Wat is datajournalistiek?

Datajournalist Maarten Lambrechts legt uit

23 januari 2019

Er zijn steeds meer data (of ‘gegevens’) voor handen, niet het minst door het bestaan van sociale media. Maar doorgaans verzeilen data in rekenbladen, tabellen en grafieken. Niet echt sexy materiaal om een verhaal, laat staan een journalistiek verhaal van te maken. Maarten Lambrechts is datajournalist en daarom de ideale persoon om uit te leggen hoe dat gebeurt, wat de eventuele gevolgen ervan kunnen zijn, en waarom journalisten er zich mee bezig zouden moeten houden. 

 

 

Discussiepunten 

Sociale media zijn een onuitputtelijke bron van data. Ze houden immers bij wie met wie bevriend is, wie wat leuk vindt, waar iemand zich bevindt, en zo meer. Ben je je bewust van het feit dat sociale media zo veel weten? En dat die gegevens gebruikt worden, door journalisten, maar ook door bedrijven die daarvoor betalen? 


Maarten geeft een fictief (niet waargebeurd) voorbeeld van een politicus die liegt en via datajournalistiek ontmaskerd wordt. Maar journalisten hebben een grote verantwoordelijkheid als ze in het bezit komen van data. Waarom? 
Omdat die data ook gevoelige informatie kan bevatten die wellicht niet relevant (nuttig) is voor het journalistieke verhaal, maar waarmee ze iemand wel heel veel pijn kunnen doen. Als bv. een politicus liegt over iets, maar ook ooit iets anders verkeerd heeft gedaan dat niets te maken heeft met waarover hij liegt, kan dat schadelijke gevolgen hebben voor die politicus. Het zou het einde van zijn carrière kunnen betekenen, terwijl hij misschien al zijn spijt had getoond, of er al gestraft voor was. 
Waarom is het van belang dat journalisten politici controleren, zoals het voorbeeld van de luie parlementsleden?
Omdat politici ook een verantwoordelijkheid hebben. Politici hebben vaak een megafoon in de pers en op sociale media. De woorden die ze daardoor verkondigen, moeten afgetoetst worden op hun waarheidsgehalte, en op wat ze daadwerkelijk uitvoeren, zodat wat ze doen in het belang is van de gehele bevolking, en niet in het belang van henzelf. 

Het Belgisch statistiekbureau Statbel heeft een handige tool ontwikkeld voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar én hun leraars, om om te gaan met gegevens die in je gemeente beschikbaar zijn: Statbel Junior.

 



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.