De smartphone

Een zegen of een vloek?

29 maart 2023

***

Wat ooit een mobiele telefoon was, waarmee je voornamelijk kon bellen maar ook korte tekstberichten mee kon versturen, is geëvolueerd naar een heuse zakcomputer met apps voor alles wat je maar kunt bedenken. Maar zijn die apps wel zo onschuldig als ze lijken? Het is geen geheim  dat we heel wat van onze persoonlijke gegevens te grabbel gooien door ons al was het maar te registreren voor een app. Daarnaast besteden we allemaal heel veel tijd aan onze smartphone. Veel van die apps zijn dan ook ontwikkeld om je vast te houden, waardoor ze verslavend werken. De smartphone heeft het leven voor een stuk gemakkelijker gemaakt, zoveel is zeker, maar ten koste van wat?

 

Digitale balans

Volgens Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar mediagebruik in Vlaanderen van technologisch onderzoekscentrum Imec, is het aantal mensen dat zich afhankelijk voelt van de smartphone met 30 procent gestegen ten opzichte van 2018. Iedereen kan zijn/haar/hen schermtijd controleren, maar waardevoller dan die schermtijd te verminderen, is volgens Mediawijs (Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid) op StampMedia om een digitale balans te vinden.

Foto © Terence Wong

 

Neveneffecten

Ook Business AM kijkt naar de Digimeter en zoomt in op nog enkele andere neveneffecten, behalve de afhankelijkheid van het smartphonegebruik: fake news en privacy. We maken ons er ergens wel zorgen over, maar veel doen we er toch niet aan. Daarnaast kijkt het artikel naar de evolutie van de sociale media: op WhatsApp na groeien oldtimers Facebook en Twitter niet meer, maar ook TikTok lijkt over zijn hoogtepunt. Opvallende nieuwkomer in de apps: BeReal.

Foto: Business AM. Bron: Digimeter

 

Real life, life without filters

Hoe echt is BeReal? Dat zochten Sixtine Bérard en Jeroen Coppens voor rekto:verso uit. Want de app maakt nogal wat beloften: geen filters, authenticiteit, zonder influencers, niemand die cureert. En er staat wat tegenover, want je kunt alleen iets van anderen zien als je jezelf blootgeeft op momenten die voor jou beslist worden. Zit je net op de pot? Pech. Maar het voldoet dan wel aan de baseline van de app: real life, life without filters.

 

De smartphone weet dat je gedronken hebt

Een smartphone hoeft natuurlijk niet altijd kommer en kwel te zijn. Het ding heeft vele voordelen en maakt het leven – voor zij die er een kunnen veroorloven – gemakkelijker. Een van de toepassingsmogelijkheden voor de smartphone wordt onderzocht door de Amerikaanse dokter Brian Suffoletto, schrijft Baldwin Verhoeven op EOS. Door sensoren in de smartphone te bouwen, kan het toestel detecteren of je al dan niet te veel alcohol gedronken hebt, zodat je kan inschatten of je bv. nog wel met de auto kunt rijden. Dat die smartphone op je rug moet plakken, is een euvel dat nog verholpen moet worden.

Man zonder smartphone op zijn rug. (CC BY-SA 2.0) Mario A. P.
 
Omslagfoto: © Terence Wong

Vragen en discussiepunten

StampMedia: Veertigplussers meer dan ooit afhankelijk van hun smartphone

Het Digimeteronderzoek wijst uit dat er behoorlijk wat mensen zich afhankelijk vinden van hun smartphone. Hoe zit dat bij jullie? En doen jullie er wat aan? Heb je wat aan de tips in het artikel?


Business AM: Betovering door smartphone voorbij: steeds meer Vlamingen maken zich zorgen om kwalijke neveneffecten

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren (jullie dus) nauwelijks nog live naar tv kijken. Waarom doen jullie dat niet (meer)?


93 procent van de smartphonegebruikers voert minstens één privacybeschermdende regel in. Doen jullie dat ook? En dewelke zou dat dan zijn? En volstaat die wel?


rekto:verso: Toont de app BeReal de ‘echte’ wereld zonder vals te spelen?

Er zijn intussen 400.000 BeReal-gebruikers, een stijging van 40 procent vergeleken met 2021. Horen jullie daarbij? Zo ja, waarom? Wat maakt BeReal aantrekkelijk voor jullie?


Als je BeReal gebruikt, ben je dan ooit al in een situatie terechtgekomen waarbij het heel ongepast was om een selfie te nemen? Zo ja, wat heb je dan gedaan?


EOS: Smartphone detecteert dronkemansgang

Een app die kan nagaan of je al dan niet dronken bent, het lijkt een positief gegeven. Maar is het wel aangewezen met betrekking tot privacy? Als die app jouw dronken gegevens kan opslaan, kunnen die gegevens dan niet misbruikt worden?Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.