Europa in zwaar weer

Populisme, achterkamerpolitiek en corruptie

22 mei 2019

Aanstaande zondag worden er, naast federale en regionale volksvertegenwoordigers, ook Europese parlementsleden verkozen. Europa bevindt zich echter in zwaar weer. De chaos rond de Brexit spreekt wat dat betreft boekdelen, maar er is meer. Populisme, achterkamerpolitiek en corruptie bedreigen de Unie.

 

Falen van niet-populisten

Volgens politicoloog Carl Devos op StampMedia is de Europese droom kapot. Er is zeker en vast kritiek te uiten op de Europese Unie, maar de simpele antwoorden die populisten hebben op concrete vragen, vertalen zich niet naar een krachtdadig beleid. Al zal dat hen worst wezen, want het gaat hen eerder over veel stemmen halen. Dat ze dat doen, heeft ook te maken met het falen van de niet-populisten.

Photo by Sara Kurfeß on Unsplash

 

Gebrek aan transparantie in Europese Raad

De werkwijze van de Europese Raad komt neer op wanbeheer en achterkamerpolitiek. Dat concludeerde de Europese Ombudsvrouw Emily O’Reilly een jaar geleden al, lezen we op Apache. Het gaat dan vooral over de ambassadeurs, die het voorbereidend werk voor de Raad van Ministers uitvoeren, wier documenten over nationale onderhandelingsposities niet bekend zijn, of zelfs niet bestaan. Nochtans zouden zulke documenten nationale regeringen rekenschap kunnen doen afleggen ten opzichte van hun burgers.

Emily O’Reilly (CC BY-NC-ND 2.0) Europees Parlement

 

Pleegt Europese Commissie schuldig verzuim?

De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babiš, de tweede rijkste man van Tsjechië, zou op onrechtmatige wijze miljoenen Europese subsidies hebben binnengehaald. Dat meldde de Piratenpartij, de grootste Tsjechische oppositiepartij, in 2018 al aan de Europese Commissie, maar die deed negen maanden niets. En dat is schuldig verzuim, zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen) aan MO*. De EC heeft nu wel een auditrapport klaar, maar dat zal niet meer voor de verkiezingen openbaar worden gemaakt. Het lijkt erop dat de Europese Commissie Babiš een hand boven het hoofd houdt. 

Andrej Babiš (Foto ANO 2011)

 

Artikels en discussiepunten

StampMedia: ‘De Europese droom is kapot’

Carl Devos zegt dat het anti-islamdiscours in Nederland over zijn hoogtepunt heen is, wat zou verklaren dat het Forum voor Democratie van Thierry Baudet meer stemmen haalt dan de de PVV van Geert Wilders. Denk je dat dat hier ook het geval is? Devos zegt immers dat Tom Van Grieken van het Vlaams Belang zich aan Baudet spiegelt. 
Het zou kunnen. Nochtans laait het hoofddoekendebat regelmatig weer op, gaat Filip Dewinter Arabische opschriften overplakken (of doet alsof) om de islamisering tegen te gaan, worden vluchtelingen (vaak, niet altijd, moslims) gedehumaniseerd, en heeft Van Grieken met Dries Van Langenhove een volbloed fascist in huis gehaald.
Maar het gedachtegoed van Baudet vertoont ook wel racistische elementen. Waarom?
Baudet heeft het over het ideale Nederland dat volledig blank is. Hij appelleert aan een verloren geschiedenis. Naar een tijd waarin normen, waarden en tradities gekend waren. Een verleden waarin iedereen zijn plek kende en de Nederlandse identiteit nog helder was.
Wat is het probleem van rechts, populistische partijen met de Europese Unie?
Ze bekritiseren het controleverlies: het verlies van soevereiniteit, het vrij verkeer van personen en de open grenzen zijn voor deze partijen pijnpunten. De Europese Unie verplicht de lidstaten om buitenlanders toe te laten tot het grondgebied en om die dezelfde rechten te geven als de eigen inwoners. De filosofie van de Europese Unie staat dwars op de basisideologie van radicaal rechtse partijen. Door hun grotere aanwezigheid in het parlement zal het crisisgevoel rond Europa dus nog een aantal jaren blijven hangen.
Waarom zegt Carl Devos dat de Europese droom stuk is? 
Weinig mensen geloven nog in Europa. We aanvaarden Europa niet meer als een investering waarin alle lidstaten samenwerken om er uiteindelijk beter van te worden. Vroeger was Europa een deel van de oplossing, vandaag is de samenwerking een deel van het probleem. De grootste uitdaging van Europa is om de droom opnieuw aantrekkelijk te maken.

