Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Artificiële Intelligentie

Artificiële Intelligentie

Bedreiging of meerwaarde?

02 oktober 2018

Artificiële intelligentie maakt wezenlijk deel uit van ons leven, denk maar aan Siri, de virtuele assistente in je iPhone. Maar zoals met elke elektronische toepassing moet er waakzaam mee omgesprongen worden. Dat de film Terminator, waarin robots de wereld overnemen, realiteit wordt, is momenteel niet aan de orde, maar nu ook weer niet helemaal denkbeeldig. Al kan het robotiseren van werk ook heel wat voordelen met zich meebrengen. En wie weet, luisteren we binnenkort wel naar een fuga die heel wat van Bach heeft, maar gecomponeerd werd door een algoritme. 

AI zal ons werk afpakken 

Volgens het rapport The Future of Jobs 2018, dat newsmonkey heeft ingekeken, zal in 2025 meer dan de helft van het werk uitgevoerd worden door programmeerbare machines. Daartegenover staat wel dat er in de ict-sector 133 miljoen banen zullen bijkomen. En de grootste uitdaging om met AI om te gaan, zal erin bestaan om ons te blijven ontwikkelen op vlak van creativiteit, het kritisch denken en het overtuigen. Menselijke vaardigheden, met andere woorden.

AI Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0)

Kan Siri een Tomorrowlandhit schrijven?

Maar volgens Thomas Smolders op Charlie Magazine kan artificiële intelligentie ook menselijke vaardigheden aanleren. Herinner je Deep Blue, de schaakcomputer die in 1997 de grote Gary Kasparov versloeg. Die computer had zich door het analyseren en simuleren van tienduizenden wedstrijden het spel zelf aangeleerd. Waarom zou een computer dan geen Tomorrowlandhit kunnen componeren door duizend keer naar Dimitri Vegas en Like Mike te luisteren? Of zou een computer ook smaak kunnen aanleren? 
 

Arbeid loskoppelen van inkomen 

Natuurlijk heeft de automatisering, robotisering en artificiële intelligentie invloed op de werkgelegenheid. De zekerheden om een goed leven uit te bouwen op basis van werk zijn al een tiental jaar verdwenen. Dat zegt Herman Loos op Apache. Hij vindt het dan ook geen goed idee om te blijven vasthouden aan jobs, jobs, jobs. Want de jobs die nu nog gecreëerd worden, zeker voor laaggeschoolden, zijn minderwaardig, en onze sociale voorzieningen zijn niet aangepast. Nochtans wordt een arbeidsarme toekomst door kenners al lang voorspeld. Maar zolang we er niet in slagen om arbeid los te koppelen van inkomen, zal niet iedereen daarvan kunnen profiteren. Nu is de machine een concurrent in plaats van een medestander. 
 

Sean Davis (CC BY-ND 2.0)
 

Artikels en discussiepunten 

In welke domeinen zullen de meeste banen verdwijnen?
Vooral banen in de boekhouding, industrie, klantbeheer en secretariaat zullen worden overgenomen door machines.
 
 
Wat wordt er eigenlijk begrepen onder artificiële intelligentie? 
Artificiële intelligentie is een verzamelnaam voor algoritmes die menselijke taken kunnen uitvoeren. De mens kon zich tot nog toe onderscheiden van dieren en machines dankzij zijn brein, maar dat is al enkele jaren niet meer het geval.
Zou je zelf duizend keer naar Dimitri Vegas en Like Mike willen luisteren om een Tomorrowlandhit te kunnen maken? 
Neeheeeeeeee!!!!
Wat vind je ervan dat computers zelfs muziek zouden maken? Denk je dat componisten en muzikanten dan werkloos zouden worden? 
 
 
Apache: De moeilijke transitie naar een arbeidsarme welvaartstaat
Welvaart kwam met een economische kost. Welke was die, en waarom was die gerechtvaardigd?

Werkzekerheid en een eerlijk loon zijn, in zuiver economisch opzicht, duur. Neem nu de zogenaamde maakindustrie. Het is duurder een product te laten maken door een werknemer dan door een slaaf, net zoals het duurder is om die werknemer een wettelijk minimumloon te betalen dan een zuiver marktconform loon. Welvaart kwam met een economische kost maar de samenleving was het er over eens dat de gewonnen beschaving deze kost meer dan rechtvaardigde.

Tweemaal is het een oefening geweest in rechtvaardigheid om werknemers meer te betalen: in de eerste plaats diende men te erkennen dat ook slaven mensen zijn, in de tweede plaats dat elke mens recht heeft op consumptie. Dat laatste is niet onbelangrijk: consumptie was een gedeeld ideaal tussen bevlogen industriëlen en progressieve politici om te pleiten voor betere loonvoorwaarden. De behoeftige loonwerker zou een beter leven krijgen door consumptie, de industrieel verkreeg een grotere afname van producten en dus hogere winst. Daarop is een volledig sociaal model gebouwd: consumerende tweeverdieners hielden de welvaartstaat recht.

Waarom heeft het vrij verkeer van werknemers, dat de EU in 1992 invoerde, voor een sociaal bloedbad gezorgd?

Landarbeiders, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, zorgkundigen en schoonmaakpersoneel moeten de concurrentie aangaan met lageloners uit landen waar het bruto mediaaninkomen een derde is van wat in België beschouwd wordt als een relatief laag loon. In Bulgarije is het mediaan uurloon 3,6 euro, in België ligt de lageloondrempel op 11,6 euro (cijfers uit 2014, Eurostat).

Wat is een mediaaninkomen?
In de statistiek is de mediaan het midden van een verdeling of gegevensverzameling; dat wil zeggen dat 50% van de getallen onder de mediaan ligt en 50% erboven. Het mag dus niet verward worden met een gemiddeld inkomen. Stel dat je tien mensen hebt. De eerste verdient 10 euro per uur, de tweede 20 euro, zo tot 100 euro. Het gemiddelde uurloon is dan 55 euro, terwijl het mediaanuurloon 50 euro is.
Waarom werd de machine geen medestander, maar een concurrent? 
We slagen er niet in om arbeid en inkomen los te koppelen. Daarom werd de machine geen medestander maar een concurrent, een concurrent bovendien die de mens steeds gemakkelijker van het veld speelt. Zoals honden gaan lijken op hun baasje, gingen machines lijken op de mens – en mensen op een machine. Wie dat niet begrijpt, heeft nooit een dag dozen geplooid, of rekken gevuld, of telefoons beantwoord aan de hand van een opgelegd discours.
 
 
Op DeWereldMorgen staat nog een interessant artikel over artificiële intelligentie: Ook kunstmatige intelligentie is vatbaar voor discriminatie
 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.