Fair Fashion
Goedkope kledij is nergens goed voor
25 april 2019
Deze week vindt de Fashion Revolution Week plaats, gericht op eerlijke mode. Productie van goedkope kledij is voor niemand goed, niet voor het milieu, niet voor de consument (88% van onze kleerkast blijft een jaar onaangeroerd), en niet voor de textielarbeid(st)ers. Die laatsten worden zeer slecht betaald, en bovendien, en zeker op piekmomenten, worden ze dan nog eens het slachtoffer van seksuele intimidatie.
Fair for the planet, fair for the people and fair for the profit
StampMedia zoekt uit wat Fair Fashion is, en praat met Margot Vandeputte die met Fair Fashion Fair in Leuven de mode-industrie wil veranderen en mensen bewust wil maken van de donkere zijde van de textielindustrie. Die is niet alleen ontzettend vervuilend, textielarbeiders worden ook heel slecht betaald. Nochtans is duurzame kledij, waarbij arbeiders een eerlijk loon krijgen, niet veel duurder dan de Fast Fashion van veel kledingmerken.
Seksuele intimidatie op textielarbeidsters
In Vietnam werken twee miljoen mensen in de textielindustrie. Vier op de vijf daarvan zijn vrouw. Bijna de helft van die vrouwen werd het afgelopen jaar seksueel geïntimideerd, zeker op drukke momenten. Dat staat in een rapport van de Fair Wear Foundation dat MO* kon inkijken. Het is een fenomeen dat niet alleen in Vietnam plaatsvindt, maar over heel Azië. Als die vrouwen erover klagen, verliezen ze hun job, en daarmee hun schamele loon.
Kleerkastvasten
Veel kleerkasten puilen uit. Doorgaans met kledingstukken die we niet, of amper dragen. In het kader van de 6 items challenge, een initiatief van het Britse Labour Behind The Label dat de wereldwijde gebrekkige arbeidsomstandigheden in de textielindustrie aankaart, draagt redactrice Sarah Vandoorne voor Charlie gedurende zes weken slechts zes kledingstukken. Zes weken is niet zo lang. Het is ook de tijd voor kledingmerken om met een nieuwe collectie voor de dag te komen en consumenten ertoe te verleiden om toch maar een nieuwe trui of jurk te kopen. En dat zorgt ervoor dat we 88 procent van onze kleren niet dragen. Maar wat te doen met die overschot?
Artikels en discussiepunten
StampMedia: Fair Fashion: Wat is dat nu eigenlijk?
Niet enkel de productie van grondstoffen is nefast voor onze planeet, ook het kleuren van stoffen zorgt voor veel schade. Het afvalwater dat afkomstig is van de kleuringen wordt in veel gevallen gedumpt in rivieren. Vaak gebeurt dat in landen waar nauwelijks een milieuwetgeving van kracht is. Er zijn rivieren in China en Bangladesh die biologisch dood zijn door vervuild water. Er zitten geen vissen en planten meer in.
Koop jij kleren die je lang en vaak kunt dragen?
MO*: Kledingmerken mee verantwoordelijk voor seksuele intimidatie in textielfabrieken
Charlie: Van overvolle kleerkast naar delen en doneren
Hoe zit het met jouw kleerkast? Ligt er ook veel in dat je eigenlijk nauwelijks draagt?
Wat vind jij van het idee om kleren te delen, in plaats van snel naar de Primark iets nieuws te gaan kopen?
Het systeem werkt dus in twee richtingen: enerzijds kan je regelmatig van kledij wisselen door de goedkope productie. Maar anderzijds gaan al die overschotten terug naar die landen. Dat ontwricht de lokale markt, want zij kunnen geen textiel aan een goede prijs meer verkopen, door al die overschotten.
Zou je jezelf een beperking kunnen opleggen van het aantal kledingstukken dat je hebt?