Vlaamse regering

Wat van meet af aan vast stond

01 oktober 2019

*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Op 30 september was de nieuwe Vlaamse regering o.l.v. Jan Jambon een feit. Toch duurde het nog meer dan 24 uur voor het volledige regeerakkoord van meer dan 300 pagina’s openbaar werd gemaakt. Dat maakte het voor journalisten moeilijk om een grondige analyse van dat akkoord te maken. Ze moesten zich tevreden stellen met een beknopte samenvatting.
Dit themadossier werd op 1 oktober gemaakt, voor het akkoord publiek was, en voor de ministerposten verdeeld waren. Doorbraak, DeWereldMorgen en Apache bekijken wat er op dat moment vast stond, hoe daarover gecommuniceerd werd, en geven daar commentaar op.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

N-VA-accenten

Voor de verkiezingen wilde de N-VA een grotere stempel drukken op het beleid, schrijft Pieter Bauwens op Doorbraak. Hij overloopt de samenvatting van minister-president Jan Jambon en merkt inderdaad sterke accenten van die partij (de uitstap uit UNIA, geen kinderbijslag voor asielzoekers tijdens hun procedure, inburgering wordt betalend voor inburgeraars, M-decreet wordt afgeschaft, …), maar toch stelt hij zich terughoudend en afwachtend op.

(Foto Jan Jambon: (CC BY 3.0))

 

‘Eigen volk eerst’-beleid

De regering Jambon I gaat mensen met migratieroots pesten, stelt Christophe Callewaert op DeWereldMorgen. En hij verklaart dat door de hete adem van het Vlaams Belang die in de nek van de N-VA blaast. Ook verenigingen van en voor mensen met migratieachtergrond zullen het voelen: zij krijgen geen subsidies meer. En sociale woningen zullen alleen nog beschikbaar zijn voor mensen die minsten vijf jaar ononderbroken in een gemeente wonen. Verder stelt Callewaert dat er, alle betogingen ten spijt, maar een halve pagina aan het klimaat gewijd wordt.

Gwendolyn Rutten, Jan Jambon, Bart De Wever en Wouter Beke (foto: still DeWereldMorgen)

 

Uitgekiende communicatie

Op het vlak van communicatiestrategie heeft N-VA nog weinig te leren, zegt Tom Cochez op Apache. Een summiere samenvatting presenteren in de plaats van het volledige (300 pagina’s tellende) akkoord vindt Cochez niet alleen een handige kunstgreep om de beeldvorming in de gewenste richting te sturen, het maakt deel uit van een uitgekiende communicatie.

 

Artikels en discussiepunten

De verschillende media die de artikels bezorgen voor deze themadossiers hebben elk hun eigen kijk op het nieuws, hun eigen manier van aanpakken, hun eigen ideologie. Kun je die verschillen opmerken na het lezen van bovenstaande artikels? 
In vergelijking met de andere twee artikels is het stuk van Pieter Bauwens op Doorbraak veel minder kritisch. Dat past binnen het Vlaams-nationaal perspectief van waaruit Doorbraak werkt. Anderzijds is het niet zo dat er geen kritiek is; het is enkel voorzichtiger en meer voorwaardelijk: laat eerst maar eens zien of en hoe Vlaanderen meer op de kaart gezet wordt. Ook dat past binnen de missie die met open blik, maar kritisch naar de samenleving – en dus ook naar een nieuwe regering – kijkt. Maar het is wel duidelijk dat Doorbraak de nieuwe Vlaamse regering eerder gunstig gezind is. 
DeWereldMorgen staat daar lijnrecht tegenover. Zowat alles in de samenvatting van het regeerakkoord wordt met klem afgewezen, en de regering wordt rechtsidentitair en elitair genoemd. Niet verbazingwekkend gezien DWM de waarden diversiteit, duurzaamheid en humanisme hoog in het vaandel dragen. Het regeerakkoord gaat daar volgens DWM volledig tegenin. 
Apache verwijst ook wel naar de inhoud, maar focust vooral op de beeldvorming, de communicatiestrategie. Het merkt op dat die communicatie zo is opgebouwd dat echt diepgaande inhoudelijke kritiek heel erg moeilijk wordt, eens het volledige regeerakkoord goed en wel gelezen is. Dat hoort bij de opdracht van Apache: onderzoeken hoe het spel gespeeld wordt, het kritisch bevragen van de macht.

Doorbraak: Jambon I: een N-VA-accent?

DeWereldMorgen: Nieuwe Vlaamse regering wordt er eentje van ‘eigen volk eerst’, maar even asociaal als de vorige

Apache: Koning communicatie regeert Jambon I



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21

 



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.