Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Protest in Iran gewelddadig neergeslagen

Protest in Iran gewelddadig neergeslagen

Maar is het werkelijk verdwenen?

11 december 2019

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Op 15 november kondigde de Iraanse overheid aan dat het de brandstofprijzen zou verdriedubbelen. De protesten daartegen waren ongezien groot. Het geweld ertegen ook. Dat maakt dat het protest verdwenen is, maar het ongenoegen niet. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Harde repressie

‘Ze schoten gewoon met machinegeweren op de menigte,’ zegt een kennis van Edward Azadi op Doorbraak. Zo brutaal was de politie in Iran nog niet geweest. En nadat de protesten gingen liggen, zocht ze naar demonstranten, actievoerders, activisten en iedereen die van ver of dichtbij met de protesten te maken zou kunnen hebben, tot in de ziekenhuizen toe. 

In 2009 waren er ook al protesten tegen de Iraanse overheid. (CC BY 2.0) Clare Black

 

Protest heeft niets met stijging brandstofprijzen te maken

Dat de protesten gewelddadig neergeslagen werden, lezen we ook op MO*. Maar de stijging van de brandstofprijzen was slechts een aanleiding. Waar het in werkelijkheid om gaat, is dat de bevolking, en dan vooral lagere sociale klassen, heel erg ontevreden is, en uiting probeert te geven aan een diep geworteld gevoel van onrechtvaardigheid

Rouwenden om doden na protesten in Iran in 2009 (CC BY 2.0) Wen Zhang

 

Artikels en discussiepunten

Doorbraak: Iran volgt opstand op met harde repressie

Het is standaardpolitiek van de Islamitische Republiek om familie van Iraanse journalisten in het buitenland te ondervragen. Maar wat is er minder gewoon? 
Deze keer worden ook mensen geviseerd die kort na de Islamitische Revolutie (1979) gevangen zaten, maar zich intussen al 30 jaar niet meer met politiek inlaten. Zij krijgen een SMS met het verzoek zich bij de politie aan te bieden. Voor diegenen die het geluk hebben om over wat spaargeld en een paspoort te beschikken, het signaal om het land te verlaten.
Op welke manier neemt het regime ook wraak op nabestaanden van overleden betogers?
Wie het lichaam van een overledene wil begraven, moet een boete ophoesten van 40 miljoen toman (ongeveer de kostprijs van een auto, of een klein appartement), en moet beloven geen begrafenisplechtigheid te houden.
Wie is Ebrahim Raisi?
Raisi was de belangrijkste tegenkandidaat van president Hassan Rouhani tijdens de verkiezingen van 2017. Raisi is berucht als een van de leden van de ‘doodscommissie’, die massa-executies in 1988 organiseerde.

MO*: Iran blijft onder hoogspanning na het eind van de protesten: ‘De angst verdwijnt’

Opnieuw: wie is Ebrahim Raisi? 
Eerder dit jaar werd hij tot hoofd van de rechterlijke macht benoemd. Hij is, samen met president Rouhani, in de running om Ayatollah Khamenei op te volgen als Hoogste Leider. 
Iran wordt geteisterd door corruptie. Geef een paar voorbeelden.
Rasoul Danialzadeh had regeringsfunctionarissen omgekocht om een zakenlening te krijgen van 860 miljoen euro. Het geld werd gebruikt om residentiële torens te zetten en te investeren in vastgoed, voor eigen rekening. Eind augustus vorig jaar maakte het budgetair comité van het Iraans parlement bekend dat 108 personen met sterke connecties met de overheid leningen aangegaan waren voor een totaal van bijna 8,5 miljard euro zonder ooit verplicht geweest te zijn die terug te betalen. Net dan aan de bevolking verklaren dat je in geldnood zit en dat je daarom de brandstofprijzen gaat verhogen, is een regelrechte oorlogsverklaring.
Waar draaien de protesten echt om? 
Het waren de arbeiders, de lageloners, de werklozen en mensen in armoede die we nu, net als twee jaar terug op straat zagen komen. Ze protesteren tegen een beleid dat hen steeds verder doet verarmen en gaven de hoop op, dat ze het tij via verkiezingen ooit nog kunnen keren.
In mei 2018 demonstreerden truckchauffeurs, leerkrachten en fabrieksarbeiders in het hele land tegen lage lonen en slechte werkomstandigheden. In oktober en november protesteerden leerkrachten tegen lage lonen en de privatisering van de onderwijssector.
Het regime begint te wankelen, vertelt een getuige. Waarom?
De bekende activiste Masih Alinejad, in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk, deelde op twitter beelden van de vermoorde demonstrant Pouya Bakhtiari in een mortuarium, beelden die zo goed als zeker gemaakt waren door de familie van Bakhtiar. Foto’s van leden van de veiligheidsdiensten die het vuur zouden hebben geopend gaan de ronde.
‘Dit is ongeziene moed’, zegt onze bron uit Zaferaniye. ‘Het aantal getuigenissen dat naar boven komt, het aantal mensen dat zo snel na de protesten wil spreken, de moed van zovelen om hun bewijsmateriaal op te sturen naar nieuwsmedia en activisten buiten Iran, het is verrassend nieuw. De angst verdwijnt. Een teken dat het regime begint te wankelen. Of dat mensen echt niets meer te verliezen hebben.’

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.