Tienerprostitutie

Misbruik van kwetsbare tienermeisjes

09 januari 2019

Het Antwerpse rapfenomeen Soufiane Eddyani ligt onder vuur nadat hij in een nieuwe track de verdediging opneemt voor zijn vriend Moreno die tot zes jaar gevangenis is veroordeeld voor tienerpooierschap. Tienerpooiers maken, dikwijls met drugs en geweld, misbruik van de kwetsbaarheid van tienermeisjes die vaak uit instellingen komen. De schade die die meisjes oplopen is dan ook immens. 

Politiek veroordeelt Soufiane over partijgrenzen

Het was nochtans niet de eerste keer dat Soufiane opkwam voor zijn opgesloten vriend, weet newsmonkey. Dat deed hij eerder al in een Instagrampost. Maar een nieuwe track, vergezeld van een videoclip, was duidelijk een brug te ver. Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) was de eerste die haar walging uitte op Twitter, snel gevolgd door andere politici, zoals John Crombez (sp.a).

Machtsmisbruik

In een gesprek met StampMedia is de Antwerpse magistraat Maarten Sobrie niet erg optimistisch over de toekomst van tienerprostitutie. Het internet speelt daarbij een voorname rol. Maar tienerpooiers blijven de belangrijkste spil. Hen gaat het niet eens om geld, maar het misbruiken van kwetsbare meisjes geeft hen een gevoel van macht

Je ne veux pas coucher avec vous ce soir (CC BY-NC-ND 2.0) Thibaud Saintin

Jongeren zonder context

Saskia Van Nieuwenhove is niet alleen het journalistieke referentiepunt als het gaat om kwetsbare jongeren en jeugdzorg, ze zet zich ook persoonlijk in, vanuit een eigen verleden van instellingen, om het lot van die jongeren te verbeteren. In een podcast op MO* vertelt ze o.a. hoe ze het afgelopen anderhalf jaar acht meisjes uit de tienerprostitutie in huis heeft gehaald en hen een ‘thuis’ geeft. Het zijn kinderen zonder ‘context’, die geen ouders of familie hebben, of er volledig van afgesneden zijn.

Saskia Van Nieuwenhove © Kilian De Jager

Artikels en discussiepunten

newsmonkeyRapper Soufiane Eddyani zorgt voor ophef met nummer dat kinderpooier verdedigt

Kan je begrip opbrengen voor Soufiane? Voor het gevoel van broederlijkheid en vriendschap dat hij in het nummer Amigo gestoken heeft? Of hebben de politici, die zeggen dat dit nummer onaanvaardbaar is, gelijk? 


Denk je dat het mogelijk is dat Soufiane niet op de hoogte was van de strafbare feiten die Moreno gepleegd heeft? Weet jij alles van je beste vriend(in)?


Dit artikel is opgebouwd op een manier die vroeger ondenkbaar was. Wat is die manier?
Het is een aaneenrijgen van citaten en quotes uit Instagram- en Twitterberichten. Dat was vroeger niet mogelijk omdat er geen sociale media bestonden.

StampMediaTienerprostitutie: ‘Jonge meisjes staan binnen 48 uur online om hun eerste klant te ontvangen’

Waarom speelt het internet zo’n belangrijke rol bij tienerprostitutie?
Elk meisje kan nu zelf, of onder invloed van haar pooier, een foto van zichzelf op het internet plaatsen et voilà, je bent klanten aan het werven. Het gaat vaak om heel kwetsbare en veel te jonge meisjes die in zo’n netwerk terechtkomen.
Waarom zijn meisjes in de tienerprostitutie zo kwetsbaar? 
Het zijn doorgaans kinderen zonder sociaal vangnet. Ze voelen zich verloren en hebben nauwelijks liefde of warmte gekend. We zien dat ze vaak uit een jeugdinstelling komen. Ze kunnen moeilijk neen zeggen, zijn impulsief en beïnvloedbaar. Als er dan een loverboy langskomt die zegt dat ze mooie ogen hebben, zijn ze meteen verkocht. Tienerpooiers maken genadeloos misbruik van hun zwaktes en kwetsbare positie. Voeg er nog een portie zware alcohol, cocaïne en wiet aan toe en die meisjes hebben helemaal geen weerstand meer. De daders kunnen dan doen wat ze willen.
Tienerpooiers, of ‘loverboys’, doen het, volgens Maarten Sobrie, niet voor het geld. Waarom dan wel?
In de tienerprostitutie kicken pooiers vaak op machtsmisbruik. Ze willen dat een meisje aan hun voeten ligt.
Niet iedereen kan dat. Het vraagt een groot ego, in combinatie met een gebrek aan empathie. Vaak komen ze uit patriarchale families, waar meisjes snel decadent gevonden worden. In hun ogen zijn weggelopen meisjes decadente vrouwen. En decadente vrouwen, daar mag je mee doen wat je wil. Dat is hun mindset. Ze hebben geen enkele morele terugkoppeling naar hun eigen handelen.

Maarten Sobrie vraagt steeds een zware gevangenisstraf voor tienerpooiers. De straf moet altijd in verhouding zijn met de gepleegde feiten. Er zijn weinig zwaardere misdrijven dan mensenhandel met minderjarigen.
Wat vind je daar zelf van? Is een gevangenisstraf de juiste manier om zulke jongens anders te doen nadenken over meisjes en vrouwen? Denk je dat er ook andere manieren zijn om iemand te straffen?


MO*Saskia Van Nieuwenhove: ‘De dromen van slachtoffers worden on hold gezet en hun zelfontplooiing gestopt. Om hen te beschermen?’

De meisjes die Saskia in huis heeft gehaald werden vaak omschreven als ‘onhandelbaar’ en ‘agressief’. Hoe komt dat? 
Meisjes die uit de misdaadmilieus ontsnappen worden de facto opgesloten – voor hun eigen veiligheid, maar tegelijk blijven sommige daders wel vrij rondlopen. Daardoor worden hun dromen on hold gezet en hun zelfontplooiing gestopt. En dan schrikken wij als deze pubers ‘onhandelbaar’ en ‘agressief’ worden. Het gerechtelijke systeem rekent hen vaak ook drugsgebruik of drugsgerelateerde feiten aan, terwijl ze door de pooiers gedwongen werden om die drugs te nemen omdat ze anders die serie klanten niet zouden ondergaan.
Tienerpooiers behoren meestal tot een netwerk. Waar halen ze hun macht?
De mannen die de meisjes online aanspreken en proberen te verleiden, zijn zo goed georganiseerd dat ze ook de privésituatie van hun slachtoffers heel goed kennen. Ze gebruiken die kennis – over jongere zusjes of broertjes, bijvoorbeeld: waar die geplaatst zijn, hoe ze heten… – om de slachtoffers te chanteren en te verplichten door te gaan eens ze onder dwang in de prostitutie zitten.

Saskia vertelt dat minister van Welzijn Jo Vandeurzen haar aanpak steunt, maar haar niet kan helpen omdat het zijn politieke dood kan betekenen. Dat wil zeggen dat 39 erkende slachtoffers aan hun lot worden overgelaten. De politiek draagt hier dus een zware verantwoordelijkheid. Zijn de reacties van de politici die zo fel tekeer gaan tegen Soufiane in het artikel van newsmonkey dan wel terecht? Vorig jaar verscheen er op StampMedia al een artikel over hoe Child Focus pleit voor meer steun aan slachtoffers van tienerpooiers, en hoe het probeert te helpen met de website stoptienerpooiers.be.Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.