Italiaanse verkiezingen

Rechts wint, links verdwijnt

06 maart 2018
 
De uitslag van de Italiaanse verkiezingen van afgelopen zondag is, hoewel voorspeld, een mokerslag voor het establishment. Het verdwijnen van de sociaaldemocraten om plaats te maken voor eurosceptici is een Europees fenomeen dat zich nu ook in Italië voltrekt. Het grote verschil is dat er in Italië twee grote groepen van eurosceptici tegenover elkaar staan met een heel verschillende agenda: enerzijds het kartel Forza Italia / Lega / Fratelli d’Italia, met overwinnaar Matteo Salvini (Lega), en anderzijds de Vijfsterrenbeweging (M5S) van evengoed overwinnaar Luigi Di Maio. Een nieuwe Italiaanse regering zal niet voor morgen zijn.
 
Facebook Luigi Di Maio
 
Patstelling
 
Dat de Partito Democratico van ex-premier Matteo Renzi niet aan zet is bij de coalitiebesprekingen, is duidelijk voor Doorbraak. Maar de overwinning van zowel het kartel, als van de M5S doet een patstelling verschijnen, want niemand heeft de absolute meerderheid. Er zijn dan ook veel coalitiemogelijkheden waarbij niets uitgesloten mag worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal Matteo Salvini van de Liga het premierschap opeisen. Maar de leider van M5S, Luigi Di Maio, mag zeker niet over het hoofd gezien worden. De bal ligt nu in het kamp van president Sergio Mattarella die een verkenner op pad zal sturen.
 
Drama en chaos
 
Ook newsmonkey voorspelt lange en moeilijke onderhandelingen, typisch Italiaans, met veel drama en chaos. Voorafgaand aan de verkiezingen wou niemand een coalitie met elkaar, maar als puntje bij paaltje komt, zijn vreemde coalities niet vreemd in Italië. 
 
 
 Italië verlaat het linkse pad © Erwin vanmol
 
Eigen schuld
 
MO* wijst erop dat het establishment deze uitslag aan zichzelf te wijten heeft, door opnieuw met Silvio Berlusconi te praten om de eurosceptische populisten op afstand te houden. Daarbij ging het eraan voorbij dat Berlusconi de echte populist is die de Lega aan boord nam uit puur eigenbelang. Maar door het wegvagen van de sociaaldemocraten (die hebben nog 19 procent van de stemmen, tegenover 41 bij vorige verkiezingen) zou een coalitie van Forza/Lega met M5S het establishment volledig buitenspel kunnen zetten. En wat zijn de gevolgen daarvan voor de EU? 
Een ander opmerkelijk fenomeen is het ontzettend hoog percentage aan thuisblijvers (30 procent), mensen, voornamelijk in gebieden met hoge werkloosheid, die niet zijn gaan stemmen. 
 
Artikels
 

 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

Discussiepunten

Bijkomende artikels:
 


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.