#BackToTheClimate

Want corona heeft veel stilgelegd, maar niet de klimaatverandering

13 oktober 2021

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Afgelopen zondag kwam Youth For Climate, geflankeerd door vele andere organisaties, opnieuw op straat om een ambitieus klimaatplan van de overheid af te dwingen. Want corona heeft dan wel bijna twee jaar het leven stilgelegd, de klimaatverandering ging onverminderd verder, zoals we afgelopen zomer konden meemaken. Bovendien zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat de klimaatverandering de grootste bedreiging voor de gezondheid is. En die wetenschap, maar vooral de angst ervoor, hakt er bij bij jongeren stevig in. 

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Sociaal rechtvaardige systeemverandering

We werden deze zomer met de neus op de feiten gedrukt, ondersteund door de wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change: de opwarming van de aarde gaat sneller dan verwacht en de gevolgen zijn intenser en wereldwijd voelbaar. Daarom kwamen Youth for Climate, samen met o.a. de Klimaatcoalitie en Grootouders voor het Klimaat, opnieuw op straat. Deze organisaties eisen niet alleen krachtdadig beleid, schrijft Apache, ze doen ook voorstellen om zo’n beleid te voeren. Daarbij is het essentieel dat er een sociaal rechtvaardige systeemverandering komt. 

Klimaatmars Brussel 10 oktober 2021 © Johan Depoortere

 

“Politiek staat erbij als ramptoeristen”

DeWereldMorgen trok met een camera naar de klimaatmars en peilde naar de beweegredenen van de demonstranten. Velen onder hen waren niet zo positief over de politiek. 

 

Stop steun voor fossiele brandstoffen

Op Business AM staat dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de klimaatverandering als grootste bedreiging voor de gezondheid ziet. Het inademen van vervuilde lucht zorgt elk jaar voor miljoenen vroegtijdige sterfgevallen. En die vervuilde lucht wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Daarom dringt de WHO erop aan om de steun voor die fossiele brandstoffen stop te zetten

(CC BY 2.0) Kevin Dooley

 

Angst

Je zou verdorie voor minder de daver op het lijf krijgen. De doemscenario’s over de klimaatverandering zijn dan ook niet van de poes. En zeer reëel. Maar de klimaatangst zorgt bij jongeren voor moedeloosheid en psychologische problemen. En die zijn ook heel reëel. Daarom vinden gezondheidsexperts dat wereldleiders een pad moeten uitrollen dat leidt naar een gelukkige en gezonde toekomst. Want, zo staat op MO*, veel jongeren voelen zich verraden door overheden en volwassenen. 

Klimaatmars Brussel 10 oktober 2021 © Johan Depoortere

 

Vragen en discussiepunten

Apache: Jong en oud opnieuw op straat voor klimaat

Waarom werd er afgelopen zondag opnieuw actie gevoerd voor een degelijk klimaatbeleid? 
De actievoerders willen dat de klimaatverandering terug bovenaan de agenda komt en voeren de druk op om beloftes van de klimaatconferentie in Parijs om te zetten in ambitieuze beleidsplannen. Want er zijn meer inspanningen nodig om de klimaatopwarming tot anderhalve procent te beperken. De klimaatconferentie van Glasgow die plaatsvindt van 31 oktober tot 12 november wordt daarbij cruciaal. De wetenschappelijke basis van het Intergovernmental Panel on Climate Change luidde begin augustus alarm: de opwarming gaat sneller dan verwacht en de gevolgen zijn intenser en wereldwijd voelbaar.
Grootouders voor het Klimaat groeide uit tot een brede beweging met lokale kernen in grote steden en op verschillende plekken te lande. Waarom heeft deze groep zich aangesloten bij Youth for Climate? 
“Wij willen een leefbare wereld voor de generaties na ons. Als we met mensen spreken die zich bij ons aansluiten, horen we telkens diezelfde motivatie. Meer en meer grootouders ontdekken dat er een klimaatcrisis is en beseffen dat ze hun kinderen en vooral kleinkinderen de rekening aan het doorsturen zijn, wat we niet mogen doen. De volgende stap is in klimaatmarsen meestappen en de schouders onder concrete acties zetten.”

Business AM: Klimaatverandering is grootste bedreiging voor de gezondheid, zegt de WHO

Naast het stoppen van de steun aan benzine en diesel, wat moeten regeringen volgens de WHO nog doen om de klimaatverandering tegen te gaan? 
Ze moeten het gebruik van steenkool tegen 2030 geleidelijk afbouwen.

MO*: Klimaatangst zet rem op ontwikkeling van jongeren

“Jongeren kampen steeds vaker met gevoelens van angst en moedeloosheid over de toestand van ons klimaat.” Zo begint dit artikel. Maar wat denken jullie daarvan? Kun je jezelf erin herkennen? Of ken je mensen in je omgeving die heel angstig zijn voor het klimaat? 

Spreken jullie onderling over het klimaat? Op welke manier? Moedeloos, zoals het artikel suggereert? Of eerder strijdvaardig, zoals Youth for Climate? Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.