Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Waar extreemrechts en islamisme elkaar vinden op school

Waar extreemrechts en islamisme elkaar vinden op school

Met uitleg van auteur Hind Fraihi

31 januari 2024

**

Dat bepaalde jongeren radicaliseren is niet nieuw, maar de oorlog in Gaza heeft voor een nieuwe golf gezorgd. Hind Fraihi onderzocht voor Apache hoe die radicalisering zich afspeelt op school. Een van de verrassende resultaten uit dat onderzoek is dat ogenschijnlijk twee heel tegengestelde groepen elkaar vinden in antisemitisme: extreemrechts en het islamisme.

In onderstaande filmpjes legt Hind Fraihi enkele belangrijke begrippen uit.

Extreemrechts

Antisemitisme

Islamisme

Raakvlakken

Crossposting

 

In het verleden zijn er wel meer themadossiers over Palestina en Israël verschenen: Vredesplan Israël en Palestina, Geweld tussen Palestijnen en Israël, en Gruwel in Israël en Palestina. Het loont de moeite om via deze dossiers de evolutie en/of escalatie te bekijken.

Maar er zijn ook meerdere dossiers over racisme verschenen. Ook die kunnen bijdragen tot een beter begrip: Racisme, Structureel racisme en discriminatie, Racisme en discriminatie.

In het kader van radicalisering en polarisatie, en om lokale besturen, scholen, jeugdwerkingen, enz., te ondersteunen, heeft de Vlaamse overheid een aanbod van methoden om daarmee om te gaan. 

Omslagfoto: Voormalig schoolgebouw aan de Oudaan in Antwerpen. (CC BY-NC-SA 2.0 DEED ArcheoNet Vlaanderen / Tijl Vereenooghe)


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.