Diversiteit

Een moeilijke en moeizame realiteit

23 januari 2018
 
Omgaan met diversiteit, we kunnen er niet aan ontsnappen, maar het blijkt bijzonder moeilijk in de dagelijkse realiteit. Veel van die moeilijkheden hebben te maken met onwetendheid en angst.
 
© University of the Fraser Valley
 
Witte privileges
 
Via kunst en cultuur wordt alsmaar duidelijker dat het witte diversiteitsdenken gebaseerd is op een eenzijdige beeldvorming waarbij de reële diversiteit en de geschiedenis van de Europese bevolking ontkend wordt. Door enkele films en boeken van gekleurde mensen aan te reiken, fileert rekto:verso hoe witte privileges zichzelf in stand houden door onwetendheid.
 
© Geralt via pixabay.com
 

Met die witte privileges wordt ook de gereputeerde CNN-journaliste Laila Ben Allal geconfronteerd. Ze spreekt met Charliemag gepassioneerd over haar werk. Maar ook over hoe ze bij de VRT als vrouw met een migratieachtergrond niet verder raakte dan een diversiteitsstage, terwijl ze door internationale media als CBC in Canada, Al Araby TV, Al Jazeera, en RTL Group gretig omarmd werd.

Beleid
 
Maar ook het beleid draagt verantwoordelijkheid. “Een leider moet verbinden in de plaats van angst te creëren.” Dat zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum in MO*. Het is al bij al heel normaal dat mensen bang zijn, maar het heeft geen enkele zin om die angst aan te wakkeren.
 
Artikels

 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.  

Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

Extra artikels over diversiteitAanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.