Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Gevolgen van Keizerin Corona

Gevolgen van Keizerin Corona

Winnaars, verliezers, en twijfelaars

28 april 2021

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

De gevolgen van de pandemie zijn na meer dan een jaar voelbaar over heel de wereld. Er zijn winnaars, verliezers, en twijfelaars. Over de verliezers bestaat niet veel discussie. Maar of de winnaars enige positieve impact hebben op de wereld, valt sterk te betwijfelen. En de twijfelaars? Met wat geluk belanden ze bij de winnaars, wat dan weer positief is. Daar valt niet aan te twijfelen. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Winnaar: het militaire apparaat

Als gevolg van de pandemie kromp de wereldwijde economie met 4,4 procent. Maar toch stegen de militaire uitgaven wereldwijd met 2,6 procent. En de vorige twee jaren waren al recordjaren, schrijft Ludo De Brabander op DeWereldMorgen. Veel heeft te maken met afspraken die de lidstaten van de NAVO maakten: de bijdragen aan de NAVO moeten tot minstens 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) stijgen. Maar die grote militaire uitgaven zijn volkomen nutteloos in de strijd tegen COVID-19 en de klimaatverandering. 

 

Verliezer: de bierbrouwers

Er zijn vorig jaar in Europa 10 miljard minder pintjes gedronken dan in 2019, staat er op Business AM. Je kunt dat grappig vinden, of als een bonus beschouwen voor de algemene gezondheid. Maar het betekent ook een verlies van 860.000 directe en indirecte banen in de sector. 

(CC BY-NC-ND 2.0) Huang Chao

 

Verliezer: het gezondheidssysteem

Het globale gezondheidssysteem krijgt er ook danig van langs. Hoewel de situatie al verbeterd is sinds de zomer van 2020, lezen we op MO*, is in 90 procent van de landen meer dan één derde van de normale dienstverlening in ziekenhuizen verstoord. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk iedereen toegang te geven tot een vaccin

COVID-afdeling ziekenhuis Barcelona (CC BY-ND 2.0) Hospital CLINIC

 

Twijfelaar: de leerkracht

Vertwijfeling slaat bij ons allemaal vroeg of laat toe. Wat hebben die maatregelen toch voor zin? Waarom ben ik nog niet getest? Harry De Paepe, een leerkracht, maakt op Doorbraak de vergelijking met een oude western waarin een revolverheld een dorp moet verdedigen tegen een boef. En zijn vertwijfeling daaromtrent. Maar hoe verdedig je je leerlingen/familie/jezelf tegen een virus? Nou, vaccineren dus.

Tumbleweed luismi-sanchez-unsplash

 

Twijfelaar: jij?

We hebben allemaal nood aan sociaal contact. Maar in tijden van lockdowns en avondklokken was dat nagenoeg onmogelijk, en riep de smartphone ons met de gezangen van een sirene. Tinder is dan ook eigenlijk een winnaar, want genereerde 15 procent meer matches. Maar dit gaat niet over Tinder, maar over de gebruikers. Over jou wellicht. Sander Di Monaco sprak voor StampMedia met drie verschillende gebruikers. Hebben zij de liefde van hun leven gevonden? Het zou schoon zijn. 

Tinder home page – Solen Feyissa – Pixabay

 

Vragen en discussiepunten

DeWereldMorgen: Wereldwijde militaire uitgaven stijgen opnieuw ondanks pandemie

Wat denken jullie van de stijging van militaire uitgaven? Houd je daarbij rekening met de stelling dat militaire capaciteiten volkomen nutteloos zijn in het gevecht tegen corona en de klimaatverandering? En met de miljoenen slachtoffers die oorlogen met zich meebrengen? Of niet?


Business AM: Europa dronk in 2020 ruim 10 miljard pinten minder

Vind je het verstandig dat je vanaf 8 mei weer pintjes kunt drinken op een terras? Denk je daarbij aan het verlies van jobs van 860.000 mensen die je niet kent, of eerder aan het sociaal contact met mensen die je wel kent? 


MO*: COVID-19 ontwricht gezondheidssystemen in 9 op de 10 landen

De wereldwijde gezondheidssystemen kreunen onder het gewicht van corona. Tegelijkertijd stijgen de militaire uitgaven, zo leerden we in het eerste artikel. Wat moeten we daarvan denken?


Wat is volgens de WHO de oplossing om deze pandemie zo snel mogelijk klein te krijgen?
 Vaccineren en testen.

Doorbraak: De ziel is uit de school

Een vraag aan de leerkracht: herken je jezelf in dit stukje? Waarom (niet)?


Wat kunnen we, naast alle mogelijke hulp aan leerlingen bieden, volgens Harry De Paepe, nog meer doen? 
Vaccineren.

StampMedia: Is Tinder voor hopeloze gevallen? Of heeft het een meerwaarde?

Wie van jullie zit op Tinder, of overweegt om het te doen? En heeft dat met corona te maken?


Voor diegenen die Tinder gebruiken: zijn jullie het eens met de gebruikers in het artikel? Waarom (niet)?Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.