Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Gelijkheid tussen vrouwen en mannen

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen

We zijn er nog lang niet

15 maart 2018
 
De ongelijkheid én de ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in heel de wereld is even hardnekkig als betreurenswaardig. Er is nochtans geen enkele objectief aanwijsbare reden waarom dat zo is, behalve dan pure discriminatie ten opzichte van vrouwen.  Al zullen een pak mannen dat met klem tegenspreken.
 
Beleidsmaatregelen
 
Foto website Apache 
 
Op Apache doet Bieke Purnelle, directeur van RoSa vzw, het kenniscentrum voor gender en feminisme, een aantal voorstellen die ons land vooruit moeten helpen met het wegwerken van de genderongelijkheid. Want ook hier is het er niet goed mee gesteld. Volgens het Gender Gap Report van het World Economic Forum zakt België, op een totaal van 144 landen, van een 24ste plaats in 2016 naar de 31ste plaats in 2017. In het bedrijfsleven zijn amper één op vier leiders vrouw. IJsland is een land waar we heel wat van kunnen leren, maar ook daar is niet alles rozengeur en maneschijn. 
 
Discriminatie
 
© Istock
 
Ook Charliemag verwijst naar een rapport, dat van  de Harvard Business Review, dat onderzocht waarom mannen promotie maken en vrouwen niet. Het vond geen enkele biologische, of andere reden, behalve discriminatie. Het ligt bijgevolg niet aan de ‘natuur’ van de vrouw. Dus is het een politiek probleem, aldus Charliemag, en moeten er quota worden ingesteld.
 
Voetbal
 
Still DeWereldMorgen
 
Waarom verdienen mannelijke voetballers meer dan hun vrouwelijke tegenhangers? ‘Dat heeft met de economische realiteit te maken’, zegt de Voetbalbond. Met mannenvoetbal wordt gewoon meer geld gegenereerd, en daarom worden de mannen beter betaald dan de vrouwen. DeWereldMorgen trekt die stelling in twijfel en duikt met een geanimeerde video het verleden in. 
 
Artikels 
 

 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

Discussiepunten

 

Bijkomende artikels

 


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.