWereldMorgen heeft een heel dossier #youthforclimate



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.