Online journalistiek

Voor- en nadelen in een geanimeerd filmpje

20 februari 2019

Kris Custers van het jongerenmedia-agentschap StampMedia legt uit wat de voor- en nadelen zijn van online journalistiek. Er zijn heel wat valkuilen, maar het biedt vooral veel meer mogelijkheden dan offline journalistiek. 

Discussiepunten

Wat is het allergrootste voordeel van online journalistiek?
Er zijn veel meer mogelijkheden dan bij offline journalistiek. Je kunt met tekst werken waarbij je een video kunt toevoegen, of een fotoreportage. Of je kunt met online digitale tools werken, waarbij je de lezer interactief kunt betrekken. Zo bereik je een ander publiek en kun je veel meer spelen met informatie.
Waarom kan online journalistiek minder betrouwbaar zijn? 
De toegang tot het internet is veel gemakkelijker dan bij bv. tot een krant. De controle op het internet is ook veel kleiner, waardoor de kans bestaat dat mensen zomaar wat schrijven, dat overgenomen wordt, en wijd verspreid geraakt. 
Wie zijn de aangewezen personen om het eindproduct van een journalist na te kijken?
De hoofd- en de eindredacteur. Zij kijken wat de journalist heeft gedaan en controleren dat. 
Weet je wat clickbait is?
Het zijn spectaculaire koppen, vaak niet waar, gemaakt opdat mensen er zouden op klikken. Het artikel zelf is vaak veel genuanceerder dan de kop doet vermoeden. Maar intussen hebben mensen wel geklikt, en daar verdienen bedrijven geld mee. 

Voor wie meer wil weten over online media en de problemen waar zij mee geconfronteerd worden ten opzichte van commerciële mediabedrijven, maakte Apache een podcast: Radio Apache #1 • Nieuwswaar

Charliemagazine maakte dan weer een stuk waarin wordt uitgelegd dat online journalistiek niet gratis kan blijven.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.