Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » De rol van de hoofdredacteur

De rol van de hoofdredacteur

Gie Goris, hoofdredacteur van MO* vertelt

01 april 2020

* (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Elk nieuwsmedium, of het nu een gedrukte krant, een digitaal magazine, een televisie- en/of radioprogramma is, heeft een redactie met een hoofdredacteur. Maar waarom is dat zo? Gie Goris is hoofdredacteur van MO* en legt in dit geanimeerde filmpje helder uit waarom een hoofdredacteur belangrijk is, en wat hij of zij precies doet. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

 

Vragen en discussiepunten

Een hoofdredacteur moet niet beslissen wat er gebeurt op een redactie. Wat moet hij of zij dan wel doen? 
Een hoofdredacteur moet mogelijk maken dat mensen hun eigen kennis kunnen verdiepen en die kunnen vertalen in goede artikels, op het goede moment, en ervoor zorgen dat die bij zo veel mogelijk mensen terechtkomen. 
Houdt een hoofdredacteur zich bezig met personeelsbeleid?
Heel zeker. Hij of zij moet ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten en dat ze dan zo goed mogelijk kunnen functioneren. 
De hoofdredacteur wordt aangesteld door een organisatie. Wat is een van zijn/haar taken? 
Om een buffer te zijn tussen de werkgever en de redactie. De redactie krijgt de opdracht om betrouwbaar nieuws te brengen en moet de vrijheid hebben om die opdracht zelf in te vullen en daarmee te doen wat zij vindt dat daarmee moet gebeuren. 
Er is 24u. op 24, 7 dagen op 7, 365 dagen per jaar een nieuwsstroom. Hoe noemt Gie die nieuwsstroom, en wat moet een hoofdredacteur daarmee doen? 
Hij noemt het een monster dat voortdurend gevoed moet worden. De verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur ligt erin om enerzijds goed in te schatten wanneer het beest gevoed moet worden, maar ook om te kijken wanneer er rust moet gebracht worden op de redactie. Hij moet soms op de rem gaan staan. 
Wat is er essentieel voor een nieuwsmedium? 
Niet de hoofdredacteur, maar het team, de journalisten. Een hoofdredacteur moet niet altijd gelijk hebben, maar goed kunnen luisteren zodat de journalisten hun werk op de best mogelijke manier kunnen doen. 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.