Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Catalaanse onafhankelijkheid

Catalaanse onafhankelijkheid

Onbereikbare droom, of onomkeerbare realiteit?

6 februari 2018
 
Carles Puigdemont, die al geruime tijd in België verblijft, wil opnieuw minister-president van Catalonië worden. De Spaanse regering had hem na het gewonnen onafhankelijkdsreferendum afgezet. De Spaanse justitie vaardigde daarop een aanhoudingsbevel uit waardoor hij een gevangenisstraf riskeert. Omdat zijn rechten niet gewaarborgd zouden zijn, besliste de voorzitter van het Catalaanse parlement vorige week om de zitting over de aanduiding van een nieuwe Catalaanse minister-president te schorsen. 
 
(cc) Oscar Miño Peralta
 
Voorbarig
 
Na de schorsing van de zitting kende Puigdemont een dipje. Het leek alsof hij de handdoek in de ring zou werpen. De Spaanse pers verkondigde dan ook dat het uit was met de droom van een Catalaanse republiek. Maar volgens Doorbraak.be is dat op zijn minst zeer voorbarig. Ook al zou Puigdemont, net zoals zijn voorgangers, van het toneel verdwijnen, er zal altijd wel iemand opstaan die het onafhankelijkheidsvuur brandende houdt. 
 
Paul Bekaert (CC BY-NC-SA) Bart Grugeon Plana
 
Er schort wat 
 
Terugkeren naar Catalonië is voor Puigdemont op dit ogenblik geen optie. Gelukkig voor hem is het Europees aanhoudingsbevel dat tegen hem was uitgevaardigd opgeheven, en kan hij in ons land blijven. Maar met die aanhoudingsbevelen schort toch een en ander, zegt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert in MO*. Niet dat de Spaanse justitie de scheiding der machten schendt, maar Bekaert vraagt zich wel af of ze onpartijdig is. 
 
(cc) Fotomovimiento
 

Villa 

Tot nu toe logeerde Puigdemont in het (riante) huis van een bevriende Vlaams separatist in het Waasland. Maar de laatste politieke en justitiële ontwikkelingen nopen hem er volgens newsmonkey toe om dan toch maar een eigen woning te huren. Het gaat om een grote, luxueuze villa, gelegen in Waterloo.
 
 
 Artikels
 
Doorbraak.be: Is het gedaan met de Catalaanse republiek? 
MO*: Paul Bekaert: ‘Als het aankomt op de eenheid van Spanje is generaal Franco nog springlevend’
newsmonkey: Puigdemont huurt peperdure villa in Waterloo en lijkt zo voorlopig in België te blijven
 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

Discussiepunten

  • Waarom probeert de Spaanse regering om via justitie de Catalaanse crisis te bezweren? 
  • Vind je dat beide partijen met gelijke wapens strijden? Waarom (niet)?
  • Volgens de auteur op Doorbraak.be is de strategie van Madrid gedoemd te mislukken. Waarom? Wat denk je daar zelf van?
  • Wat zegt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert over de scheiding der machten?
  • Velen denken dat de EU een belangrijke rol kan spelen in de Catalaanse crisis. Waarom gebeurt dat niet? 
  • Wat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy verboden? 

Bijkomende artikels 

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.