Migratie

Het belang van mensenrechten

21 november 2018

Er is veel controverse rond de Global Compact on Migration, een niet-bindende VN-afspraak die migratie wereldwijd, met respect voor mensenrechten, veilig, ordelijk en geregeld wil maken. Op 10 december wordt die afspraak in Marrakesh bezegeld.

Maar er zit meer dan één haar in de boter. Tsjechië, Estland, Bulgarije, de VS, Oostenrijk, Hongarije, Australië, Israël en Polen zullen niet tekenen, Nederland en Duitsland twijfelen, en ook België weet het nog niet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vind de tekst zo problematisch dat hij zich verzet tegen een Belgische handtekening. Premier Michel en vice-premier De Croo vinden dan weer dat er alle reden is om samenwerking tussen landen te bevorderen, om zo mensensmokkel en andere ellende tegen te gaan. Een van de twistpunten in het dossier zijn de mensenrechten, die toevallig op diezelfde 10de december gevierd worden.

Geen verdrag of bindend akkoord

Er doen veel verhalen de ronde over wat de Global Compact on Migration precies is. En daarbij wordt de waarheid al wel eens geweld aan gedaan. Louise Arbour, voordien o.a. rechter in het Canadese Hooggerechtshof, en VN-Hoog Commissaris voor de Mensenrechten, leidde het onderhandelingsproces voor de VN en legt aan MO* uit waar het om gaat. 

Louise Arbour © Brecht Goris

Waar komen vluchtelingen vandaan? En waar gaan ze naartoe?

Er doen veel verhalen de ronde over vluchtelingen en migratie. En daarbij wordt de waarheid al wel eens geweld aan gedaan. StampMedia bekeek het vluchtelingenrapport van de VN en haalt enkele mythes onderuit. 

© Arkasha Keysers

Stekker uit regering?

Waar premier Charles Michel (MR) vorige week in de Kamer nog zei om de tekst van de Compact juridisch te bekijken, en dus in het midden hield of ons land zou tekenen, bevestigde hij tijdens het bezoek van de Franse president Macron van afgelopen weekend dat België dat zeker zal doen. Dat is redelijk vervelend voor Michels grootste coalitiepartner N-VA dat, ook in het weekend, een persbericht uitstuurde waarin stond dat de Compact voor hen niet aanvaardbaar is. Volgens newsmonkey heeft de regering nu twintig dagen om tot een vergelijk te komen, anders valt de coalitie zonder elektriciteit.

Emmanuel Macron (CC BY-NC-ND 2.0) Gongashan

Migreren behoort tot de aard van de mens

Waarom migreren mensen? Op die vraag zijn verschillende antwoorden te bedenken, maar feit is dat migratie van alle tijden is. Volgens DeWereldMorgen zijn mensen altijd op zoek gegaan naar een beter leven. Alleen blijkt die bewegingsvrijheid niet voor iedereen te gelden. Voor zij die niet vermogend zijn, en doorgaans een donkere huidskleur hebben, wordt migratie beschouwd als een criminele daad. Ook daar probeert de Compact een antwoord op te bieden. 

https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/10156248605970469/

Artikels en discussiepunten

MO*Louise Arbour: ‘Bij beter georganiseerde migratie kan iedereen voordeel hebben’

