Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Studenten: de vergeten generatie

Studenten: de vergeten generatie

Of toch een zweempje van hoop?

04 februari 2020

* (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

Dat de impact van de coronacrisis groot is op iedereen, is zonneklaar. Maar studenten voelen zich in de steek gelaten. In tegenstelling tot leerlingen van het middelbaar mogen zij niet naar school, of samen sporten. Toch ervaren zij ook veel stress, eenzaamheid, en een gebrek aan perspectief. Al lijkt er stilaan een klein lichtje op te flakkeren aan de horizon: de kotbubbel.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Geen soep, maar maatregelen

Maxine De Wulf Helskens is een tweeëntwintigjarige studente, en vraagt zich op StampMedia af hoe hard studenten nog moeten roepen vooraleer ze gehoord worden. Niet dat ze de aandacht voor andere kwetsbare groepen niet nodig vindt, maar vooral het feit dat mensen vanaf 18 jaar straal genegeerd worden bij het uittekenen van de maatregelen, vindt ze hemeltergend. Een kom soep, ook al is die gemaakt door de minister van Onderwijs, lost dat niet op.

soepmetballekes (CC BY-SA 2.0) Duc Ly

 

Contact broodnodig

Maar in het Franstalige landsgedeelte lijken ze de smeekbedes van de studenten wel te horen. Minister van Hoger Onderwijs van de Franse gemeenschap Valérie Glatigny (MR), heeft met haar Vlaamse en Duitstalige collega’s het idee van de zogenaamde ‘kotbubbel’ ontwikkeld, meldt newsmonkey. Zo kunnen zes studenten in een bubbel toch contact hebben met elkaar. Want dat contact, zo zegt Glatigny, is broodnodig

(CC BY 2.0) David Stewart

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: De campus van mijn nieuwe universiteit krijg ik dit jaar waarschijnlijk niet meer te zien

Psychologen wijzen erop dat het welbevinden van jongeren erop achteruit gaat. Op welke manier? En is dat herkenbaar? 
Het aantal klachten van jongeren over angst en depressie neemt toe en ze ondervinden veel schoolstress. Jongeren bevinden zich volgens hen in een cruciale levensfase, gekenmerkt door individuele ontwikkeling.

Kun je de schreeuw om aandacht van studenten begrijpen? Waarom (niet)?


newsmonkey: ‘Kotbubbel’ op komst: studenten mogen straks tot 6 anderen zien

Er is nog een probleem bij het plan van de bevoegde ministers, kinderpsychiaters, gezondheidsdeskundigen en studentenorganisaties. Welk? 
Het opgestelde document is nog niet ondertekend door virologen. 
De wettelijke regeling moet voor duidelijkheid en perspectief zorgen. Maar wat houdt het plan precies in?
De ministers hopen dat jongeren hun contacten tot die vijf anderen beperken. Daarnaast kan het ook helpen om het pendelen tussen kot en thuis te beperken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het coronavirus zo snel kan verspreid raken.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.