Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Besparingen van de Vlaamse regering

Besparingen van de Vlaamse regering

Zijn ze een noodzaak, of is het een keuze?

19 december 2019

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

In een vorig themadossier focusten we al op de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering in de culturele sector. Maar ook kwetsbare werkzoekenden en de preventieve gezondheidszorg worden nu geconfronteerd met het besparingsbeleid. ‘Het moet’, zo wordt gezegd, ‘er is anders geen geld genoeg.’ Maar niet iedereen is het eens met deze verklaring. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Geen opleidingssteun meer

Kwetsbare werklozen, kunnen rekenen op een kleine premie om een langdurige opleiding te volgen. Maar deze stimulanspremie wordt vanaf 1 januari afgeschaft. Nochtans, zo schrijft Christophe Callewaert op DeWereldMorgen, kende die premie de afgelopen twee jaar een groot succes

 

Nog minder geld naar preventie

Ook de preventieve gezondheidszorg ontsnapt niet aan de lineaire besparingen van 6 procent. Terwijl preventie nu al het zwakke broertje is, zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Drugs op Apache. Als je op 1 procent nog eens besparingen doorvoert, getuigt dat van een gebrek aan visie, vult Geirnaert aan.

Minister van Welzijn Wouter Beke (foto: Facebookpagina WB)

 

Geld tekort is een leugen

In september 2008 was er geen geld om te investeren in Brusselse scholen, zegt Bleri Lleshi op MO*, maar amper twee maanden later dreigden de banken failliet te gaan, en vond de regering 33 miljard euro. Lleshi concludeert daaruit de het geen kwestie is van ‘geen geld’, maar van welke keuzes er gemaakt worden met het geld dat er wel is. 

(CC BY-ND 2.0) Nikki Buitendijk

 

Artikels en discussiepunten

DeWereldMorgen: Een nieuwe dag, een nieuwe besparing: afschaffing opleidingssteun treft kwetsbare werklozen

Waarom was die kleine stimulans van 100 euro best wel een goede maatregel? 
Op twee schooljaren tijd begonnen meer dan 5.000 kwetsbare werklozen aan een langdurige opleiding met de premie. In het eerste schooljaar slaagde 75,4% van hen bovendien voor de opleiding, zo berekende de socialistische vakbond ABVV.
Waarom gelooft Callewaert minister van Werk Hilde Crevits niet wanneer die zegt dat ze de middelen van die premie wil gebruiken voor “inactieven zonder uitkering die een beroepsopleiding volgen en daarmee aan werk geraken”?
De Vlaamse regering gaat er in de begroting van uit dat de afschaffing van de stimulanspremie een besparing oplevert van 1,2 miljoen euro. Een nieuwe besparing dus die op de schouders van de allerkwetsbaarsten terechtkomt.

Apache: ‘Snoeien in preventieve gezondheidszorg getuigt van gebrek aan visie’

Als je zoveel bespaart op preventie, heb je een gebrek aan visie, stelt Marijs Geirnaert van de VAD. Waarom zegt ze dat volgens jou?
Voor preventie is heel veel overtuigingskracht en goede methodieken nodig. Sommige mensen denken dat preventie enkel wat folders zijn, maar dat is niet zo. Je moet veel meer initiatieven nemen om mensen bewust te maken van gedrag. Met die luttele 1 procent moeten we dat allemaal doen en dat is wraakroepend.
De woordvoerder van minister Beke nuanceert de besparingen, want hij zegt dat er op lange termijn tien miljoen euro bijkomt. Hoe zit dat dan precies in elkaar? 
Wij geven organisaties met een beheersovereenkomst een aantal opdrachten en daar staan financiële middelen tegenover. In dat kader is het best mogelijk dat die organisaties de komende jaren extra opdrachten krijgen én bijkomende middelen. Maar ik begrijp dat mensen dat niet logisch vinden, dat principe van eerst besparen om vervolgens weer wat bij te geven.

MO*: Besparingen voor de burgers, gepamper voor de rijken

Bleri Lleshi toont aan dat beleid voeren om keuzes maken draait. En dat rechtse politici zoals Trump en Jambon de allerrijksten cadeautjes geven. Wat is het cadeautje van Trump? En waarom is het zinloos?
De allerrijksten kregen liefst 1.500 miljard dollar korting op de belastingen die ze moesten betalen. Een megakorting die bedoeld was om multinationals aan te sporen tot meer investeringen. Maar onderzoek toont aan dat die grote bedrijven geen extra investeringen deden.
Wat is het problematische verhaal van de farmabedrijven in België?
Farmabedrijven in België kregen de afgelopen vijf jaar 2,8 miljard euro aan steun van ons belastinggeld. Bovendien zitten ze al twaalf jaar in een fiscaal gunstregime, waardoor ze bijzonder weinig belastingen betalen. Volgens Van Hees betalen die bedrijven minder dan 1 procent belastingen. In ruil zouden de farmabedrijven nieuwe medicijnen ontwikkelen en onze medicijnen goedkoper maken.
Maar in werkelijkheid worden medicijnen steeds duurder en werd het RIZIV-budget voor terugbetaling van medicijnen in 2018 met 392 miljoen euro overschreden.
We besteden met andere woorden miljarden euro’s belastinggeld aan subsidies om medicijnen goedkoper te maken, terwijl ze ieder jaar duurder worden. Er is bijgevolg meer belastinggeld nodig om die pillen te kunnen betalen, als ze al terugbetaald worden via de mutualiteiten, wat niet altijd het geval is.
De overheid draait ons een rad voor de ogen, vindt Lleshi. Nochtans zijn de gevolgen van besparingen zeer bepalend, zoals meer overlijdens in ziekenhuizen door een tekort aan verpleegkundigen. Wat kunnen, of moeten we volgens Lleshi doen? 
We mogen ons niets meer laten wijsmaken door machthebbers. Daarom moeten we op alle mogelijke manieren in verzet komen tegen besparingen. Daarom moeten we eisen dat er een einde komt aan het gepamper van de multinationals en de superrijken zodat deze hun belastingen correct betalen zoals elke burger in dit land.

Met de reeks ‘De Schreeuw van Vlaanderen’ bundelt Apache alle artikelen die het medium over de besparingen heeft gepubliceerd. Voor de zeer nieuwsgierigen. Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.