Vluchtelingen

Wat moeten we daar nou mee?

 

24 januari 2018
 
Wanneer mensen in gebieden wonen waar oorlog, terreur, of honger en dorst heersen, is het niet abnormaal dat ze die gebieden, ook al is het hun geboortegrond, ontvluchten. Voor die mensen is Europa een aantrekkelijke plek.
 
© geralt (pixabay.com)
 
Geen Calais-bis
 
Niet alle  landen binnen de EU willen vluchtelingen opnemen, maar vluchtelingen willen ook niet naar om het even welk Europees land gaan. In het Maximiliaanpark in Brussel verblijven nu al geruime tijd mensen die geen asiel willen aanvragen in België. Zij worden daarom niet geholpen en krijgen geen onderdak. Zij logeren dan maar in het park, in openlucht. De overheid vindt dat ze daar zo snel mogelijk weg moeten, want heeft angst voor een Calais-bis. In Calais verbleven tot einde 2016 duizenden vluchtelingen in een geïmproviseerd kamp, een ‘jungle’ werd het genoemd, in de hoop om op een of andere manier in het Verenigd Koninkrijk te geraken.
 
Hulp
 
© Platforme Citoyenne
 
De overheid helpt die mensen niet omdat ze denkt dat als je mensen helpt, er nog meer mensen zullen komen die geholpen willen worden. Ze noemen dat een aanzuigeffect. Daarom pakt de politie veel mensen op. Apache maakte tijdens de kerstvakantie een multimediale reportage in het Maximiliaanpark en zag hoe een steeds groter wordende groep van burgers ingaat tegen de politie en de overheid, en de vluchtelingen voorziet van voedsel en onderdak.
 
Tegenwind
 
Maar ook dat is tegen de zin van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), en ministers Jan Jambon (N-VA) van Binnenlandse Zaken en Koen Geens (CD&V). Op newsmonkey en DeWereldMorgen staat dat zij een wetsvoorstel hebben ingediend dat de politie, mits toestemming van een onderzoeksrechter, de mogelijkheid geeft om huizen binnen te vallen waarvan vermoed wordt dat er mensen zonder papieren vertoeven. De staatssecretaris krijgt daar veel tegenwind voor.
 
Dat verzet tegen Theo Francken is al een poosje bezig, maar Doorbraak vindt dat daar te eenzijdig over bericht wordt. De staatssecretaris krijgt namelijk ook veel steun, en daar hoor je niemand over.
 
Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen
 
© Anneka Robeyns – StampMedia
 
Er zijn natuurlijk ook vluchtelingen die wel geholpen worden. Zij komen terecht in opvangcentra. Maar wist je dat er vorig jaar 728 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (doorgaans tussen 14 en 17 jaar) in ons land zijn terechtgekomen? StampMedia bekijkt hoe ze geholpen worden en sprak met enkelen van hen.
 
Artikels
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand
 
Hier vind je meer informatie over Media.21
 
Discussiepunten
  • Ben je op de hoogte van de vluchtelingen? Wat denk je er zelf van?
  • Wat wordt er bedoeld met een ‘aanzuigeffect’? En hoe probeert de overheid dat tegen te gaan?
  • Vind je het de taak van burgers om mensen te helpen, ook al zegt de overheid dat het niet mag?
  • Wat houdt het wetsvoorstel van staatssecretaris Theo Francken in? Vind je dat goed? Waarom (niet)?
  • Vind je dat Francken te hard wordt aangepakt? Waarom (niet)?
  • Zou je zelf als minderjarige helemaal alleen je vaderland kunnen verlaten? Begrijp je de jongeren die dat doen?
Hier vind je extra artikels over vluchtelingen.
 
 


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.