Als de Compact geen bindend akkoord is, wat is het dan wel?
De Compact is een document dat geen wettelijke verplichtingen inhoudt voor de deelnemende landen. Je kunt het in die zin vergelijken met de duurzame ontwikkelingsdoelen: ze verplichten tot niets, maar ze werden wel het raamwerk om ontwikkeling, hulp en duurzaamheid te definiëren.
Veel landen zijn bang om hun souvereniteit te verliezen (een land kan zelf beslissen welke wetten het maakt, zonder bemoeienis van een hoger orgaan), maar Louise Arbour zegt dat er met betrekking tot migratie een groter probleem is. Weet je welk?
Het is wellicht als gevolg van de crisis in Europa dat het echt duidelijk werd dat migratie niet alleen een kwestie is van staatssoevereiniteit, maar óók van de onderlinge afhankelijkheid van staten.
Zelfs als je het best denkbare migratiebeleid hebt, ondersteund door een geïnformeerde en gemotiveerde publieke opinie, dan nog zijn de kansen om dat uit te voeren en vol te houden volkomen afhankelijk van de buurlanden, en uiteindelijk de wereldgemeenschap. Het feit dat de komst van zo veel migranten in 2015 in Europa uitgroeide tot de grote migratiecrisis, illustreert de impact van een gebrek aan samenwerking tussen staten en van het gebrek aan middelen of instrumenten om te reageren op plotselinge migratiedruk.
Je hoort wel eens dat we overspoeld worden door migranten. Maar dat is eigenlijk niet zo. Arbour zegt dat de werkelijkheid van migratie heel complex is. Waarom? En waarom vindt ze de Compact zo belangrijk?
Een van de weinig bekende of besproken feiten is dat Europa het grootste migratiecontinent ter wereld is – door de intra-Europese migratie. Hetzelfde geldt voor andere continenten: de meeste Afrikaanse migranten bewegen zich binnen Afrika. Het belangrijkste aan die feiten is dat ze weerleggen dat Europa aangevallen wordt door horden vreemdelingen die de huidige Europeanen willen verdringen. Ik hoop dat de Global Compact zal helpen om dit soort mythes te ontzenuwen en het gesprek over migratie opnieuw op basis van de werkelijke feiten en verhoudingen te voeren. Er zijn moeilijkheden, er zijn problemen, maar er zijn ook mogelijkheden en successen.
Wat de Global Compact wil doen, is instrumenten creëren om de huidige chaotische toestand aan de buitengrenzen om te vormen tot een beter geregelde en beheersbare werkelijkheid van mensen die zich verplaatsen. Want chaos is niet nuttig voor migranten, maar ook niet voor landen van herkomst, transit of aankomst.
Mensenrechten van migranten zijn belangrijk, maar je moet ook de verwachtingen en bezorgdheden van ontvangende bevolkingen ernstig nemen. Waarom? 
Politici moeten de moed hebben om duidelijk te maken dat samenlevingen altijd in verandering zijn. Dat kan, zoals nu, zijn door immigratie. Maar het kan ook, zoals vijftig jaar geleden, door de radicale verandering van de eigen jeugd, die de tradities en waarden van hun ouders verwierp en heel nieuwe seksuele keuzes begon te maken. Dat was even bedreigend. Je moet de onvrede met migratie dus wel ernstig nemen, maar tegelijk weet je dat het niet nuttig is om alleen maar verzet aan te tekenen in een wereld met toenemende mobiliteit en grensoverschrijdende contacten, waarin 3,4 procent van alle mensen migrant is, terwijl dat in 2000 nog maar 2,7 procent was. We weten niet of die toename doorzet, maar zelfs als het percentage gelijk blijft, stijgt het absolute aantal mensen.
De goede vraag is niet of je pro dan wel contra migratie bent, maar hoe je de negatieve impact verkleint terwijl je de positieve bijdrage maximaliseert. Om dat te doen, zijn muren en gesloten deuren niet echt een verstandige strategie.
 
StampMedia“Alle vluchtelingen komen naar Europa” en andere misvattingen over migratie met de grond gelijk gemaakt

Als je kijkt naar de cijfers van het VN-rapport (52% van alle vluchtelingen zijn jonger dan 18 jaar, bv.), hoe zou jij het vluchtelingenprobleem aanpakken? 

 
newsmonkeyRegering in volle crisis: premier samen met Macron voluit achter VN-migratiepact, maar N-VA gaat geen centimeter geven
Waarom is het onwaarschijnlijk dat premier Michel de Compact niet zal ondertekenen?
De Franse president Macron liet in het weekend verstaan een grote voorstander van de Compact te zijn. Hij geniet in Franstalig België een groot aanzien. Bovendien heeft de partij van Macron, La République en Marche, zich op Europees niveau aangesloten bij de liberale familie ALDE, waar ook de MR van Charles Michel deel van uitmaakt.
Wat vreest de N-VA als België de Compact ondertekent?
Dat het verdrag een bijkomend rechtsmiddel wordt, een argument voor de rechtbank. Want het verdrag, in combinatie met onder meer het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens, kan voor ‘activistische’ rechters een reden zijn om regeringen te verplichten vluchtelingen op te nemen.
 
DeWereldMorgenMigratie is geen misdaad
 


Aanvullende artikels

Een Vrije Tribune op Doorbraak vraagt zich af waarom de pers het nooit over de inhoud van de Compact heeft en belicht een aantal artikels uit het pact waaruit het de conclusie trekt dat België maar beter niet tekent. Een opiniestuk op MO* gaat ook dieper in op de inhoud, waaruit het de conclusie trekt dat België maar best tekent. 
DeWereldMorgen vestigt met een opiniestuk dan weer de aandacht op een migratieakkoord dat staatssecretaris Francken afsloot met Mauretanië, wat het geen goed idee vindt. Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.