Apache: Ombudsman hekelt achterkamerpolitiek in Europese Raad

Waarom moeten documenten, samengesteld door ‘delegaties’, met de standpunten van de lidstaten openbaar gemaakt worden? 
Omdat die delegaties deel uitmaken van de wetgevende macht en daarom ook verantwoording verschuldigd zijn. En omdat anders de media en het middenveld hun kritische rol niet kunnen vervullen. 
Waarom is het belangrijk dat lidstaten verantwoording afleggen ten opzichte van hun burgers? 
Het geeft legitimiteit aan de Europese wetgeving, én regeringen zullen minder geneigd zijn om de schuld in de schoenen van ‘Brussel’ te schuiven voor beslissingen die ze uiteindelijk zelf genomen hebben.

MO*: Europese Commissie probeert miljoenenfraude Tsjechische premier Babiš toe te dekken

Wat is het probleem met Andrej Babiš?
Hij is de tweede rijkste man van Tsjechië en bedrijfsleider van het grootste Tsjechische landbouwbedrijf Agrofert. Als premier verdeelt hij de Europese subsidies voor Tsjechië, als bedrijfsleider is hij de grootste ontvanger van die subsidies. Sinds hij in 2014 toetrad tot de regering stegen de subsidies voor Agrofert van 23 miljoen euro naar 81 miljoen euro. Dat is belangenvermenging. Hij zou dan ook alle ontvangen subsidies moeten terugbetalen, én moeten kiezen tussen zijn functie als premier, of die als bedrijfsleider. 
Waarom beschuldigt Bart Staes de Europese Commissie van schuldig verzuim?
Omdat ze niet reageerde op de formele klacht van de Piratenpartij. De Commissie had bijna negen maanden om duidelijkheid te scheppen voor de verkiezingen. Dat is ruim voldoende. Maar ze keken eerst de andere kant op en het Europese Parlement moest hen ertoe dwingen iets te doen.
Waarom vindt Ivan Bartoš, voorzitter van de Piratenpartij, het belangrijk dat de Commissie voor de verkiezingen naar buiten moest komen met een standpunt over Babiš?
‘Europeanen hebben het recht om vóór de verkiezingen te weten of deze Commissie fraude met belastinggeld in de doofpot steekt, dan wel krachtdadig aanpakt.’
Waaruit blijkt dat de Europese Commissie Andrej Babiš wel eens een hand boven het hoofd zou kunnen houden? 
De Juridische dienst van de Commissie had op 19 november 2018 al een oordeel geschreven. Alleen werd dat oordeel nooit publiek gemaakt, en is het via lekken tot Bart Staes en de Tsjechische Piratenpartij geraakt. Het auditrapport (waarin de conclusies van de Juridische dienst bevestigd worden) dat op 16 mei naar de Tsjechië is verstuurd, kan beschouwd worden als vertragingsmanoeuvre om alles over de nakende verkiezingen te tillen. ‘Het is door schandalen toe te dekken of te minimaliseren, dat je wantrouwen en euroscepsis voedt. Dan ben je niet het “Europa dat beschermt” waar Macron zo vaak over spreekt’, zegt Bart Staes.
 
Voor wie niet genoeg informatie over Europa kan krijgen: zowel rekto:verso als MO* hebben er een volledige editie van hun magazine aan gewijd. 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.