Creatief met voetbal

Weg van bonden en pintjescultuur

05 maart 2024

**

Voetbal, zo wordt wel eens gezegd, is de belangrijkste bijzaak ter wereld. Er wordt al met voeten tegen een bal getrapt vanaf het moment dat die bal het levenslicht zag. Maar het spel zoals we dat vandaag kennen, met zijn regels, competities en clubverbanden, heeft zijn wortels in Engeland. Maar die regeltjes en clubverbanden liggen niet iedereen even gemakkelijk, en zo ontstond Creative Football Team, voetbalclubs die zich niet willen binden aan de traditionele wedstrijden en bonden, en hun eigen weg zoeken.

 

Geen pintjescultuur

Ismail Eddegdag is bezieler van het Antwerpse creative footbal team Corner Culture. Het is een team zonder eigen veld, en zonder vaste trainingsdagen, laat staan wedstrijddagen. Volgens Eddegdag leven we in een on-demand tijdperk, en zo wil hij ook voetballen. De teamleden van Corner Culture zien geen heil in de traditionele voetbalclubs waar je ofwel (zelden) doorstoot naar de top, ofwel ermee stopt na de jeugdopleiding. Het alternatief van cafévoetbal met een specifieke pintjescultuur zegt hen ook niets. Corner Culture heeft een laagdrempelig en flexibeler model ontwikkeld, waarbij het voetbal-DNA centraal staat. Maar in een streng gereguleerde wereld is dat niet gemakkelijk, zegt Eddegdag tegen Mehdi Chouachoua Bouali op StampMedia.

© Ismail Eddegdag

 

België wereldkampioen

Het antwoord op de vraag wie en waar het voetbal is uitgevonden, is niet eenduidig te beantwoorden. Maar dat de Engelsen er meer dan een lepel in de pap te brokken hadden, is wel duidelijk. Historicus Dries Vanysacker doet in deze boeiende podcast op EOS de geschiedenis van het voetbal uit de doeken. Wist je dat België eigenlijk de eerste wereldkampioen voetbal was? Ons land won op de Olympische Spelen van 1920 de gouden medaille. Vóór Spanje en Nederland. Dat komt omdat het team voornamelijk uit West-Vlamingen bestond die tijdens WOI in niet bezet gebied zijn kunnen blijven trainen. Oké, het eerste officiële wereldkampioenschap vond pas plaats in 1930 in Uruguay, maar toch.

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: ‘Corner Culture’: voorbij de traditionele voetbalclub en competities 

Ismail Eddegdag zegt dat we in een on-demand tijdperk leven. Wat bedoelt hij daarmee met betrekking tot het voetbal? En herken je je daarin?
“Mensen willen voetballen wanneer het hen uitkomt, de controle behouden over hun eigen schema’s. Ik ben zelf een kind van mijn tijd. Het is moeilijk om vast te zitten aan vaste dagen. Ik kan en wil niet iedere week trainen op dinsdag en donderdag en dan nog iedere zondagochtend een wedstrijd spelen.”
Een club als Corner Culture mag dan veel vrijer zijn dan een gewone club, ze stuit op financiële limieten. Subsidies vindt Eddegdag beknottend en verstikkend, en creativiteit wordt in dit land niet aangemoedigd. Waarom niet?
“Het probleem is dat de cultuur in België vrij conservatief is voor nieuwe initiatieven als de onze”, aldus de Antwerpenaar. “Dat staat in schril contrast met landen als Nederland of het Verenigd Koninkrijk, waar creativiteit veel meer kansen krijgt. Er moet al heel veel gebeurd zijn, je moet in zekere zin established zijn, vooraleer iets tractie krijgt hier in ons land. We voelen dat er een gigantisch verschil is in België in vergelijking met Nederland of het Verenigd Koninkrijk, of andere landen waar de creativiteit veel meer kansen krijgt.”

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.