Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Aan de slag met de themadossiers

Aan de slag met de themadossiers

In deze dossiers worden artikels van de verschillende onafhankelijke nieuwssites over een bepaald thema naast elkaar gelegd en vergeleken.

Hoe raadplegen? 

De themadossiers van de onafhankelijke nieuwssites (Apache, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, EOS, MediaNation (Business AM) MO*/MO.be, rekto:verso en StampMedia) kan je het hele schooljaar door gratis raadplegen. Je hoeft hiervoor geen login aan te vragen.

Daarnaast kan je ook rechtstreeks surfen naar de onafhankelijke nieuwssites. Nieuwssites die vrij beschikbaar zijn: www.businessam.be, www.dewereldmorgen.be, www.doorbraak.be, www.mo.be, www.rektoverso.be, www.stampmedia.be. De nieuwssite www.apache.be is betalend. Maar gebruikers van Nieuws in de Klas krijgen via een online themadossier toegang tot de inhoud van Apache.

Hoe gebruik ik de themadossiers in de klas? 

Doelgroep: secundair onderwijs. Uiteraard kan jij als leerkracht het beste inschatten welke dossiers het meest aansluiten bij jouw vak en het meest geschikt zijn voor jouw leerlingen. Sommige dossiers zullen eerder gericht zijn voor een derde graad secundair onderwijs, andere zullen dan weer eerder breder inzetbaar zijn. De moeilijkheidsgraad wordt aangeduid met sterretjes. De verklaring ervan vind je hier.

Eindtermen: Als je aan de slag gaat met Nieuws in de Klas werk je aan de eindtermen mediawijsheid en wereldburgerschap. Een overzicht van de eindtermen kan je bij het lesmateriaal terugvinden. 

Tijd: 1 à 2 lesuren

Materiaal: maak voor elke leerling een kopie van het dossier, het opdrachtenblad (Word-document of PDF-bestand) en een kopie van de achtergrondinformatie over de leden van Media.21, toegang tot het internet om de artikels op de onafhankelijke nieuwssites te bekijken.  

Activiteit:  Ga op onderzoek en ontdek hoe een nieuwsitem door verschillende nieuwsbronnen wordt aangekaart.

  1. Maak een kopie voor elke leerlingen van een themadossier en het opdrachtenblad. Je kan de leerlingen eventueel ook zelf een thema laten kiezen.
  2. Vraag aan de leerlingen hoe ze op de hoogte blijven van wat er rondom hen gebeurt. Gebruiken ze online nieuwsbronnen? Vergelijken ze soms bepaalde nieuwsbronnen over een thema dat hen interesseert? Hoe doen ze dit dan?  
  3. Leg uit dat ze zich zullen verdiepen in een bepaald thema en hoe dit door verschillende nieuwsmedia gebracht wordt. Zo krijgen ze meer inzicht in verschillende nieuwsmedia.
  4. Verdeel de klas in groepjes van 4. Geef hen het artikel van het themadossier en laat hen dit rustig doornemen. Na 5 min. bespreken ze in groep het themadossier. Waarover gaat het dossier? Wat kunnen ze al vaststellen over de verschillende nieuwsmedia wanneer ze dit artikel lezen?
  5. Elke groep gaat nadien 2 artikels die in het dossier aan bod komen met elkaar vergelijken. Ze verdiepen zich dus in 2 artikels van 2 onafhankelijke nieuwssites. Je geeft als leerkracht op voorhand mee welke groep welke artikels met elkaar zal vergelijken.  
  6. Geef hen 30 min. om de vragen onderaan het artikel te bespreken. Sommige vragen vergen meer tijd. Daarnaast zijn er ook nog enkele inhoudelijke discussievragen die je eventueel op het einde kan bespreken of wanneer de leerlingen nog tijd over hebben.
  7. Nadien bespreken de groepen hun bevindingen met elkaar. 

Op zoek naar andere werkvormen? Neem eens een kijkje in de lessendatabank. Hier kan je een overzicht terugvinden van verschillende methodieken die je misschien ook kan gebruiken om aan de slag te gaan met de dossiers. 

Vragen? 

Heb je opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten via nieuwsindeklas@mediawijs.be.  We leren graag uit jouw reacties. Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.