Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Religie houdt niet van lbgt

Religie houdt niet van lbgt

Maar homorechten zijn wel mensenrechten

05 mei 2021

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Over homoseksualiteit bestaan nog steeds veel vooroordelen. Zeker in geloofsgemeenschappen, en dat zowel bij christenen, joden als moslims. Geweld en haat tegen homo’s zijn hier, maar in heel Europa, dagelijkse kost. Daarom wil het Europees Parlement van de EU een ‘LGBTIQ+ Freedom Zone’ maken, want homorechten zijn per definitie mensenrechten. En binnen de EU is niet elke lidstaat het daarmee eens. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

De kast

Wim Peumans schreef met Habibi een boek met tien getuigenissen van lgbt’ers met een moslimachtergrond. Op MO* praat hij met Hind Eljadid, schrijver, performer en openlijk lesbisch, over vastgeroeste ideeën, over dat je als queer én moslim nog steeds een uitzondering bent, en over dat uit de kast komen als moslim niet evident is, maar dat zoiets ook geldt voor christenen en joden.

 

LGBT Pride (CC BY-NC 2.0) Jasn

 

Homofoob geweld

Homofoob geweld komt niet alleen in Polen en Hongarije voor, ook in België. Maar het inrichten van zones die ‘vrij zijn van van de LGBTIQ-ideologie’, zoals Polen doet, is voor het Europees Parlement meer dan een brug te ver, schrijft Kilien Natens op StampMedia. Met de resolutie om van de EU een ‘LGBTIQ+ Freedom Zone’ te maken, wil het die landen die homo- en dus mensenrechten schenden verplichten om zich aan de regels te houden. 

(cc) unsplash

 

Vragen en discussiepunten

MO*: ‘De hokjes waarin lgbt-moslims geduwd worden kloppen niet zomaar’

Hind Eljadid las in het boek van Wim Peumans dat iemand die niet uit de kast komt niet als volwaardig lid wordt aanzien door de lgbt-gemeenschap. Wat denkt zij daarover? 
‘Daar schrok ik even van. Want ik ben heel open over mijn seksualiteit en het kan me weinig schelen wat andere mensen van mij denken. Maar wie zich niet out, voelt zich nergens volledig thuis. Niet in hun eigen gemeenschap, of dat nu de Marokkaanse of moslimgemeenschap is. In de holebigemeenschap evenmin, want zij zijn daar geen volwaardig lid van.’

Hoe gaan jullie om met seksualiteit? Kunnen jullie er onderling over praten? Of is dat taboe?


In tegenstelling tot in de islam, is seks in het katholicisme en het jodendom enkel voorbehouden voor de voortplanting. Wat vindt Hind Eljadid daar interessant aan? 
Dat alleen mannen de Thora mogen lezen. ‘Het is vrouwen verboden die teksten te lezen. Eigenlijk weten die vrouwen niet wat er precies geschreven staat. Het zijn de mannen die de teksten interpreteren en zo aanleren aan vrouwen. Maar mannen beleven seksualiteit gewoon op een andere manier. Als vrouwen onderwezen zouden worden over hun religie zou die er waarschijnlijk helemaal anders uitzien.’

Wim Peumans zegt dat moslimjongeren minder waarde hechten aan wat hun imam zegt, die vaak rechtstreeks uit Marokko of Turkije komt en minder voeling heeft met de leefwereld van de jongeren die hier geboren en getogen zijn. Zien jullie dat ook zo?


In de lgbt-gemeenschap is er racisme. Dat vindt Wim Peumans niet zo raar. Waarom niet?
Ik denk dat lgbt’ers gewoon deel uitmaken van de samenleving in het algemeen, en die is gewoon racistisch en discriminerend ten opzichte van minderheden. Omdat zij soms zelf worden gediscrimineerd, gaan mensen er dan ten onrechte van uit dat lgbt’ers zelf niet discrimineren. Maar dat gebeurt dus wel. Vooral tijdens het daten zie je dat.

StampMedia: Is de Europese Unie klaar om een LGBTIQ+ Freedom Zone te worden?

Hoe staan jullie tegenover homofoob geweld? Hebben jullie er al mee te maken gehad? In jullie omgeving? Wat zou je dan doen? 


Vinden jullie het een goed idee dat lidstaten gestraft worden als die zich niet houden aan de regeltjes, in dit geval het respecteren van homorechten? 


‘Als we kinderen al vroeg tonen hoe diversiteit eruitziet, dan kunnen zij weer aan hun ouders leren hoe het moet,’ zegt Europarlementslid Hilde Vautmans. Hebben jullie ouders jullie getoond hoe diversiteit eruit ziet? Kunnen jullie met jullie ouders over homoseksualiteit spreken? Waarom (niet)?


Wat denken jullie van de stelling van Sarah Matthieu dat haat niet is aangeboren, maar aangeleerd? 



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.