Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Persvrijheid (voorlopig?) bevestigd door rechter

Persvrijheid (voorlopig?) bevestigd door rechter

Apache niet schuldig aan schenden privacy of belaging

27 januari 2021

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Vorige woensdag, 20 januari 2021, oordeelde een rechter dat nieuwssite Apache de privacy van projectontwikkelaar Erik Van der Paal niet geschonden heeft, en hem niet heeft belaagd door het maken, en online plaatsen, van een filmpje met een verborgen camera.
Maar waar gaat het eigenlijk over? En waarom is dit vonnis zo belangrijk?

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Persvrijheid (voorlopig?) bevestigd door rechter

 

Vragen en discussiepunten 

Het verbieden van undercover filmen in belangrijke maatschappelijke zaken zou het einde van de onderzoeksjournalistiek betekenen. Wij, als beroepsjournalisten, zouden dat een ramp vinden. Het gaat natuurlijk over ons beroep, onze inkomsten, maar misschien nog veel meer om de reden waarom we dit beroep uitoefenen: een engagement ten opzichte van de gemeenschap waarin we leven, het openbaren van wantoestanden, het aanklagen van ongeoorloofd gedrag door onze gezagsdragers, enz. Vind jij het belangrijk dat we onze job kunnen blijven uitoefenen? Waarom (niet)?


Advocate Caro Van Wichelen gebruikt de term SLAPP-procedure. Weet je wat dat betekent? 
Strategic Lawsuit Against Public Participation: een procedure die er niet is op gebaseerd om je gelijk te halen, maar eerder om de tegenpartij schade toe te brengen. 

Gilles Michiels zegt dat kritische teksten kritische lezers voortbrengen, die dan weer bijdragen aan een gezonde democratie. Daarom is de onafhankelijke journalistiek ook voor jongeren een kostbaar goed. Worden jullie op school aangemoedigd om kritische teksten te lezen? Mogen jullie kritisch zijn ten opzichte van de leerkrachten? Maar ook: mogen de leerkrachten kritisch zijn ten opzichte van jullie? 


Christophe Callewaert van DeWereldMorgen vindt dat in de media al jaren de rode loper wordt uitgerold voor extreemrechts. Wat denken jullie daarvan? Zijn jullie het daarmee eens? Waarom (niet)?Omslagfoto Vrouwe Justitia (CC BY-NC 2.0) Marc TrebleHier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.