Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Grootouders geven zuurstof

Grootouders geven zuurstof

Noodzakelijk voor leven op aarde

13 maart 2024

**

‘Grootouders voor het klimaat’ is een organisatie van, je raadt het nooit, grootouders die zich inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan. Zij vinden het namelijk belangrijk dat hun klein- en achterkleinkinderen kunnen leven op een duurzame wereld. En een duurzame wereld is er een waarin bomen kunnen groeien, CO2 kunnen opnemen en zuurstof afgeven, in plaats van gekapt te worden. Maar bomen volstaan niet om voldoende zuurstof te voorzien. Daar spelen oceanen ook een heel belangrijke rol in.

 

Moeite doen

‘Wie een beter klimaat wil, moet moeite doen,’ zegt grootouder Mil de Smedt tegen StampMedia. de Smet bedoelt daarmee dat wij ons goed moeten informeren over de klimaatverandering, maar ook over de politieke beslissingen die daarrond genomen worden. Met “Grootouders voor het klimaat” wil Mil de Smedt en zijn vrouw een steentje bijdragen aan een betere en duurzamere samenleving.

Foto: Hugo Van Dienderen – Wikimedia Commons

 

Zuurstofproductie

Zonder zuurstof kunnen we niet leven. Het is essentieel. Vaak wordt gezegd dat bomen voor die zuurstof zorgen. Bomen zijn nodig voor veel zaken, waaronder zuurstofproductie. EOS dook in de geschiedenis, en dan echt heel diep, tot wel 500 miljoen jaar geleden, en ontdekte dat er in die periode er nog geen bomen waren, maar al wel zuurstof.

Het Amazonewoud (CC BY-NC-ND 2.0 DEED) Vihh

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: “Ieder mens heeft het recht om op een leefbare aarde op te groeien”

Waar streven ‘Grootouders voor het klimaat’ voor?
Ze werken rond leefbaarheid, duurzaamheid, rechtvaardigheid en solidariteit en streven in essentie naar klimaatrechtvaardigheid.
Waarom vindt Mil de Smet het belangrijk om je stem te laten horen?
Overheden subsidiëren nog altijd bedrijven voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat zijn dan voornamelijk bedrijven in de sectoren van de binnenscheepvaart, maar ook grote staalbedrijven, kolencentrales en olieraffinaderijen.

EOS: Zijn bossen echt onmisbaar voor de zuurstof die we inademen?

Er zijn duizend-en-één argumenten om onze bossen te beschermen. Wat zijn er enkele?
Ze zijn cruciaal voor de biodiversiteit, koolstofopslag, waterhuishouding, ecosysteemdiensten, recreatie, ons welzijn, en ga zo maar door.
Bomen zorgen niet alleen voor zuurstof, integendeel. Waar komt de meeste zuurstof dan wel vandaan?
Vandaag staan oceanen nog steeds in voor de helft van de zuurstofproductie. Nagenoeg alles daarvan wordt ook weer opgebruikt door het oceaanleven zelf. De zuurstofproductie in de atmosfeer blijkt voornamelijk afkomstig van het land zelf. De grootste bijdrage komt van tropische graslanden, savannes en regenwouden, samen goed voor zo’n 60 procent van de zuurstofproductie op land.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.