© hao-wang


Drugs

Des duivels, wondermiddelen, of iets daar tussenin? 

16 januari 2018
 
Aan het einde van vorig jaar werd het onderwerp drugs met een klap op tafel gelegd dankzij een ophefmakende uitzending van Pano op de VRT. Snel werd duidelijk dat er doorgaans met heel weinig kennis van zaken over gesproken wordt.

Is het wel mogelijk om over de verschillende soorten drugs als een geheel te spreken? Zijn de effecten per definitie slecht voor de gezondheid, of zou je bepaalde soorten kunnen gebruiken in een genezingsproces? Het gaat tenslotte vaak over natuurproducten.

Wondermiddelen

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug ter wereld. De vraag om het te decriminaliseren (uit de strafwet te halen) weerklinkt steeds luider, zeker vanuit de hoek van chronisch zieke mensen. Cannabis zou een uitstekende pijnstiller, en volgens sommigen ook een ontstekingswerend middel zijn dat wonderen kan verrichten voor mensen met multiple sclerose, en in pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Anderzijds zeggen artsen dat cannabis een belangrijke factor speelt in het ontwikkelen van psychoses. newsmonkey ontdekte evenwel een studie waaruit blijkt dat cannabis net kan helpen bij een psychose.

© Designer drugs verboden – Erwin Vanmol

Charlie liep dan weer twee mannen tegen het lijf die een quarterlifecrisis probeerden te ontwijken door het gebruik van lsd, mdma en psylocibine. Of ze daar in geslaagd zijn, is onduidelijk, maar ze ontdekten wel dat psychedelica een rem op depressie kan zetten, en een voorname therapeutische rol kan spelen in de geestelijke gezondheidszorg. Over die bevindingen maakten ze een documentaire.

Repressie

De reden waarom eventuele positieve effecten van roesmiddelen nog weinig gekend en onderzocht zijn, is omdat die drugs wereldwijd illegaal zijn en het bijgevolg verboden is om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Maar stilaan groeit het besef dat zoiets niet langer vol te houden is.

Al zijn er nog steeds politieke leiders die een viscerale afkeer van drugs hebben en zweren bij een streng repressief beleid ten opzichte van om het even wie wat dan ook met drugs te maken heeft. Ook de columnist van Doorbraak zweert bij een streng repressief beleid, want alleen door het fenomeen aan de wortel aan te pakken, kan het radicaal uitgeroeid worden.

Apache opinieert dat zo’n repressief beleid niet werkt en dat de war on drugs in Antwerpen zelfs helemaal niet over drugs gaat, maar gebruikt wordt om angst en paniek te zaaien.

De illegaliteit van drugs staat beschreven in internationale verdragen, maar elke overheid kan voor zichzelf uitmaken op welke manier ze drugs willen bestrijden. Zo gaat president Duterte van de Filipijnen nog een paar stappen verder dan het Antwerpse beleid.

DeWereldMorgen en MO* bekijken hoe Roberto Duterte gewelddadig optreedt ten opzichte van druggebruikers, waarbij intussen al tot 13.000 doden zijn gevallen, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de Filipijnse maatschappij in zijn geheel.

 

Artikels

 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

Discussiepunten

 

Hier vind je nog extra artikels over drugs.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.